4 Mayıs 2024 Cumartesi

Almanya’da Hristiyan Nüfusu Azalıyor

Almanya’da yapılan son anket, Katolik ya da Protestan kiliselerine üye olanların oranının yüzde 53’e düştüğünü ortaya koydu. Uzmanlara göre 2021, Hristiyanların çoğunluğu oluşturduğu son Noel olabilir.

Almanya’da kiliseler kan kaybetmeye devam ederken Hristiyanlığın toplumdaki önemi azalıyor. “Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesinin Allensbach Kamuoyu Araştırmaları Enstitüsü’ne yaptırdığı ankete göre, Protestan kilisesine üye olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 28, Katolik kilisesine üye olanların oranı ise yüzde 25’e geriledi. 1995 yılında Protestanların oranı yüzde 37, Katoliklerin oranı yüzde 36 olarak kaydedilmişti.

Kiliseler, ortaya çıkan skandallar nedeniyle son yıllarda önemli üye kaybına uğramıştı. Araştırmanın sonuç bölümünde, kiliselerdeki üye kaybının son yıllarda hızlandığına işaret edilerek “2021 yılı, Almanya’da toplumun çoğunluğunun iki büyük kiliseden birine üye olduğu son Noel bayramı olabilir” ifadesine yer verildi.

Kiliselerin kan kaybına rağmen ankete katılanların yüzde 70’i, Hristiyanlığın Almanya’nın bir parçası olduğu görüşünde. Katoliklerin yüzde 86’sı, Protestanların yüzde 82’si ve herhangi bir mezhebe dahil olmayanların yüzde 55’i Hristiyanlığın Almanya’nın bir parçası olduğunu ifade etti.

Kilisenin öğretilerine inananların sayısı azalıyor

Ankette kilisenin önemini hala koruyup korumadığı sorusuna “evet” diyenlerin oranı ise Katolik kilisesi için yüzde 38, Protestan kilisesi için yüzde 40 çıktı. Kiliseyi önemli bulanlar arasında 60 yaş üstündeki grup Katoliklerde yüzde 49 ve Protestanlarda yüzde 48 ile başı çekerken 16-29 yaş grubunda bu oran sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 29 oldu.

Anket, Hristiyanlık inancıyla ilgili somut içeriksel konularda da şüpheciliğin arttığını ortaya koydu. Anketin bu bölümünde, 1989 öncesi Doğu Almanya ile ilgili veriler bulunmadığı için Batı Almanya verileri baz alındı. Buna göre Batı Almanya’da, “İsa’nın Tanrı’nın oğlu olduğuna” inananların oranı 1986’da yüzde 56 iken bu oran son ankette yüzde 37’ye düştü. “Baba, Oğul, Kutsal Ruh” üçlemesine inananların oranı 1986’ya göre yüzde 39’dan yüzde 27’ye geriledi.

“Kilise kaybedilen güveni geri kazanmak zorunda”

Georg Bätzing

Alman Episkoposlar Konferansı Başkanı Georg Bätzing, gelişmeden dolayı duyduğu endişeyi dile getirerek bugün açıklanan rakamların olumlu gösterilecek bir yanı bulunmadığını söyledi. Bätzing, “Kiliselerden ayrılanların sayısı, kilise üyeleriyle kilise topluluğunun inanç dünyası arasındaki yabancılaşmanın daha da güçlendiğini gösteriyor” dedi.

Georg Bätzing, “Kilise günümüz insanına ulaşmak için doğru dili kullanıp kullanmadığını kendine sormalıdır. Kilise, inanılırlığına yönelik büyük güven kaybını, şeffaflık ve dürüstlük yoluyla geri kazanmak zorundadır” diye konuştu.

Dünyada yüzde 6’lık büyüme

Vatikan’ın açıklanan son resmi verilerine göre Katolik Kilisesi dünya çapında ise büyümeyi sürdürüyor. Buna göre 2013-2018 yılları arasında dünyadaki Katoliklerin sayısı yüzde 6’lık artışla 1 milyar 329 milyona yükseldi.

Katoliklerin nüfusa oranı Amerika kıtasında yüzde 63,7, Avrupa’da yüzde 39,7, Afrika’da yüzde 19,4 ve Asya’da yüzde 3,3 olarak kaydedildi. (DW)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi