28 Nisan 2024 Pazar

Peşmerge’den Iraklı Hristiyanlara IŞİD’e karşı askeri eğitim

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, IŞİD’e karşı savaşmak isteyen Hristiyan milislere askeri eğitim vermeye başladı.

Peşmerge kaynaklarından alınan bilgiye göre, Musul çevresinde farklı kamplarda yaklaşık 1000 Asuri Hristiyan’a silahlı eğitim veriliyor. Musul’un Telsukuf nahiyesindeki kampta ise 20 milis, savaş eğitimi alıyor. Peşmerge Bakanlığının silah ve diğer ihtiyaçlarını temin ettiği Hristiyan milisler, Musul’da gayrimüslimlerin ikamet ettiği yerleri, IŞİD’ten kurtarmak için düzenlenecek operasyonlarda yer almak istiyor. Milisler, tahrip gücü yüksek silah kullanma dersleri alıyor.

Milislerin eğitimiyle ilgilenen Beytun Nehreyn Demokrat Partisi Genel Sekreteri Romeo Hekari, Irak ordusunun gayrimüslimleri korumaması nedeniyle Peşmerge kontrolündeki Kürt bölgesine sığındıklarını söyledi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani’den yardım istediklerini aktaran Hekari, “Musul Ovası’nda yaşayan Hristiyanların can ve mal emniyetlerinin korunması için Asurilerden oluşan bir askeri birlik kurulmasını istedik. Talebimiz kabul gördü ve çalışmalarımıza başladık” dedi.

Peşmerge Bakanlığı bünyesinde kurulan “Musul Ovası Birliği”nin, Beytun Nehreyn Demokrat Partisi ve Beytun Nehreyn Birliği Partisi tarafından yönetildiğini belirten Hekari, “6 Aralık 2014’te kurulan birliğimizin silah, mühimmat ve barınma gibi tüm ihtiyaçları Kürdistan hükümeti tarafından karşılanıyor. Peşmergenin elinde hangi silahlar varsa bize de ondan verildi” diye konuştu.

Hekari, hali hazırda Hristiyan milislerin, Musul’un 30 kilometre kuzeydoğusundaki Telsukuf bölgesindeki çatışmalarda Peşmerge birliklerinin yanında IŞİD’e karşı savaştığını söyledi.

IŞİD’in, Musul’da Hristiyanların yaşadığı bölgeleri çok kolay bir şekilde ele geçirdiğini hatırlatan Hekari, Irak ordusunun Hristiyan halkı korumak gibi bir amacı olmadığını savundu.

Hekari, IŞİD’in, Asurilere ait 7 tarihi kiliseyi havaya uçurduğunu, örgütün Hristiyan kültürüne ait ne varsa yok ettiğini kaydetti. IŞİD’in kontrolündeki Musul’un Başika nahiyesinde insani durumun kötüye gittiğine işaret eden Hekari, insanların açlıktan ve hastalıklardan ölmeye başladığını aktardı.

Romeo Hekari, “Terör saldırıları sebebiyle kaç Hristiyan yerinden oldu” sorusuna, “Elimizde net veriler yok. Ancak teröristlerin Musul işgalinden sonra 200 binden fazla Hristiyan evini terk etti. Bunlar, çoğunlukla Kürdistan Bölgesiiraq-christ, Türkiye, Ürdün ve Avrupa’ya sığındı” yanıtını verdi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi