30 Nisan 2024 Salı

Üç Tarihi Kilise, Çevrimiçi Noel Deneyimi Sunacak

Dünya’daki çok sayıda kilise, sosyal medya kanalları aracılığıyla hizmetlerine devam ediyor. Çevrimiçi yayın, inanlıların sosyal açıdan mesafeli ibadet hizmetlerine katılmalarına izin veriyor. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki tarihi kilise ve katedrallerin sanal turlarına tanıklık etmek için yeni fırsatlar yaratıyor. 

Üç tarihi kilise bu Noel’de sosyal medyada deneyimler sunacak:

Notre-Dame Katedrali

Paris Başepiskoposu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Nisan 2019’da meydana gelen yangının katedrali harap etmesinden bu yana, ilk kez Noel Arifesi Notre-Dame Katedrali’nde kutlanacağını açıkladı. Gece yarısı ayini gerçekleşmeyecek olsa da, koro şefi Henri Chalet yönetiminde geleneksel ilahiler söyleyecek. Koroya org sanatçısı Yves Castagnet’e Julie Fuchs ve Gautier Capuçon adlı solistler eşlik edecek. 

Bir saatlik konser 17.30’da başlayacak ve Fransızca yayın yapan Roma Katolik yayın kuruluşu olan KTO’nun web sitesi ile YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak.

Great St. Bart’s

Londra’da birçok tarihi kilise bulunuyor olsa da sürekli olarak kullanılan en eski ibadethane, Great St. Bartholomew Priory Kilisesi’dir. 12. yüzyılın başlarında Norman veya Romanesk mimari tarzında inşa edilmiş, Kral VIII. Henry’nin İngiliz kilisesini Roma’dan ayırmasının ardından manastırların dağılmasına kadar Augustinian Manastırı olarak hizmet vermiştir. Günümüzde ise Anglikan cemaatine ev sahipliği yapmakta. 

Eleştirmenler, en iyi dini törenin John Wycliffe’in 14. yüzyılın sonlarındaki ortaçağ ilahileri ve okumalarından biri olduğu konusunda kesinlikle hemfikir. Yaratılış, Yeşaya, Mika, Luka, Matta ve Yuhanna’nın okumalarından bazıları Westminster Salonu da dâhil olmak üzere Londra’nın simge yapılarında kayda alındı.

King’s College Şapeli

Cambridge Üniversitesi’nin kampüsünde yer alan şapel bir katedral değildir, ancak dikey Gotik yapı tüm ihtişamıyla pek çok katedrale rakip olmaktadır. Koro çeşitli konserlerde ve kilise hizmetlerinde ilahi söylerken, muhtemelen en çok yıllık olarak düzenlenen ‘Festival of Nine Lessons and Carols’ ile tanınmaktadır. Anglikan ibadet hizmeti, Doğuş Müjdesi’ni Kral James Kutsal Kitap’ı ile harmanlıyor. Salgın nedeniyle yüz yüze kilise hizmetlerinin kısıtlandığı günümüzde mum ışığı hizmeti sırasında sıralar boş kalacak.

Festival of Nine Lessons and Carols, saat 10.00’da Doğu’da BBC Radio 4 ve BBC World Service’in yanı sıra, Minnesota Public Radio ve North Country Public Radio dâhil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ndeki radyo istasyonlarından yayınlanıyor. (CP)

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi