fbpx
17 Mayıs 2024 Cuma

Ninova’daki Hristiyanlar Köylerini Terk Etti

Ninova Ovası’ndaki Hristiyan köylerin her birinde IŞİD’den önce 200-300 aile yaşarken bu sayı şimdi 20-30 civarında. Göç eden Hristiyanların bir kısmı köylerini terk ederken bir kısmı da yurt dışına çıktı.

Yusuf Nemo, Musul’un Baqufe köyünde ikamet ediyor. Aile ve akrabalarından geriye bir tek kendisi köyde kalıyor. Eskiden aile üyeleriyle ziyaret ettiği sevdiklerinin mezarlarına şimdi yalnız başına gidiyor. Çünkü akrabalarının bir kısmı köylerini terk ederken bir kısmı da Irak dışına göç etmiş.

Rûdaw’a konuşan Nemo, “Eskiden kiliseye 100-150 kişi gelirken şimdi kadın, erkek çocuk toplamda ancak 20-25 kişi kiliseye geliyor” dedi.

Merkezi Musul kenti olan Ninova vilayetinde yaşayan Hristiyanların yüzde 80’inden fazlası köylerini bırakıp göç etti. 

IŞİD’den önce 200-300 ailenin yaşadığı köylerin her birinde şimdi en fazla 20 veya 30 aile yaşıyor. 2014’ten önce Baqufe köyünde 200 aile vardı, şimdi ise sadece 30 aile ikamet ediyor.

Çiftçi Hikmet Xelîlan, “Her evde 3-4 veya daha fazla aile yaşıyordu, bu durum ortaya çıktıktan sonra yaşam şartları da zorlaştı ve hepsi göç etti” dedi.

Şengal ve Ezidi Kürtlerin yerleşim yerleri de Hristiyanların yerleşim yerleriyle aynı durumda. Şengal ile köy ve kasabalarından 330 binden fazla kişi göç etti.

Yaklaşık 5 yıldır bu yerleşim yerleri IŞİD’cden kurtarıldı fakat örgütün bıraktığı yıkıntılar hâlen mevcut. Bölge halkının İŞİD’den gördüğü zarar, memleketlerine bir daha dönmemelerine sebep olmuş. 

Irak’ın, İŞİD’den en çok zarar gören bölgelerinden göç edenlerin çoğu geri döndü, Hristiyan ve Ezidiler hariç. Birçok Hristiyan ve Ezidinin kaderi belirsiz ve bu da demografik yapının değişeceğiyle ilgili kaygıları beraberinde getiriyor. (Rudaw)

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi