28 Nisan 2024 Pazar

Aydın’da Saklı Tarih: Zirveye Gizlenmiş 900 Yıllık Manastır

Aydın’da bulanan Samson Dağları’nın zirvesinde saklı 900 yıllık bir manastır, tarihi dokusu ve nefes kesici manzarasıyla doğaseverlerin ve tarih meraklılarının yeni gözdesi haline geldi.

Aydın’da yer alan Samson Dağları’nın zirvesinde gizlenen 900 yıllık Kurşunlu Manastırı, sadece tarihi önemi ile değil, nefes kesici manzarasıyla da doğaseverleri cezbetmeye devam ediyor.

Eşsiz manzarası ve tarihi atmosferiyle doğa ve tarih severleri kendisine çeken bu tarihi manastır, unutulmaz bir deneyim sunuyor.

“SAMSON DAĞLARI ZİRVESİNDE 900 YILLIK TARİHİ YAPI”

Aydın, zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle her geçen gün daha fazla turisti cezbetmeye devam ediyor. Kuşadası’na bağlı Davutlar Mahallesi’nde bulunan antik dönemdeki adıyla Mykale’nin (Samson Dağları) 900 metre yüksekliğine inşa edilen Kurşunlu Manastırı, doğa ve tarih tutkunlarının ilgisini çekmeye başladı. Geçtiğimiz 2021 yılında temizlik ve restorasyon çalışmalarıyla restore edilen manastır, ormanın içinde gizlenmiş bir hazine gibi ziyaretçilerine tarih ve doğanın güzelliklerini bir arada sunuyor. Davutlar Mahallesi’ne yaklaşık 12 km bir mesafede bulunan manastır, Kuşadası’nın yeni inanç turizmi merkezi olmaya aday görülüyor.

“11.YÜZYIL BİZANS YAPISI OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR”

11. yüzyıl Bizans yapısı olduğu tahmin edilen Manastır’da yemekhane, kiler, mutfak, keşiş odaları, revir, şapel (küçük kilise), mezarlık, manastır surları, sur mahzeni ve savunma odaları gibi bölümler mevcut. Şapelin tavanındaki fresklerde İkonaklastik dönemde simgesel ve geometrik motifler ile, 9. yüzyılın ikinci yarısında İkonaklastik dönemden sonra dinsel olaylar ya da kişiler betimlenmiştir.

Meryem Ana’ya ithaf edildiği bilinen Kurşunlu Manastırı’nın, ikona karşıtlarının ve dinsizlerin saldırılarından korunmak ve ibadetlerini gizlice gerçekleştirmek isteyen din adamları tarafından kurulduğu düşünülüyor. Bu nedenle manastır, savunmaya ve eğitime elverişli, gizlenebilmeyi kolaylaştıran bir coğrafyaya inşa edilmiş.

Etrafı duvarlarla çevrili Kurşunlu Manastırı’nın merkezinde bir kilise bulunurken, manastır duvarlarının dışında 100 metre doğusunda bir mezar şapeli de yer alıyor.

“900 METRE YÜKSEKLİKTE GİZLENEN MANASTIR”

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 

“Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın etkileyici ormanında, 900 metre yüksekte gizlenen Kurşunlu Manastırı, doğa yürüyüş gruplarının sevilen rotalarında yer alıyor. Samson Dağlarındaki manastır özellikle bahar aylarında en güzel renklerle sarılıyor. Şapelin tavanındaki fresklerde sembolik ve geometrik motifler ile dinle ilgili olaylar veya kişiler betimlenmiştir” ifadelerine yer verildi.

(Kaynak: Milli Gazete)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi