7 Mayıs 2024 Salı

Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde “Kutsal Haçı Yüceltme” Bayramı

Her yıl 14 Eylül tarihinde Geleneksel olarak kutlanan “Kutsal Haçı Yüceltme Bayramı” Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde özel ayinlerle kutlandı.

İskenderun, Antakya ve Samandağ Rum Ortodoks Kiliseleri’nde gerçekleştirilen Kutsal Ayinler, salgın kuralları çerçevesinde ve kısıtlı katılımlarla yapıldı.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki ayini Peder Yusuf Nicholas Papasoğlu, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesindeki ayini Pederler Dimitri Doğum ile Can Dellüller, Samandağ Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesindeki ayini de Pederler Trifon Yumurta ile Dimyan Yakupoğlu yönettiler.

Yapılan ayinlerde, çiçek ve yapraklarla süslenmiş olan bir tepsi içine yerleştirilen “Kutsal Haç” ayine iştirak eden cemaat üyelerinin önünden seremoni ile geçirildi. Cemaat üyeleri de Kutsal Haçı, secde ve dualarla karşıladı.

Kutsal Ekmek ve Şarabın da kutsanarak dağıtıldığı ayinlerin sonunda Haçın süslendiği çiçek ve yapraklar da cemaat üyelerine dağıtıldı.

İnanışa göre, Bizans İmparatoru Konstantin ve annesi Helena tarafından, Mesih İsa’nın üzerinde çarmıha gerildiği Haç’ın parçaları M.S. 325 yılında Yeruşalim yakınında yapılan aramalar sonunda bulunur. Bu münasebetle bu kutsal olay, bütün Ortodoks Kiliselerinde her yıl 14 Eylül tarihinde yapılan özel ayinlerle kutlanır. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi