5 Mayıs 2024 Pazar

Hindistan’da Din Değiştirme Karşıtı Yasa Onaylandı

Kuzey Hindistan’ın 204 milyon nüfusuyla en kalabalık eyaleti olan Uttar Pradesh, evlilik dâhil olmak üzere çeşitli nedenlerle din değiştirmeyi yasaklayan yasayı 24 Şubat’ta onayladı.

Uttar Pradesh Yasama Meclisi, Kasım 2020’de yayınlanan kararnamenin yerini alacak olan, ‘2021 Dini Dönüşüm Yasağı Tasarısını’ onayladı. Buna göre, yasayı ihlal durumunda 10 yıla kadar hapis ve 50.000 rupiye kadar para cezası verilebilecek.

Tasarı, baskı, kışkırtma veya ikna yoluyla, herhangi bir hileli yol veya evlilik yoluyla doğrudan veya dolaylı olarak bir dinden diğerine geçemeyeceğini bildirmekte. Metne göre, din değiştirmenin bu amaçla yapılması durumunda evliliğin, ‘geçersiz ve hükümsüz’ olarak kabul edileceği belirtilirken, evlilikten sonra dinini değiştirmek isteyenlerin bölge hâkimi ile iletişime geçmeleri gerektiği açıklandı.

Din değişikliğinde baskı veya hilekârlık yöntemlerinin kullanılmamasına ilişkin ispat yükü, eylemle suçlanan ve din değiştiren kişiye ait olacaktır. Yasadışı bir dönüşüm kurbanı veya kurbanın ebeveynleri ile akrabaları, polise şikâyette bulunabilir ve soruşturma talep edebilir. İktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) üyesi olan Uttar Pradesh’in Başbakanı Yogi Adityanath, yasanın Hindu kadınlarının evlilik nedeniyle başka bir dine geçme girişimlerini engellemeyi amaçladığını söyledi.

Son zamanlarda, BJP tarafından yönetilen bir eyalet olan Madhya Pradesh, dinler arası evlilik yoluyla dini dönüşümü kontrol altına almak için din değişikliği karşıtı yasayı onaylamıştı. Geçmişte Odisha, Arunachal Pradesh, Tamil Nadu, Gujarat, Rajasthan, Chhatisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh ve Uttrakhand gibi bölgelerde de benzer yasalar çıkarıldı.

İnsan hakları örgütleri, kilise liderleri ve diğer sivil toplum aktivistleri, Hindistan’da dini azınlıkları ve özellikle Hristiyanları cezalandırmak için sıklıkla sömürülen ve suistimal edilen din değiştirme karşıtı yasaların kabul edildiğini belirterek endişelerini dile getirdi.

Hindistan Katolik Episkoposlar Konferansı Doktrini Komisyonu üyesi Yardımcı Episkopos Joseph Pamplany,  ‘‘Bu tür yasalar, vatandaşların kendi seçtikleri herhangi bir dine özgürce inanmalarını ve paylaşmalarını garanti altına alan Hint Anayasası’nın ruhuna aykırıdır’’ dedi.

Episkopos Pamplany’ye göre, din değişikliği karşıtı yasalar ‘hileyle veya zorla din değiştirmeyi’ kontrol etme bahanesiyle dini azınlıkları, özellikle de Hristiyanları hedeflemekte.

Hindistan’da Hristiyanlara yönelik şiddet vakalarını belgelemeye kararlı bir Hristiyan aktivist olan Shibu Thomas, Hindistan’daki tüm eyaletlerin insanların inanç özgürlüğünü ihlal eden din değişikliği karşıtı yasaları kaldırması gerektiğini söyledi.

2011’de yapılan nüfus sayımı 1.3 milyarlık ülke nüfusunun 966 milyonunu (yaklaşık yüzde 80) Hinduların ve 29 milyonunu (yaklaşık yüzde 2.3’ü) ise Hristiyanların oluşturduğunu gösterdi. (fides)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi