29 Nisan 2024 Pazartesi

ABD’nin ”Dini Özgürlükler Raporu”nda Türkiye’ye Geniş Yer Verildi

ABD 2020 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nda Türkiye’nin azınlıkların ibadethane açmalarının zorlaştığı hükümetin gayrimüslim azınlıkların liderliğini, idari yapılarını tanımadığı ve Türkiye’nin ‘azınlık okullarına gerekli desteği vermediği’ belirtildi.

Antony Blinken

ABD 2020 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nu açıklayan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dünyanın farklı bölgelerinde İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik düşmanlığının arttığını söyledi. 

Sputnik’te yer alan haberde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tanıtıldığı raporda, “Protestan cemaatlerinin Türk vatandaşı olmayan liderlerinin giriş yasaklarının ve sınır dışı edilmelerinin hızlandığı bildirildi” ifadelerine yer verildi. Raporda, azınlıkların ibadethane açmalarının zorlaştığı belirtilerek, hükümetin, “gayrimüslim azınlıkların liderliğini veya idari yapılarını tanımadığı” belirtildi.

Raporun Türkiye bölümünde ise, hükümetin azınlıklar başta olmak üzere çeşitli inanç gruplarına ilişkin politikaları değerlendirildi. 

Hükümetin azınlık okullarına yeterli fon sağlamadığı da belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı: “Hükümet, gayrimüslim olmayan kamu, özel ve dini okullara fon sağlamaya devam etti. Ancak Lozan Antlaşması kapsamında tanınan azınlık okulları için, Türk edebiyatı gibi Türkçe öğretilen derslerin maaşlarını ödemesi dışında herhangi bir destekte bulunmadı. Azınlık cemaatler, tüm masraflarını, kilise vakıfları ve mezunları dahil olmak üzere bağışlarla finanse etti.”

Alevilere Yönelik Irkçı Saldırılar

Raporda ayrıca, Alevilere yönelik ırkçı saldırılara yer verilerek, Sivas’ta gerçekleşen Madımak Katliamı anlatıldı ve Dersim’de yaşayan Alevi nüfusun yerlerinden edilmeye çalışıldığı belirtildi. Ayrıca, konuyla ilgili kimi aileler tarafından yasal yollara başvurulan zorunlu din dersleri hatırlatılarak, eğitim sisteminde ve ibadet etme konularında sıkıntılar yaşadıkları da belirtildi.

İbadethanelere Saldırılar

Basında çıkan haberlere göre, ”Hristiyan mezarlıklarına yönelik vandalizm eylemleri artıyor” denilen raporda, sosyal medyada koronavirüsü Yahudilerle ilişkilendiren ifadelerin de kullanıldığı belirtildi. (Haber Merkezi)

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Hatay İskenderun’da Palmiye Pazarı

İskenderun’da Bayram Coşkusu Kilise Bahçesine Taştı İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde, geçtiğimiz Pazar günü İsa Mesih’in Yeruşalim’e...

Evrensel Coşku Yaratan “The Chosen” SAT-7’ye Geliyor

SAT-7, uluslararası boyutta başarılı olan The Chosen dizisini yakında platformlarında yayınlanacağını duyurmaktan mutluluk duyuyor. The Chosen, Orta...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi