9 Mayıs 2024 Perşembe

2020’nin Küresel Kriz Kaynaklı Maddi Hasarları Açıklandı

Hristiyan Yardım kuruluşu Christian Aid, “2020 – Küresel İklim Hasar Değerlendirmesi” adlı bir rapor yayınladı. Christian Aid, 65 yıldır Güney Amerika, Karayipler, Orta Doğu, Afrika ve Asya’daki yoksullukla ve doğal afetlerin etkileriyle mücadele ediyor, sivil toplum ve ekonominin gelişmesine yardımcı oluyor.

Hristiyan kuruluşa göre; 2020 yılında iklim değişimi nedeniyle meydana gelen doğal felaketlerin her biri 1.5 ila 60 milyar dolarlık hasarlar yarattı.

Raporda, Şubat 2020’de İngiltere, İrlanda ve diğer Avrupa ülkelerini vuran Ciara fırtınasının hasarları değerlendirildi. Saatte 220 km’ye ulaşan kasırga rüzgârı 14 kişinin ölümüne ve büyük çaplı sel felaketlerine neden oldu. Yapılan değerlendirmeler sonucu Ciara fırtınasının neden olduğu hasarın 2,7 milyar dolar olduğu ortaya çıktı.  

Fakat söz konusu bütçe Çin’de son bir yıl içerisinde yaşanan sel kaynaklı 32 milyar dolarlık hasarın yanında yine seviyeli kaldı. ABD’de ise, 2020’de meydana gelen daha önce görülmemiş büyüklükteki kasırgalar ve yangınlar 60 milyar dolardan fazla hasar bıraktığı belirtildi.

Afrika’da ise özellikle Kenya, Etiyopya ve Uganda’da neredeyse tüm mahsuller çekirge sürülerinin istilasına uğradı. Bilim adamlarına göre, çekirgelerin hızlı çoğalması, iklimdeki ani değişiklikler ve çoğalan tropikal yağmur fırtınaları nedeniyle artan nem ile doğrudan bağlantılı olduğu düşünülüyor. Afrika’daki tarımsal felaket 8,5 milyar dolarlık hasara neden oldu.

Güney Sudan’da 2020 yılı ile tarihinin en şiddetli selleri meydana geldi ve Afrika’daki gibi mahsullere büyük zarar verdi, yaşanan seller yüzünden 138 kişi hayatını kaybetti.

Christian Aid analistleri: “Zengin ülkelerde takviye malzemelerinin ve hizmet bedellerinin pahalı olması ile orantılı olarak mali hasarlar da diğer ülkelere nazaran çok daha yüksek bütçeli” açıklamasında bulundular.

Raporda, 2020’de yaşanan doğal afetler, iklim değişikliği yönünde acil mücadele ihtiyacını gösterdiği belirtildi.

Kasım 2021’de Glasgow’da düzenlenecek olan BM iklim Zirvesi’nden önce Christian Aid analistleri tüm ülkeleri iklim değişikliği ile mücadelede yeni yöntemler geliştirmeye davet ediyor.  

Dr. Katherine Kramer

Raporun yazarı ve Christian Aid’in iklim politikası Başkanı Dr. Katherine Kramer: “Covid-19 salgını hepimizin bildiği üzere 2020 yılının adeta alarmı oldu. Salgın, milyonlarca insanın yaşadığı dünyanın savunmasız bölgelerindeki iklim ihlallerini daha da kötüleştirdi. Tek iyi haber ise insanlığın aşı üretmek için yeterli donanıma sahip oluşudur. Derhal petrol enerji kaynaklarını kullanmayı azaltmalı, temiz enerji üretim kaynaklarına yatırım yapmalı ve salgından en çok etkilenen bölgelere yardım edilmelidir. 2021’de küresel krizleri durdurmaya yönelik çalışmaların başlatılması açısından çok önemli bir yıl olacaktır” açıklamasında bulundu. (O.D/sedmitza.ru)

İskenderun’da Bayramlaşma Etkinliği

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi salonunda protokol bayramlaşma...

Hristiyan Yardım Kurumundan, Çocukların Eğitimine Destek

Somali'de Halima ile çocukları Sahra, Ahmed ve Yasir inançları nedeniyle zulüm gören Hristiyanlardan bazıları. 2012 yılında İsa'yı...

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Radyo Kanalı Kuzey Kore’de Müjde’yi Duyurmaya Devam Ediyor

Dünyanın en baskıcı yönetimi altında, İsa Mesih'in Müjdesi radyo kanalı aracılığıyla duyuluyor. Özgür Kuzey Kore Radyosu (Free...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi