2 Mayıs 2024 Perşembe

Papa Françesko, 2021’de Irak’ı Ziyaret Edecek

Vatikan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Papa Françesko’nun Mart 2021’de Irak’ı ziyaret edeceğini duyurdu. Papa Françesko, IŞİD’in yol açtığı yıkımla mücadele eden ülkeyi ziyaret eden ilk Papa olacak. 

Papa’nın 5-8 Mart tarihlerinde gerçekleştireceği gezide Bağdat, Erbil ve Musul kentlerini ziyaret edecek. Koronavirüs salgını nedeniyle Papa Françesko’nun bir yıldan uzun bir süre sonra çıktığı ilk yurtdışı gezisi olacak. 

Matteo Bruni

Holy See Basın Bürosu Müdürü Matteo Bruni, 7 Aralık’ta gazetecilere verdiği demeçte, ziyaretin Irak Cumhuriyeti ve yerel Katolik Kilisesi’nin talebi üzerine gerçekleşeceğini belirtti. Papa Françesko, 2014-2016 yılları arasında IŞİD saldırılarına maruz kalan Ninova ovasındaki Hristiyan topluluklarını ziyaret edecek. Papa, zulüm gören Hristiyan toplulukları için dua ettiğini ve bölgeyi ziyaret etme arzusunu defalarca dile getirmişti. Güvenlik endişeleri Papa’nın Irak’ı ziyaret etme arzusunu yerine getirmesine engel olmuştu. 

Papa Françesko, 2020’de Irak’ı ziyaret etmek istediğini söyledi, ancak Vatikan, İtalya’daki koronavirüs salgını öncesinde ziyaretin gerçekleşmeyeceğini açıkladı. 

Kardinal Pietro Parolin, 2018’de Irak’ta Noel Kutlamaları sırasında

Vatikan’ın Devlet Bakanı Kardinal Pietro Parolin, 2018’de Noel döneminde Irak’ı ziyaret etti ve ülkenin, Papa’nın ziyareti için hala güvensiz olduğu sonucuna vardı. Bruni, resmi programın daha ileri bir tarihte yayınlanacağını ve dünya çapındaki sağlık sorununun dikkate alınacağını belirtti. 

Papa, Kutsal Kitap’ta İbrahim’in doğum yeri olarak belirtilen güney Irak’taki Ur kentini de ziyaret edecek. Ayrıca, Hristiyanların IŞİD tarafından hasar gören binlerce evi ve dört kiliseyi yeniden inşa etmek için çalıştıkları kuzey Irak’taki Karaos kasabasını da ziyaret edecek.

Irak Cumhurbaşkanı Barham Salih, 7 Aralık’ta Twitter hesabından yayınladığı mesajda, ‘‘Papa Françesko’nun medeniyetler beşiği, inanlıların babası İbrahim’in doğum yeri olan Mezopotamya yolculuğu tüm dinlerden Iraklılara barış mesajı verecek’’ dedi. 

Hristiyanlık, Ninova ovasında birinci yüzyıldan beri varlığını sürdürüyor. Keldani Katolik rahibi Fr. Karam Shamasha, IŞİD saldırılarından kaçan Hristiyanların birçoğunun geri dönmediğini, geri dönenlerin ise umut ve güçle bölgeyi yeniden inşa etmeye çalıştığını söyledi. Rahip, IŞİD işgalinden altı yıl sonra Irak’ın, çatışmanın yol açtığı fiziksel ve psikolojik hasarla birlikte ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, ‘‘IŞİD’in açtığı yaraları iyileştirmeye çalışıyoruz. Ailelerimiz güçlü, imanlarına sadık kaldılar. Ancak, ‘Görevine devam etmelisin’ diyen birine ihtiyaçları var’’ dedi.

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi