fbpx
17 Mayıs 2024 Cuma

Vatikan’dan, Irkçılığa Karşı Uyarı

21 Mart’ta Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü kutlanırken, Vatikan ırkçılığın her türlüsünü şiddetli bir şekilde kınadığını yineledi. Ayrıca dayanışmanın ve kardeşliğin teşvik edilmesi çağrısında bulunuldu. 

Vatikan Gözlemcisi Başepiskopos Gabriele Caccia, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada, ‘‘Irkçılık, bir kişinin diğerinden üstün olduğuna dair çarpıtılmış bir inanca dayanır. Ancak tüm insanlar özgür ve eşit haklara sahip olarak dünyaya gelir. Tüm çabalara rağmen ırkçılık, mutasyona uğrayan bir virüs gibi yeniden ortaya çıkmaya devam ediyor. Papa Françesko’nun belirttiği gibi insan ilişkilerinde krizlere neden oluyor. Yaşanan ırkçılık vakaları, toplumumuzu rahatsız etmeye devam ediyor’’ dedi.

Önyargılara karşı koymaya çağıran Başepiskopos Caccia, ‘‘Irksal önyargıdan kaynaklanan krizler, hoşgörü, dayanışma ve kardeşlik kültürünün teşvik edilmesiyle engellenebilir. Papa Françesko’nun yeni ansikali, Fratelli tutti’de söylediği gibi, temas noktaları arayarak ve köprüler kurarak başkalarıyla tanışabiliriz. Böyle bir kültürü inşa etmek, benzersiz bir bakış açısı ve çaba gerektiren bir süreçtir. İnsan onurunun tanınması, herkesin ve her toplumun gelişimini mümkün kılar. Bu tür bir büyümeyi teşvik etmek için, özellikle erkekler ve kadınlar arasında fırsat eşitliği sağlanmalıdır’’ dedi.

Göçmenleri ve mültecileri hedef alan ırkçılık

Başepiskopos Caccia, konuşmasına devam ederken göçmen ve mültecileri hedef alan önyargılar nedeniyle duyduğu endişeyi dile getirdi. Başepiskopos, ‘‘Savunma ve korku tutumlarından, daha iyi, adil ve kardeşçe bir dünya inşa edebilen kültüre geçiş yapılması gerekiyor’’ dedi. 

21 Mart 1960’da Güney Afrika’nın Sharpeville kentinde yasaları protesto etmek isteyen göstericilere polis tarafından ateş açılması sonucu 69 kişi yaşamını yitirdi. Olayın yaşandığı 21 Mart günü, 1966 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından her yıl anılmak üzere ‘Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü’ olarak ilan edildi. Aynı zamanda Dünya Kiliseler Konseyi (WCC) tarafından 19-25 Mart tarihleri ‘Uluslararası Atlantik Aşırı Köle Ticareti Kurbanlarını Anma Günü’ olarak yâd ediliyor. WCC, anma töreninde ilahilere ve Kutsal Yazılara yer veriyor.

Veriler, adil ve kapsayıcı bir dünyanın ancak herkesin onurlu ve adil bir yaşama sahip olmasıyla mümkün olacağını gösteriyor. Halklar arasında dayanışma için dua edilerek, ırksal adaletsizliğin her türlüsü kınanmaktadır. (Vatican News)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi