fbpx
16 Mayıs 2024 Perşembe

Dünyada İlk Kez Kürtaj “Anayasal Hak” Oldu

Versay Sarayı’nda Ulusal Meclis ve Senato’nun bir araya geldiği Fransa Kongresi’nin ortak oturumda, kürtaj hakkını Anayasa’da koruma altına alan değişiklik tasarısı onaylandı.

Kabul edilen yasayla, Anayasa’nın 34’üncü maddesine “kadınlara hamileliğin gönüllü olarak sonlandırılmasından yararlanma özgürlüğü güvence altına alınmıştır” ifadesi yazıldı.

Ülkede uzun süredir tartışılan ve hükümetin 18 ay boyunca üzerinde çalıştığı anayasa değişikliği Meclis ve Senato’da kabul edildikten sonra, Fransa Kongresi değişikliği onaylamak için toplandı.

Tüm gruplar tarafından desteklenen anayasa değişikliği için, oy kullanmaya davet edilen 925 milletvekili ve senatörden 902’si oylamaya katılırken, 852 oy kullanıldı.

Anayasal değişiklik için gereken 512 oyu fazlasıyla aşan bir destekle, 72’ye karşı 780 oyla “kürtaj hakkının Anayasa’ya yazılması” kesin olarak kabul edildi.

Böylece Versay Kongresi, dünyada “kürtaj hakkını” anayasayla koruma altına alan ilk yasama organı oldu.

Tarihi ortak oturuma, ilk kez bir kadın başkanlık etti. Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet, “Oturuma başkanlık eden ilk kadın olmaktan ve dünyada kürtaj hakkını Anayasa’ya yazan ilk ülke olmaktan gurur duyduğunu” söyledi.

Yael Braun-Pivet, oylamanın ardından, ilk kez halka açık bir törenle, Başbakan ve Adalet Bakanı’nın eşliğinde, kararı mühürletme törenine katıldı.

Vatikan Kınadı

Kararı Fransa’da tüm siyasi gruplar desteklerken, Fransa Katolik Kilisesi temsilcileri yasaya karşı kampanya yürüttü.

Vatikan da Kongre’nin hamileliğin gönüllü olarak sonlandırılmasının (IVG) Fransız Anayasası’na dahil edilmesi yönündeki oylamasından hemen önce bir açıklama yaparak, “Vatikan’ın insan yaşamını ortadan kaldırmak için her türlü girişime karşı olduğunu” dile getirdi.

Vatikan’ın biyoetik sorulardan sorumlu kurumu olan Papalık Yaşam Akademisi tarafından yapılan açıklamada, “Vatikan’ın Fransa episkoposlarının tutumunu destekledikleri” belirtilerek, “Evrensel insan hakları çağında, insan yaşamına son verme hakkı olamaz” diyerek, parlamentonun bu girişimini kınadıkları belirtildi.

(Kaynak: Voa Türkçe)

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi