29 Nisan 2024 Pazartesi

Antakya Saint Pierre Kilisesi’nden Dünyaya ‘Barış ve Kardeşlik’ Mesajı

Dünyanın ilk mağara kilisesi olarak kabul edilen Saint Pierre Kilisesi’nde Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı kutlamaları kapsamında özel bir ayin düzenlendi. Gerçekleştirilen ayine Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti de katıldı.

Saint Pierre Bayramı, Hatay Antakya’daki St. Pierre Mağara Kilisesi’nde yapılan özel bir ayinle kutlandı. Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kurallarına uygun bir biçimde Kilise bahçesinde düzenlenen ayin, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti önderliğinde gerçekleştirildi. Antakya Kilisesi Pederleri Dimitri Doğum ile Jan Dellüler’in yanı sıra İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu, Altınözü Sarılar Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi Pederleri Cebrail Kuşoğlu ile Abdullah Papasoğlu, Altınözü Tokaçlı Rum Ortodoks Kilisesi Pederi Mihail Papas ile Antakya Katolik Kilisesi Pederi Domenice Bertogli, İskenderun Katolik Kilisei Pederi Dariusz Dogondke de ayine katılım gösterdi.

”Tanrı’yı Yüceltmeliyiz, İncil’e Göre Yaşamalıyız”

Ayinde dünya barışı için dua eden Monsenyör Paolo Bizzeti, barış, kardeşlik ve birliktelik mesajları verdi. İsmi ‘Petrus’ olanların isim bayramını kutlayan Bizzeti, azizlerimizin buralarda yaşadığı dönemdeki sıkıntılardan da bahsetti. Bizzeti; “İnançlarını özgürce söyleyemeyen azizler her şeye rağmen Mesih İsa’yı anlatmaya çalışıyorlardı. Gerçek Tanrı ve gerçek insan olduğuna inandıkları İsa için hapis yatmayı bile göze aldılar. Burada Hristiyan adını alan inanlılar yine burada uzun süre acı çektiler. Gerçek Hayat için ölümden korkmadılar ve Mesih için yaşamaya devam ettiler. 2000 sene sonra biz buradayız ve bugün burada onların cesaretle duyurduğu Tanrı’nın adını yüceltiyoruz. Gerçek her zaman kalacak ve gerçeğe karşı olanlar kaybolacak.

İnançlarımızı saklamadan yaşamalıyız. İlk Hristiyanlar inançlarını cesaret ve umutla ilan etmeselerdi bugün bizde bu inanca sahip olamazdık. Bizde Mesih İsa’ya inanarak, cesaretle onu herkese ilan etmeliyiz. Bugün sayımız az ise bu bizlerin suçudur. Petrus ve Pavus’a bakarak güç almalıyız. İnançlarına göre yaşamalı ve Tanrıyı yüceltmeliyiz. Ben de sizleri İncil’e göre yaşamaya davet ediyorum!” diye konuştu.

”İki Bin Yıldır Bu Şehirde Kardeşçe Yaşıyoruz”

Antakya Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Jan Dellüller de Dünyanın ilk mağara kilisesi olarak bilinen St. Pierre Kilise’sinde St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı coşkusunu yaşadıklarını kaydederek; “Azizlerimizin bıraktığı miras doğrultusunda iki bin yıldır bu şehirde kardeşçe yaşıyoruz. Antakya, imanlılara ilk olarak Hristiyan isminin verildiği ve Hristiyanlığın yayıldığı bir kent olması nedeniyle çok kutsal bir şehirdir. Azizlerin ruhu bugün bu şehrin üzerindedir. Bu nedenle bütün dünyaya buradan bir mesaj vermek istiyorum. Sevginin, kardeşliğin, dostluğun şehrinden bütün insanların birbirleriyle dostça, barış içinde yaşamalarını diliyoruz ve herkese iyi bayramlar temenni ediyoruz” dedi.

Ayine Hatay’ın ilçelerinin yanı sıra farklı illerden ve yurt dışından da katılımlar oldu. Genellikle gençlerin bulunduğu koronun söylediği ilahiler katılımcılar tarafından oldukça beğenildi.

İncil’den bölümlerin okunduğu, ilahilerin söylendiği ve duaların yapıldığı ayinin sonunda ruhani liderler tarafından Aziz Petrus ve Aziz Pavlus Bayramına özel olarak hazırlanan, kutsanmış ekmek bölünerek katılımcılara dağıtıldı. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi