30 Nisan 2024 Salı

Ermeni Kiliselerinde Pentekost Yortusu Kutlandı

Kutsal Ruh’un indiği gün (Pentekost) olan “Hokekalust” yortusu, 23 Mayıs Pazar günü Ermeni kiliselerinde kutladı.

Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nde, halka kapalı olarak gerçekleşen Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetindeki törende “Surp Badarak”ı (Kutsal Sunu Ayini), uzun süredir Surp Pırgiç Ermeni hastanesinde tedavi görmeye devam eden, iyileşme süreci ile de sevindiren Başrahip Tatul Anuşyan icra etti.

Patrikliğin ruhani eğitim alanları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler.

Patriklik makamına bağlı Rahipler ve Pederlerin hazır bulunduğu ayinde ilahileri, Patriklik Armaş Korosu üyeleri seslendirdi.

Ayin sırasında Başrahip Tatul Anuşyan, geleneksel olarak Surp Ohan Vosgeperan’ın (Aziz Altınağızlı Yuhanna) dileklerini okudu. Daha sonra Patrik Kadasetli Sahak II, “Hokekalust” yortusuna özel günün vaazını Ermenice ve Türkçe olarak konuştu.

Türkçe vaazından bazı başlıklar şöyle:

“Tanrı’yı beklemek, Tanrı’ya dua etmekten daha önemlidir”

”Sevgili kardeşlerim bugün Pentekost, Kutsal Ruh’un geliş bayramı, pek çok bayram gibi bunu da halksız gerçekleştiriyoruz. Ancak bu yine de bu bayramların sevincini yaşamamıza engel değil. Eğer biz bayramı anlarsak, onun anlamı bizim için daha derin olur.

Kutsal Ruh olmadan biz yenilenemeyiz. Kutsal Ruh bizi aydınlatır, teselli eder. Vaftizimizde bize gelir ve bizde yaşamaya başlar. Vaftizimizde biz, Baba Tanrı’nın evlatlığına, İsa Mesih’in mirasçılığına ve Kutsal Ruh’un mabedi olma lütfuna erişiriz.

Kiliseye geldiğinizde neyi bekliyorsunuz. Kutsal kitabınızı açıp okuduğunuzda neyi bekliyorsunuz. İman dolu bir beklentiniz var mı? İman dolu bir beklentiniz yoksa hiç bir şey gelmez size…

Sevgili kardeşlerim, Tanrı’yı beklemek, Tanrı’ya dua etmekten daha önemlidir.

Pentekost bize diyor ki Kutsal Ruh’u bekleyin, Tanrı’yı bekleyin ve O gelmeden ayrılmayın bir yere. O gelmeden Tanrı adına bir şey yapmayın, beceremezsiniz zaten. İçinize Tanrı girsin, Kutsal Ruh girsin.

Yalan, Tanrı’nın bizi çok beklettiği, yalan, Tanrı’nın çok geciktiği. Biz bütün kalbimizle istemiyoruz, biz ne aradığımızı bilmiyoruz.

Günahkar insanları da başka türlü yenilemenin yolu yoktur, içine Tanrı’nın ateşi girmesi lazım. O ateş girdiğinde hiç bir günah ona dayanmaz, o insan yenilenir. Ateşin ikinci sembolü sevgidir.

Biz sevgili kardeşler, Kutsal Ruh’u içimize alacağız ve O bizim cennetimiz olacak. Kutsal Ruh içimize girdiğinde önce bizi temizler.

İnsanın dudakları Tanrı’dan konuşmak için kirlidir. Bu ateş onların dudaklarını temizledi. Onun için, hayatında Kutsal Ruh var mı, yok mu test yapmak istiyorsan, gün boyunca ettiğin küfürleri, lanetleri, başka insanlar için yaptığın hakaretleri düşün. Kutsal Ruh değmemiş sana. Çünkü Kutsal Ruh’un değdiği dudaklardan övgü yükselir.

120 kişi 120 dil konuşuyorlardı. unun sembolü ne? Kutsal Ruh bölünmüş insanlığı İsa Mesih’de birleştiriyor.

Birbirine düşman bölünmüş bir insanlığımız var bizim. İnsan insanın kurdu olmuş. Pentekost diyor ki Tanrı’nın Ruhu gelirse o zaman kardeş olursunuz siz. Aynı övgü dilini konuşursunuz. Ve Tanrı hepinizi seviyor, hepinizin diline saygı gösteriyor, hepinizin diliyle övülmeyi hak ediyor.

Sevgili kardeşlerim Kutsal Ruh geldiğinde içimizde, bizde, barış ve esenlik duygusu yaratır. Barışmaya başlarız, önce kendimizle, sonra sağımız solumuzdaki insanlarla, sonra doğayla barışırız. Niçin? Çünkü Tanrıyla barışmışız. Tanrıyla barıştığınızda her şey Tanrı’nın hizmetinde olduğu gibi, size de hizmet etmeye başlar. Tanrı ile barışmayan insanın, her şey düşmanı olabilir.

Kutsal Ruh’un gücü üstünüzde olsun. Kutsal Ruh şemsiyelesin hepinizi ve kendi rengarenk dünyasına çağarsın, davet etsin. Cennetiniz olsun Kutsal Ruh. Amen.”

Vaazın ardından Kutsal Ekmek (Komünyon) dağıtımına geçildi. Ayin, Patrik Sahak II’nin kutsaması ile son buldu.

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Episkoposlar, Katoliklere Yönelik Saldırıları Kınadı

Hindistan'da episkoposlar, aşırılık yanlısı bir grubun Katolik okuluna yönelik saldırısını kınadı. 16 Nisan'da yaşanan saldırıda Telangana eyaletindeki Rahibe...

Hristiyan Liderler Ruanda Soykırımının 30. Yılını Andı

Afrika Hristiyan Uzmanlar Forumu (ACPF) üyeleri, yaklaşık 800 bin kişinin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımının 30. yıldönümünde mağdur...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Saldırılar Son Bulmuyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Hristiyanlara zulmeden Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı terör örgütü, Beni kentinde düzenlediği saldırıda 12...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi