26 Nisan 2024 Cuma

Episkoposlar: ‘‘Kutsal Yerlere Saygı Gösterilmeli’’

Yerel bir kaynaktan Fides’e gönderilen bir mesaj, Myanmar ordusunun mültecilere ait pirinç torbalarını, gıda yardımı ve tıbbi malzemeleri imha ettiği haberini doğrulayarak, ‘‘Yoksul ve savunmasızlara yönelik insani yardımları kasten yok etmek bir insanlık suçudur’’ ifadelerinde bulundu.

Mesajda bir ambulansın yakıldığı, Şan eyaletindeki Loi Ying (Pekhon Katolik Episkoposluğu) köyündeki mültecilere gönderilen 80 torba pirinç ve ilacın imha edildiği belirtildi. ‘‘Bu tür korkunç ve acımasız eylemleri tanımlayacak hiçbir kelime yok’’ diyen Fides’in yerel kilisedeki kaynağı, Burma ordusu ile halk arasındaki şiddet olaylarının devam ettiğini ve mültecilerin acil gıda ve tıbbi malzeme ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Acil durumlarla karşı karşıya kalan episkoposlar, 8-11 Haziran tarihleri ​​arasında Yangon’da düzenlenen genel kurul toplantılarının ardından 13 Katolik Episkopos tarafından imzalanan mesajı yayınladı. Mesajda, ‘‘Ülkemiz zor zamanlardan geçerken, insani nedenlerle bu çağrıda bulunuyoruz. Biz siyasetçi değiliz, inanç önderleriyiz ve halkımızın insanlık onuruna doğru yolculuğuna eşlik ediyoruz’’ denildi.

Dört başlıktan oluşan mesajda öncelikle mültecilere ulaşmanın zorluğundan endişe duyan episkoposlar, çatışma bölgelerindeki insani koridorların kapatılmamasını istedi. Episkoposlar, ‘‘Başta yaşlılar ve çocuklar olmak üzere binlerce insan hayatını kaybediyor. Masum insanların aç kalması en üzücü veren olaylardan. Lütfen açlıkla mücadele edenlere insani yardım koridoru açılmasına izin verin. Onlar bizim vatandaşımız, temel gıda ve güvenlik hakkına sahip’’ ifadelerinde bulundu.

İkinci olarak, yerinden edilmiş binlerce insanın güvenli bir yer bulmak amacıyla evlerinden kaçarak sığındığı kiliselere, manastırlara ve ibadet yerlerine saygı gösterilmesi istendi. Mesajda, Loikaw Episkoposluğu’ndaki dört kilisenin saldırıya uğradığı ve binlerce insanın yerinden edildiği açıklanarak, savaş zamanlarında kutsal yerleri koruyan uluslararası anlaşmalar hatırlatıldı. ‘‘Kiliseler, manastırlar, tapınaklar, okullar ve hastaneler sığınma yerleri olarak kabul ediliyor. Bu yerlerin saldırıya uğramamasını ve güvenli bir yer arayan insanların korunmasını istiyoruz’’ denildi.

Üçüncü başlıkta Myanmar Episkoposları, ülkedeki tüm Katolik topluluklarından barış için dua etmeye devam etmelerini ve Meryem Ana’nın koruması altında olabilmek için Tesbih duasını yapmalarını istedi.

Son olarak, yerel ve uluslararası düzeydeki herkesin kalıcı bir barış için çalışması istenen mesajda, ‘‘Son yetmiş yıldır, ülkemiz çatışma halinde. Geriye sadece masum insanların gözyaşları ve acıları kaldı. Millet olarak barışa sarılmalıyız. Bu ülke, milletler topluluğunun bir parçası olmayı, geçmişini tarihe bırakmayı ve barışa kavuşmayı hak ediyor. İnsan onuru Tanrı tarafından verilmiştir ve hiçbir şiddet bunu inkar edemez. Barış hala mümkün. Barış yolumuzdur’’ ifadeleri yer aldı. (fides)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi