29 Nisan 2024 Pazartesi

Ekümenik Patrik 30. Yılını Kutladı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 8 Şubat Salı günü Ekümenik Patrik Bartolomeos’u makamında ziyaret etti. Tebrik ziyaretine Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan, Kiliselerarası İlişkiler Sorumlusu Kıdemli Peder Drtad Uzunyan ve Patrik Sahak II’nin asistanı Peder Şirvan Mürzyan katıldılar. 10 Şubat Perşembe akşamı ise, Ekümenik Patrik Bartolomeos’un Patrikliğinin 30. yılı kutlandı.

Patrik Kadasetli Sahak II ve beraberindeki heyet önce Ayios Yeorgios Patriklik Kilisesi’ni ziyaret ederek dua ettiler.

Pandemi dolayısıyla ertelenen ziyaret sırasında iki Ruhani Önder Yeni Yılı, Kutsal Doğuş Yortusunu kutladılar ve kiliselerarası ilişkiler konusunda fikir alışverişinde bulundular.

Patrik Bartolomes, bu ziyaretin anısına Patrik Sahak II’ye bir asa armağan etti ve nazik ziyareti sebebi ile teşekkür ederek Ermeni Toplumu için iyi dileklerde bulundu. Patrik Sahak II Hazretleri de gösterilen konukseverlik için teşekkür ederek Fener Rum Patrikhanesinden ayrıldı.

Ekümenik Patrik Bartolomeos’un Patrikliğinin 30. Yılı Kutlanıyor

Bu kapsamda 10 Şubat Perşembe akşamı Arnavutköy’deki Taksiarhis Kilisesi salonunda Patrik Bartholomeos için hazırlanan belgesel film gösterimi yapıldı.

Salgın şartlarından dolayı kısıtlı sayıda katılımla gerçekleşen gösterime, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’yi temsilen, Rahip Hovagim Seropyan, Süryani Kadim Patrik Vekili Metropolit Mor Filüksinos Yusuf Çetin, Latin Katolik cemaati ruhani reisi Episkopos Monsenyör Massimiliano Palinuro, Musevi cemaati Hahambaşısı Rav İshak Haleva, A.B.D. İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu, metropolitler, akademisyenler katıldılar.

Hoş geldiniz konuşmasından sonra, Metropolit Athenagoras ve Kilise Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı birer konuşma yaparak, Ekümenik Patrik Bartholomeos’un 30. yılını kutlamaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirdiler.

Konuşmaların ardından filmin ilk gösterimi gerçekleştirildi. Katılımcılar, otuz yıllık patriklik döneminde Ekümenik Patrik’in önemli ziyaretlerine ve gezilerine şahit oldular.

Gösterimin ardından duygusal bir konuşma yapan Patrik Bartholomeos tüm katılımcılara teşekkür etti.

Konuşmasında “Geçen otuz yıl boyunca bir şeyler yapmaya çalıştım. Patrikliğim döneminde neredeyse tüm dünyayı gezdim, birçok yeri ziyaret ettim. Bu sırada sadece hizmet etmeye ve Kutsal Patriklik Makamı’nın saygınlığını yüksek tutmaya çalıştım. 1700 yıllık tarihi makamın nasıl özel bir yere sahip olduğunu her ziyaretimde şahit oldum. Ben sadece hizmet etmeye çalıştım” dedi ve bir kez daha herkese içten teşekkürlerini sundu.

Törenin bitiminde, Rahip Hovagim Seropyan Patrik Bartolomeos Hazretleri’ne, Patrik Sahak II’nin tebriklerini ve biraderane selamlarını iletti. Ekümenik Patrik Bartolomeos ise Patrik Kadasetli Sahak II’ye, gerek duaları için ve gerekse temsilcisi aracılığıyla katıldığı için teşekkür etti.

Papa Françesko’dan Videolu Kutlama Mesajı

Papa Françesko da Ekümenik Patrik Bartholomeos’un 30. Yılını kutladığı bir video mesaj yayınladı. Papa yayınladığı mesajda, Papalığa başladığı günden bu yana kendisiyle sürdürdüğü ilişkiden çok memnun olduğunu ve derin kişisel bir bağ kurduklarını söyledi. 

Papa Françesko ayrıca Patrik Bartholomeos’a “sürekli diyalog yolunu gösterdiği”, Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasında uzlaşmayı teşvik ettiği için teşekkür etti.

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi