26 Nisan 2024 Cuma

Depremde Hasar Gören Aziz Corç Kilisesi Bu Yıl Hıdırellez Etkinliklerine Ev Sahipliği Yapamadı


Her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan Hıdırellez’de tüm inanç ve kültürleri buluşturan İskenderun Aziz Corç Kilisesi, depremden gördüğü hasar nedeniyle bu yıl kapılarını açamadı.

İskenderun’da bulunan tarihi Aziz Corç (Mar Circos) Kilisesi, her yıl Hıdırellez’de dileklerin ve arzuların ortak mekânı olurdu. Yaşanan deprem felaketinde hasar gören kilisede bu yıl Hıdırellez kutlamaları yapılamadı.
Depremde zarar gören Kiliseye, can güvenliği nedeniyle kimse alınmazken, kapıya; “Kilisemiz depremde zarar gördüğünden 5 Mayıs tarihinde geleneksel Hıdrellez Etkinlikleri yapılamayacaktır” yazıldı.

İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur, deprem felaketinde kiliselerinin zarar gördüğünü ifade ederek; “Her yıl geleneksel olarak Hıdırellez etkinlikleri yapılan Aziz Corç kilisemizde maalesef doğu ve batı duvarları tamamen ayrışmış vaziyette. Açıkçası biz burada çok az sayıda cemaat üyemizle ibadet yapıyoruz ama bildiğiniz gibi Hıdırellez günlerinde burası binlerce kişinin uğrak yeri oluyor. Biz yönetim kurulu olarak böyle bir riske girmemek için karar aldık. Kilise içerisinde ve bahçesinde bu seneye mahsus olmak üzere Hıdırellez etkinlikleri yapılmaması gerektiğini uygun gördük. Bu kararı özellikle insanlarımızın güvenliği açısından aldık. Hıdırellez hepimizin birlikte kutladığı en müstesna günlerden biridir. Mutlulukların, sevginin, kardeşliğin, yeşermek üzere dua edildiği bir gün. Bildiğiniz gibi deprem felaketinde on binlerce insanımızı kaybettik, birçok insanımız acılar çekti. Ben burada böyle kutsal, mübarek günde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza yüce Rabbim’den rahmet diliyorum. Bir an önce devletimizin, yaşadığımızın bu güzide topraklarda sıkıntı çeken insanlarımızın sıkıntılarını gidereceğine inanıyorum. İnşallah gelecek yıl ibadet yerlerimiz restore edilmiş olur ve huzur içerisinde yine yaşantımıza devam ederiz” şeklinde konuştu.


Hıdırellez, eski çağlardan beri bahar bayramı olarak kutlanıyor, Hızır ve İlyas’ın her sene bir kez kavuştuğu gün olduğuna inanılıyor. Her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Hıdırellez, Anadolu, Ortadoğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde “bayram” olarak değerlendiriliyor.
Hıdırellez’in inanış ve ritüelleri içerisinde gül ağacının altına dileği tutulan ev gibi unsurların maketleri yapılır ya da çizilir. Çocuk sahibi olmak isteyenler de beşik yapıp içine bebek bırakır. Dilek tutularak ağaç etrafında dönülür, mumlar yakılır. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi