fbpx
20 Mayıs 2024 Pazartesi

Cumhuriyet Tarihinin İlk Kilisesi Açıldı

Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi olan Yeşilköy’deki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Resmi açılışın ardından kilisedeki ilk ayin 15 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek.

Kilisenin açılış töreninde Süryani Kadim Ortodoks Patrik Vekili Yusuf Çetin, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Türkiye’deki farklı mezheplerden Hristiyan önderler ve devlet yöneticileri hazır bulundu.

Törende konuşma yapan İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin, tarihi bir gün yaşadıklarını, Cumhuriyet’in yüzüncü yılında ülkeye, İstanbul’a yakışan bir kilise yapma çalışmalarının sonuna geldiklerini belirtti. İstanbul Tarlabaşı’nda mülkiyetlerindeki tek kilisenin cemaatlerinin ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olduğunu dile getiren Susin, yedi ayrı kilisede ayinlerini yapmak zorunda kaldıklarını, zaman yetersizliği ve ritüellerin farklı olması nedeniyle ibadetlerini yapmakta ciddi zorluklarla karşılaştıklarını da anlattı.

Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin ise tarihsel olarak, İstanbul’da Süryanilere ait ilk ve tek kilisenin 1844 yılında Padişah Abdülmecid’in fermanıyla Tarlabaşı’nda inşa edilen Meryem Ana Kilisesi olduğunu anımsatarak, kilisenin açılışının devlet başkanı tarafından yapılmasının ülkenin demokraside bulunduğu seviyenin anlamlı ve en güzel göstergelerinden olduğunu vurguladı.

“Her türlü ihtiyacınızda yanınızda olmayı sürdüreceğiz”

Törende konuşmada yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, ”Temelini birlikte attığımız kilisenin açılışını sizlerle beraber yapmaktan memnuniyet duyuyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Tüm İstanbul halkımız gibi Süryani toplumunun ihtiyaçlarını karşılamayı da devletimizin asli görevleri arasında addediyoruz.

Bulgar Demir Kilisesi’nin açılışına da bizzat katıldım. Toplam 20 ibadethane restore edilerek hizmete açıldı. Bütün vakıflar sorunlarını devletin en yüksek kademesine iletme fırsatını buldu. 

Hiçbir şekilde bazı ülkelerle olan anlaşmazlıkların vatandaşlarımızı etkilemesine izin vermiyoruz. Ülkemizdeki azınlıklara ait 58 okul mevcut. Süryanilerin de okul açmasını temin ettik. Bu bölgede talep edilen bir okul konusunu da içişleri bakanımızın verdiği müjde ile 2 dönüme yakın arazi tahsisi ile o adımı da atmış olacağız.

Bu okulları devletimizin resmi okullarından ayrı tutmuyoruz. Her türlü desteği sunuyoruz. Vakıf seçimleri çıkan yönetmelik ile kısa sürede gerçekleştirildi. 6 ay içinde 167 azınlık vakfı seçimi tamamlandı. Uzun zaman alacak nice adımı siz vatandaşlarımızın istifadesine sunduk.

Her türlü ihtiyacınızda yanınızda olmayı sürdüreceğiz. Ortak vatanımız olan Türkiye’nin büyümesi için sizlerin de gereken desteği vereceğine inanıyorum. Türkiye Yüzyılı’nda sizlerin katkısına güveniyorum. Bu hoşgörü tablosunu çok anlamlı buluyorum. Türkiye farklı kültürleri asırlar boyunca barış içinde yaşatmış örnek birikime sahiptir” ifadelerini kullandı.

Yeşilköy’de Latin Katolik Mezarlığı’nın bulunduğu alanın boş bölümüne 5 katlı olarak projelendirilen kilisenin bir katı, ayin bittikten sonra cemaatin toplanacağı, vaftiz, taziye ve düğün gibi törenler ile toplantı ve konferansların yapılacağı kültür salonuna ayrıldı.

Aynı anda 750 kişinin oturarak ibadet edebileceğini kilisedeki ilk ayin 15 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek. (Fotoğraflar: Yeniçağ)

Saldırının Ardından Katolik Okulun Kapatılması Emredildi

Nijerya'daki Makurdi Episkoposluğu, düzenlenen saldırının ardından öğrencilerin ve personelin güvenliği için Peder Angus Frazer Memorial Lisesi'nin derhal...

BBC, Dini Yayınların Önemini Paylaştı

Dini yayınlarda 100. yılını kutlayan BBC, günümüz medyasında dini içeriklerin önemini vurgulayarak televizyon ve radyo programlarına devam...

İran Cumhurbaşkanı Reisi Öldü: Ülkede Olağanüstü Hal İlan Edildi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, helikopter kazasında yaşamını yitirdi. Reisi'nin bulunduğu helikopter, zorlu hava koşulları nedeniyle Doğu Azerbaycan...

Okulda Kutsal Kitap Ayetlerinin Paylaşılmasına Yönelik Engel Kaldırıldı

Amerikan Hukuk ve Adalet Merkezi (ACLJ), iki öğrencinin inanç özgürlüğünün kısıtlandığı davadan sevinçle ayrıldı. 9 yaşındaki iki ilkokul...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi