13 Mayıs 2024 Pazartesi

Samatya Surp Kevork Kilisesi’nin Sevgi Sofrası

Samatya Surp Kevork Kilisesi’nin Sevgi Sofrası (Madağ), Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin riyasetindeki Kutsal Sunu (Surp Badarak) Ayini ile kutlandı. 

08 Ekim Pazar günü, Samatya Surp Kevork Ermeni Apostolik Kilisesi’nin ve Sahakyan Nunyan İlköğretim Okulu ve Lisesi’nin Madağ’ı Surp Badarak Ayini ile kutlandı, sonrasında sevgi sofrası kuruldu. 

Kilise’nin din görevlisi Rahip Kasbar Garabedyan eli ile sunulan Surp Badarak’a, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyaset etti ve vaaz verdi. 

Surp Badarak, Khorurt Khorin İlahisi ile başladı. Sunak önünde “Tövbe” dualarını söyleyen Rahip Kasbar sunağa çıktı. Kilise’nin baş Diyakosu Haçik Sarılı, diyakoslar, astdiyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 

Günün İncil okuma parçasını Diyakos Alen Diran Nergis okudu. Kutsal Kase’yi Diyakos Kevork Nergis getirdi.

Rahip Hovagim Seropyan, Rahibe Kayane Dulkadiryan, Samatya Kilisesi Vakfı başkanı Nurhan Davucuyan, yönetim kurulu üyeleri, bazı kilise vakıf başkanları, yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde İlahileri, Şefleri Sevan Agoşyan yönetiminde ve orgu eşliğinde Sahakyan Korosu üyeleri seslendirdi. 

Surp Badarak sırasında Rab’bin Duası’nın ardından toplu tövbeyi Rahip Hovagim yaptırdı. Ardından Hağortutyun (Komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın sonunda Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Eğer meyveyi iyileştirmek istiyorsanız, ağacı iyileştirin. Rab İsa, insanların bir şeyleri düzeltme çabasına baktığında fark etti ki, genellikle meyvelerle, sonuçlarla ilgileniyorlar. Oysa o sonuçları yaratan nedenler vardır, onun için İsa dedi ki; Bir şeyi düzeltmek mi istiyorsunuz, o zaman onun köküyle, ağacıyla ilgileneceksiniz, ağacı düzeltin meyvesi de düzelir. Hayatımızın en büyük mücadelesi kötüye ve kötü olana karşı. Biz düzelmek istiyoruz, kişiler, toplum, insanlık olarak ama her sabah kötü haberlerle uyanıyoruz, garip bir şekilde kötülük kendini çoğaltıyor biz seyrediyoruz, düzeltmeye çalışıyoruz ama düzelmiyor. Çünkü ağacı düzeltmek istemiyoruz, ağacı düzeltmeliyiz, ağaç düzeldiğinde zaman içinde her şey yerli yerine oturur.

Okul kapatma, okul birleştirme önerilerine Patriğinizin iki vetosu var. Birincisi finanslarımızı önce bilelim. Yöneticiler Ervap’ta yan yana geliyorsunuz, diyeceksiniz ki ortak bütçe çıkaralım, nasıl paylaşılacak ayrı mesele, önce bir ağacın gücünü görelim. İkinci vetom, okullar kapanacaksa ya da birleşecekse buna sen, ben karar vermeyeceğiz. Bunlar ciddi işler, bilimsel araştırmayı gerektiren kararlar. Bizim akademisyenlerimiz var otursunlar çalışsınlar, sonra ortak bir vizyon geliştirelim, paramız da olsa bazı şeyleri birleştirmemiz akılcı olabilir.

Öyleyse gelin hep birlikte ecdadımız için Hokehankisd duası yapalım. Hepiniz biliyorsunuz, bu sıralarda sizle yan yana oturan sevdikleriniz vardı ama şimdi yoklar. Onlar, Ermeniliklerini, Hristiyanlıklarını yaşadılar ve bize aktardılar, şimdi bizden istedikleri şey bu mirasın devam ettirilmesi. Onlara çok şey borçluyuz, onlar için dualarımızı Rab’be yükseltiyoruz. Onlar da bizim için dua ediyorlardır. Biz onlara layık olmaya çalışalım. Rab hepinizi kutsasın. Amen.”

Vaazların ardından Hokehankisd (Ayin-i Ruhani) duaları okundu ve Patrik Sahak II, Kilise’nin Madağ’ını kutsadı. Daha sonra “Siyoni” ilahisi ile, kortej halinde bahçeye çıkıldı. Burada hep birlikte söylenen Rab’bin duası ve Patrik Sahak II’nin son kutsaması ile tören son buldu. 

Sonrasında okul bahçesinde hazırlanan Sevgi Sofrasına geçildi. Patrik Kadasetli Sahak II’nin riyaset ettiği sofraya, Başepiskopos Aram Ateşyan, Surp Prgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Karagözyan Yetimhanesi Vakfı başkanı Dikran Gülmezgil, diğer Kilise vakfı başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, öğretmenler, öğrenciler ve kalabalık inanlılar katıldı. Sevgi Sofrası, Patrik Sahak II’nin söylediği yemek duası ile başladı. Daha sonra katılımcılar hoşça vakit geçirdiler. 

Hampartsum Yortusu Kutsal Sunu Ayini ile Kutlandı

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nin kuruluşunun 192. yıl dönümü Rab İsa Mesih'in Dirilişinden 40 Gün Sonra Göğe Yükselişi...

Afganistan’da Ölüm Tehlikesine Rağmen Hizmet Ediyorlar

Günümüzde Afganistan'da yaşamayı ve hizmet etmeyi tercih edenler, birçok tehlikeyle yüzleşiyor. Ancak birçok Hristiyan'ın Müjde'yi (Tanrı Sözü)...

Kutsal Topraklarda Tanrı Sözü’nü Destekleyen Kanıtlar Bulunuyor

Kutsal Topraklarda yapılan araştırmalar, Kutsal Kitap'ta yer alan kayıtları doğruluyor.  İsrail Eski Eserler İdaresi, Tel Aviv Üniversitesi ve...

Papa Françesko, Doğum Oranındaki Büyük Düşüş Hakkında Konuşacak

Vatikan tarafından yapılan duyuruda, Papa Françesko'nun İtalya'daki demografik kriz hakkında konuşacağı açıklandı.  İtalya'daki doğum oranı tarihin en düşük...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi