30 Nisan 2024 Salı

Kapatılma Emri Verilen Kilisenin Pastörü, Hapse Mahkûm Edildi

Cezayir’deki bir mahkemenin pastör Rachid Seighir’in kilisesinin kapatılmasına karar vermesinden bir haftada sonra, pastöre de bir yıl ertelenmiş hapis cezası verildi.

Pastör Rachid Seighir ve Kilisesi

Vahran şehrindeki Oratoire Kilisesi, 2 Haziran Çarşamba günü Vahran bölgesinde mühürlenmesi emredilen üç kilise binasından biriydi. 6 Haziran Pazar günü, pastör ve Hristiyan kitapçı Nouh Hamimi, iki yıl hapis cezasına ve 500.000 dinar (3.745 ABD Doları) para cezasına çarptırıldı. İtirazlar üzerine bir yıl ertelenmiş hapis cezası ve 200.000 dinar (1.494 ABD Doları) para cezası verildi.

Pastör, Cezayir’in 431 kilometre batısındaki bir sahil kenti olan Vahran’da kapatılması emredilen kitapçının müdürüydü. Mart ayındaki karara göre, pastör ve Hamimi dini propaganda yaptıkları gerekçesiyle mahkûm edildi. Vahran valisi 2017’de kitapçının kapatılmasına karar verdi, ancak Nisan 2018’de bir mahkeme, prosedür sorunları nedeniyle kapatma kararının geçersiz olduğuna karar verdi.

Temyiz kararı, 16 Mayıs ve 30 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan duruşmaların ertelenmesinin ardından geldi. Hristiyanların avukatı Farid Khemisti, karara itiraz ettiklerini ve gerekirse davayı Yüksek Mahkeme’ye taşıyacaklarını söyledi.

Cezayir’in 2006 tarihli ve 03/06 sayılı Kanunu, Müjde’nin paylaşılması amacıyla herhangi bir Hristiyan materyalin yayınlanmasını veya dağıtılmasını suç kabul ediyor. Yasayı ihlal edenler iki ila beş yıl hapis ve 500.000 ila 1 milyon Cezayir dinarı (3,745 ABD Doları ila 7,490 ABD Doları) arasında para cezasına çarptırılabilir.

Kiliselerin Kapatılması

Mahkeme, 2 Haziran Çarşamba günü Pastör Seighir’in kilise binasının kapatılmasına karar verdi. Morning Star News’e konuşan Pastör Seighir, ‘‘Bu, Vahran yetkililerinin bize karşı kazandığı bir karar. Kiliseler kapatılmaya devam ediyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, neler olduğunu anlamıyorum. Bu tamamen Cezayirli Hristiyanlara ve kiliselere yönelik bir saldırıdır’’ dedi.

Vahran valisi Mouloud Cherifi, 28 Aralık 2017’de, 03/06 sayılı Kanun uyarınca Oratoire Kilisesi’nin yürürlükteki yasalara uygun olmadığını bildirmişti. 2006 yasası, kilise binalarının ruhsatlandırılmasını şart koşuyor, ancak bunun için yapılan tüm başvurular göz ardı ediliyor.

Pastör Seighir ve Hamimi aleyhindeki karar, üç yıl önce Facebook hesabı üzerinden dine hakaret ettiği iddia edilen bir Hristiyanın beş yıl hapis ve 100.000 dinar (750 ABD Doları) para cezasına çarptırılmasının ardından geldi.

Hristiyanlar Sorguya Çekiliyor

Cezayir’in yaklaşık 145 kilometre güneybatısındaki Ayn el Defla’da güvenlik güçleri ibadete gitmeye hazırlanan iki Hristiyanı durdurdu ve birini dört saat boyunca sorguya çekti. Ahmed Beghal (güvenlik nedeniyle ismi değiştirildi), memurların evini aradığını ve Hristiyan kitapları ile kişisel belgelerine el koyduğunu söyledi.

2017’de Hristiyanlığı benimsemesi nedeniyle eşi ve çocuklarının kendisini terk ettiği Beghal, tutuklanmadan bir gün önce diğer Hristiyanlarla birlikte Müjde’yi insanlarla paylaştığını söyledi. Güvenlik güçleri sorgulamanın ardından Beghal’ın evine baskın düzenledi. Beghal, ‘‘Bütün kitaplarımı ve dosyalarımı götürdüler. Onları geri almak için savcıya gitmem gerektiğini söylediler’’ dedi.

Eşyalarının kendisine iade edilmesini isteyen Beghal’ın 16 Haziran’da hâkim karşısına çıkması bekleniyor. Beghal, izinsiz olarak Hristiyan derneği kurmak için bağış toplamakla suçlanıyor.

2000 yılı itibariyle binlerce Cezayirli, İsa Mesih’e iman etti. Cezayirli yetkililer ülkedeki Hristiyan sayısının yaklaşık 50 bin olduğunu düşünse de, bazıları bunun iki katı olabileceğini belirtiyor.

Cezayir, Open Doors’un 2021 Dünya İzleme Listesi’nde Hristiyan olmanın en zor olduğu ülkeler kategorisinde 42. sıradan 24. sıraya yükseldi. (CHL)

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Saldırılar Son Bulmuyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Hristiyanlara zulmeden Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı terör örgütü, Beni kentinde düzenlediği saldırıda 12...

Katolik Rahiplerin Sayısı Azalıyor

Dünya genelinde Katoliklerin sayısı 2021-2022 yılları arasında artarken, son iki yıldır Katolik rahiplerin sayısı azalmaya devam ediyor. Vatikan,...

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi