3 Mayıs 2024 Cuma

Gönüllü Hristiyanlar Öldürüldü

Myanmar’ın doğusundaki Kayah eyaletinde şehirleri ve köyleri bombalamaya devam eden Myanmar Ordusu (Tatmadaw) ile askeri baskıya direnen Halk Savunma Gücü arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Yerinden edilmiş insanlara yardım eden iki Katolik gönüllü, öldürüldü.

Agenzia Fides kaynaklarına göre, şiddet Kayah eyaletinde 50 bin kişinin yerinden edilmesine neden oldu. Özellikle Demoso bölgesinde durum oldukça kritik. Yerinden edilmiş çok sayıda Hristiyan kiliselere, okullara ve Katolik enstitülerine sığınıyor. Kilise, ihtiyaç sahiplerine barınak sağlamaya ve onlara yardım etmeye kararlı.

Yerinden edilenler arasında, Demoso’da yerinden edilmiş kişilere yiyecek ve insani yardım ulaştıran 18 yaşındaki Alfred Ludo ve Patrick Bo Reh isimli iki genç Katolik de vardı. 27 Mayıs’ta iki Katolik gönüllü, keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldü.

Yerel Katolik topluluğu, ‘Mesih İsa gibi başkalarına yardım etmek için hayatlarını feda eden şehitler ve kahramanlar’ olarak tanımladığı iki gencin kaybından dolayı üzgün ve yas tutuyor. Gençlerin cenaze töreni St. Joseph Kilisesi’nde düzenlendi.  

Binlerce Burmalı genç, 1 Şubat’tan bu yana darbeyle iktidara gelen askeri yönetime karşı protestolarına devam ediyor. Yerel örgütlerden alınan en son verilere göre, ülke genelinde dört ayda 70’ten fazla genç (18 yaş altı) ordu tarafından öldürüldü. Fides’in yerel kaynaklarına göre, hayatını kaybedenlerden yaklaşık 20’si Katolik cemaatine aitti. Ayrıca binden fazla genç tutuklandı. Gençlerin, avukatlarıyla veya aileleriyle görüşmesine izin verilmiyor.

Ordu, demokratik ideallere ve insan haklarına bağlılıklarından dolayı gençlerden korkuyor. Bundan dolayı onları korkutmak ve eylemlerini durdurmak için keskin nişancılar görevlendirdi. Sivilleri korumak için bir araya gelen Halk Savunma Gücü ise, Tatmadaw tarafından yürütülen baskılara karşı ülke genelinde örgütleniyor. (Fides)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi