8 Mayıs 2024 Çarşamba

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın Son Akşam Yemeği) Ayini ise 28 Mart Perşembe Akşamı gerçekleştirildi.

Çarşamba akşamı İzmir Başepiskoposluğu’nun rahipleri İzmir’in farklı ilçelerinden, Selçuk Meryem Ana Evi’nden ve Antalya’dan Ayin’e eşlik etmek için geldiler.

Peygamber Yeşaya’nın Kitabı’ndan ve Vahiy Kitabı’ndan Sözler okunduktan sonra Luka İncil’inden Sözler Peder Dariusz Bialkowski tarafından okundu. 

Monsenyör Martin tüm katılan rahipler ve rahibelere verdiği vaazında: “İzmir Başepiskoposluğu çobanı olarak bugün, en derin şükranlarımla, geçmişte kilisemize hizmet eden kardeşlerimizin her birine yakın olmak istiyorum: Episkopos Emeritus Monsenyör Ruggero Franceschini, Mons. Lorenzo Piretto, Başepiskoposluğumuzda görevlerini yerine getiren rahipler, rahibeler ve diğer kişiler. Zaten sonsuzlukta olanların hepsini anıyor ve dua ediyoruz. Siz rahibelere, adanmış kadınlara, siz din kardeşlerimize ve sizlere şükranlarımı sunuyorum; bugün Kilisemize hizmet eden meslekten olmayan erkek ve kadınlar; Sevgi ve inançla sunulan karşılıksız hizmet, Mesih’in aramızdaki varlığının anlamlı bir işareti olarak bize bıraktığı değerli hazinedir. Bu, birlikteliğimiz anlamına gelir, Mesih’te bir olmamız anlamına gelir” dedi. 

Vaazı bitince Monsenyör Martin rahiplik yeminlerinin yenilenmesi ritüelinin üç sorusunu sordu. Rahipler de “Evet, istiyorum” diyerek kabul ettiler. Ardından tüm cemaatten rahipler için dua etmesini rica etti.

Sonra Monsenyör Martin, üç rahip aracılığıyla getirilen Kutsal Yağları, Hasta Yağını, sonra Katekümen Yağını ve en son Krizma Yağını kutsadı. 

Yağlar hakkında Episkopos daha önce vaazında: “İlk olarak, Hasta Yağı ve Katekümen Yağı’nı kutsayacağım. Hasta Yağı, hastaların meshedilmesi Ayinleri sırasında kullanılır.  

Aziz Yakup, Hasta Yağı’nın kullanımına tanıklık eder. Hastalara, kötülüklere karşı cesurca dayanabilmeleri, onlara karşı savaşabilmeleri ve günahlarının bağışlanmasını sağlayabilmeleri için, beden ve ruh hastalıklarına bir çare sunar.  

Ardından Paskalya Bayramı’nda Kilise’ye kabul edilen Katekümenlerin vaftizinde kullanılan Katekümen Yağı kutsanacaktır. Katekümen Yağı vaftizden önce vaftiz adayını, yeniden doğuş için yaşam pınarına gitmeden önce şeytandan ve günahtan vazgeçme gücüyle güçlendirir. 

İlk iki yağın kutsanmasından sonra, kutsal Krizma Yağı’nın kutsanması gelir. Bu yağ, Vaftiz, Güçlendirme ve Ruhbanlık, yani diyakozluk, rahiplik ve episkoposluk kutsanmasında kullanılır. Bunların yanı sıra sunakların kutsanması ve kiliselerin adanması için de kullanılır. Bu yağ, Zeytinyağı ve koku vermesi için balsam karışımından elde edilir. Tüm bu yağlar kurtuluşumuz için, yani ruhlarımızın kurtuluşu için kutsanacaklardır.” dedi.

Kutsal Perşembe Akşamı, Mesih İsa’nın Çarmıh’a gerilmeden önceki gece Son Akşam Yemeği anılıyor.

Çıkış Kitabından Sözler ve Aziz Pavlus’un Korintoslulara 1. Mektubundan Sözler okunduktan sonra Aziz Yuhanna tarafından yazılan Mesih İsa’nın İncil’den Sözler Katedralin Rektörü Peder Dariusz tarafından okundu. 

Ardından Türkçe verdiği vaazında Monsenyör Martin: “Bu akşam İsa Mesih’in son yemeğini kutluyoruz. Bu, acı çekmeden ve ölümünden önce yapılan yemek, ayın zamanda Efkaristiya kuruluşudur. Bunun için biz de bu yemeğini paylaşıyoruz. Ölmeden önce, İsa, öğrencileri ile, yaşam armağanını içeren bir ritüel eylemi gerçekleştirir. Fedakârlığı çarmıhtaki ölüm eylemiyle yerine getirilir. Müjdeci Yuhanna, “İsa onları sonuna kadar sevdi” yazar. Aynı zamanda İsa öğrencilerine efkaristiyadaki ekmeği kendisinin anısına kutlamaları emrini verir. Bu eylemi tekrarlamak, bir anma olarak  zaman içinde kurbanın kendisini, çarmıhtaki kurbanı devam ettiren bir ayin eylemidir.” dedi. Ardından Peder Pascal Robert, İngilizce olarak bu akşamın anlamı hakkında kısaca vaaz verdi.

Sonra 6 kişiye “ayak yıkama” ritüeli yapıldı ve Başepiskopos ayakları yıkadı. 

Monsenyör Martin daha önce vaazında bu ritüel hakkında şunları söyledi: “Efkaristiya hizmet ve şefkatle ilgilidir. İsa bunu öğrencilerinin ayaklarını yıkayarak gösterir.” Petrus Mesih’in insani zayıflığını kabul edemez. O, İsa tarafından ayaklarının yıkanmasını reddeder. Ama İsa ona, ayaklarının yıkanmasına izin vermediği sürece krallığında kendisiyle birlikte yer alamayacağını söyler. Ayak yıkamayla sembolize edilen gerçek, İsa’nın aşağılanmasında Tanrı’nın açığa çıkmasıdır. İsa köleler ve kadınlar için ayrılmış olan yeri alır. Ayakların yıkanması, İsa’nın hizmetinde zaten gerçekleşmiş olan ve sadece son mühre ihtiyacı olan vahiy sürecini tamamlar ve sona erdirir. 

Ayinden sonra kutsal Efkaristiya, muhafazasından çıkarılıp Ayin alayı ile birlikte Başepiskopos tarafından “tabernacle”a taşındı ve konulduğu yerin önünde sessizlik içinde tapınma yapıldı.

Yasemin Perşembe orgta, ilahilerde Karşıyaka Azize Helena Kilisesi’nden Peder Iosif Robu bu görkemli Ayinlere Türkçe ve Latince ilahileriyle ve Buca Kilisesinin rahibeleri Kutsal Çarşamba Ayini boyunca da muhteşem sesleriyle de renk kattı.

(SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi