fbpx
17 Mayıs 2024 Cuma

Hindistan’da Barış için Dua Günü Düzenlendi

Hindistan Katolik Kilisesi, Manipur’da devam eden şiddetin sona ermesi için 2 Temmuz Pazar günü ulusal bir dua günü düzenledi.

3 Mayıs’ta eyaletteki Meitei topluluğunun isteklerine karşı gelen Kuki kabilesi olayların başlamasına neden oldu. Yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybettiği olaylarda 50 bin’den fazla kişi yerinden edildi. İki aydır devam eden çatışmalar henüz son bulmadı. Veriler, Imphal Başepiskoposu Dominic Lumon tarafından Hintli episkoposlara hitaben yazılan mektupta doğrulandı. Başepiskoposa göre, çatışmalar, özellikle kırsal bölgelerde yaşanmaya devam ediyor. Yetkililer, çatışmaların yaşandığı yerlerde kontrolü tamamen kaybetmiş durumda. Evler ve köyler ateşe verildi, kiliseler yıkıldı. Manipur’daki Katolik Kilisesi yaklaşık 3 milyon dolar değerinde zarara uğradı.

Adının açıklanmasını istemeyen Katolik bir yetkili, yerinden edilmiş Hristiyanlara ait evlerin yakılmaya devam ettiğini söyledi. Hindu yanlısı Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğindeki Manipur hükümeti, nefret söylemlerinin önlenmesi için internete erişimi kısıtladı. 

Şiddet olayları karşısında Hindistan Katolik Episkoposlar Konferansı (CBCI) başkanı Başepiskoposu Andrews Thazhath, inanlıları 2 Temmuz’da barış için dua gününe katılmaya davet etti. Ayin sırasında inanlıların barışa yönelik dualarına ve tapınmaya yer verildi. Başepiskopos Lumon, henüz görünür bir çözüm yolu bulunmadığını ve duaya devam ettiklerini söyledi.

Devam eden gerilim, binlerce kişiyi geçici kamplarda yaşamaya zorlarken, sivil toplum kuruluşları Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi çatışmaları sona erdirmeye çağırdı. 16 Haziran’da Modi’ye hitaben yazılan bir mektupta, siyasi liderlerin ayrıştırıcı politikaya son vermesi çağrısında bulundu. Mektupta, Modi’den kırsal bölgelerde devam eden çatışmalara yönelik sessizliğini bozması ve can ve mal kayıplara neden olan saldırıları önlemesi istendi.

Hindistan Kongre Partisi’nin eski lideri Sonia Gandhi de, etnik ve dini şiddetin son bulması çağrısında bulundu. (Vatican News)

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi