30 Nisan 2024 Salı

COVID-19’a Bağlı Çocuk Ölümleri Karmaşık Bir Tablo Çiziyor

ABD’nin Ohio eyaletinin, Middletown kentinde 9 yaşındaki Dorielis Reyes-Paula’yı tanıyan insanlar, onu Wildwood İlkokulu’nun koridorlarında zıplayan, öğretmenleri için bahçeden çiçek toplayan meraklı bir öğrenci olarak tanımlıyorlar. Annesinin oluşturduğu internet sayfasında verdiği bilgilere göre Dorielis , Mayıs ayında COVID-19’a yakalandı. Hastaneye kaldırıldı, vücudunun bazı kısımları hareket yeteneğini kaybedince yürüyememeye başladı.  19 Ağustos’ta da yaşamını yitirdi.

Dorielis Reyes-Paula

Sağlık Bakanlığı Covid-19’dan Öldüğünü Kabul Etmiyor

Annesinin verdiği bilgiye göre doktorlar ona biyopsi yaparak multipl skleroz aradılar, diyalizi denediler ve vaskülit için tedavi ettiler. Epilepsi nöbeti ise, hastanede yoğun bakıma alınmasından önce gerçekleşti. Müdür Styles, onun ölümünü “tıbbi bir gizem” olarak nitelendirdi. Reyes-Paula’nın COVID-19’lu olmasına ve ölmesine rağmen, Ohio Sağlık Bakanlığı onu bir COVID-19’a bağlı ölüm olarak kabul etmiyor. Ohio Sağlık Bakanlığı kayıtlarında yalnızca iki çocuğun (0-19 yaş arası) koronavirüsten öldüğü gösteriliyor.

İlçe sağlık komiseri Jerry Bingham’a göre, Ohio Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 çocuk ölümü olarak sınıflandırdığı vakalardan biri, uzun bir eşlik eden hastalık listesine sahip olan ve hayatının çoğunu uzun süreli bir bakım tesisinde geçiren Ottawa İlçesinden 19 yaşındaki bir kadındı.  İkinci vakada ise bilgiler yetersiz. Eyalet verileri, sadece 31 Temmuz’da COVID-19’dan ölen, 0-19 yaşları arasında Montgomery County’den bir kadın olduğunu gösteriyor.

Dayton ve Montgomery County Halk Sağlığı sözcüsü Dan Suffoletto, gizlilik endişelerini gerekçe göstererek vaka hakkında bilgi vermeyi reddetti.

Reyes-Paula gibi dört çocuk koronavirüse yakalandı ve öldü. Ancak Ohio Sağlık Bakanlığı, bunları koronavirüsün neden olduğu ölümler olarak sınıflandırmıyor. Bu vakalar ve diğer iki vaka birlikte trajedi ve cevabı uzun süren sorularla dolu karmaşık bir tablo çiziyor.

Bakanlık Yetkilileri Bilgi Vermeyi Reddetti

İlçe sağlık komiseri Pete Schade’ye göre, Erie İlçesinde 18 veya 19 yaşında bir kadın 26 Temmuz’da bir araba kazasında öldü. Doktorlar, organlarını bağış için test ederken bağışıklık sisteminde koronavirüs tespit etti.

Cuyahoga İlçesinden 0-19 yaş arası iki erkek de, 1 Temmuz ve 9 Temmuz’da ölen koronavirüs vakaları arasında listeleniyor. Ancak diğerleri gibi, bunlar da COVID-19 ölümleri olarak sayılmıyor. Ölümlerine neden olan koşullar belirsiz. Cuyahoga İlçe Sağlık Kurulu ve Cleveland Sağlık Departmanı Sözcüleri de, sağlayacak ek bilgileri olmadığını söyledi.

Ohio Sağlık Bakanlığı veri yöneticisi Brian Fowler da, belirli vakalar hakkında bilgi vermeyi reddetmekle birlikte, departmanın koronavirüs web sitesinde yayınlanan verilerinin bir ölüm sertifikası üretilinceye kadar ön kabul edildiğini söyledi. Veriler daha sonra ölüm belgesinde listelenen ölüm nedenini yansıtacak şekilde güncelleniyor.

Çocuklarda COVID-19’dan kaynaklanan ciddi komplikasyonlar son derece nadir ancak Ohio’da varlığı belgelendi. Mart ayından bu yana yaklaşık 250 çocuk (0-19) hastalık nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Hastalık, kalpte, akciğerlerde, beyinde, deride, gözlerde veya gastrointestinal organlarda ciddi veya ölümcül iltihaba neden olabilen bir durum olan Çocuklarda Multisystem Inflammatory Syndrome (MIS-C) ‘ye neden olabilir.

Temmuz ayının başlarında, Ohio’daki çocuklarda en az sekiz MIS-C vakası tespit edilmişti. Ohio Sağlık Bakanlığı’nın bir sözcüsü, bakanlığın şu anda 12 vakadan haberdar olduğunu söyledi. 0-19 yaş arası 11.300’den fazla Ohio’lu, Ohio Sağlık Bakanlığı verilerine göre COVID-19’a yakalandı. (Columbus Underground/Seyfi Genç)

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi