28 Nisan 2024 Pazar

Episkopos Joseph Tobji: ‘‘Deprem, Yeni Bir Sınava Girmemize Neden Oldu’’

Suriye ve Türkiye’de geniş çaplı hasara yol açan depremin ardından konuşan Halep Episkoposu Joseph Tobji, ‘‘Depremin hayatımızda bıraktığı maddi ve manevi yıkımın boyutuyla yüzleşmeye başlıyoruz. Yüce Tanrı’nın sevgisine ve kurtuluş planına tanıklık etmeye devam edeceğimiz yeni bir sınav dönemine giriyoruz’’ dedi.

Haleplileri de etkisi altına alan trajediyle yüzleşen Episkopos, yaşanan sıkıntıların sorumluluğunu üstleniyor. Suriye’ye yönelik yaptırımlar konusunda da endişeli olduğunu söyleyen Episkopos Tobji, en büyük ihtiyacın barınma olduğunu belirtti. Halk, az hasarlı kiliseler de dâhil olmak üzere çeşitli binalarda toplanıyor. Ayakta kalan binalara gıda, battaniye ve ilaç dağıtımı düzenleniyor.

Kaçak yapılaşmanın yaygın olduğu bölgelerde deprem tüm binaları yerle bir etti. Episkopos, özellikle eski binalarda yaşayan Hristiyanların yıkıma uğradığını söyledi. Binaları denetleyen uzmanlar, halkı yıkılma riski taşıyan evlerden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki aylarda konutların yeniden yaşanabilir hale gelmesi için çalışmaların başlaması bekleniyor.

Halep’te bulunan kiliseler ve cemaatler, ibadet yerlerinin ve Hristiyan ailelerin yaşadığı binaların durumunun tespit edilmesi için komisyon oluşturdu. Episkopos, ‘‘Evlerin yapımına en kısa sürede başlanması gerekiyor. Çünkü insanlar evlerinin dışına çıkamıyor’’ dedi.

Episkopos Tobji, dünyanın her yerinden Hristiyanların kendilerine sevgi ve yakınlık gösterdiğini bildirdi. Hristiyanlar için yeni bir sınav dönemi başladığını söyleyen Episkopos, ‘‘İnsanlar sorguluyor: ‘Neden kötülük yaşanıyor? Savaş, ambargo, salgın ve deprem yaşandı. Neden tüm bunlar başımıza geliyor?’ diye soruyorlar’’ dedi.

Episkopos, insanların trajedinin ortasında yaşanan mucizelerle teselli bulduğunu söyledi. Deprem sırasında kapının kilidi kırıldığı için evden çıkamayan ve arabalarına ulaşamayan ailenin yaşadıklarını anlatan Episkopos Tobji, ‘‘Evleri depreme dayandı. Kapıyı kırarak çıktıklarında arabalarının çöken bir balkonun altına ezildiğini gördüler. Aile, kendilerini ölümden kurtaran Tanrı’ya şükrediyor. Tüm sıkıntılara rağmen, kötülüğün egemen olmadığı bilmeye çağrılıyoruz. Aileleri arayarak neye ihtiyaçları olduğunu soruyoruz. Yardımlar, bir ışık ve umut işaretidir. Tanrı’nın Sözü’nde teselli bulmak için bir araya gelerek Kutsal Kitap derslerine başlayacağız’’ dedi.

Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletildiğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Episkopos Tobji, ‘‘Uzun zamandır yaptırımların sadece belirli kişileri ve grupları etkilediğini söylüyorlar. Ancak yoksulların acı çektiğini görüyoruz. Suriye’ye yönelik yaptırımların nasıl işlediğini herkes kolaylıkla fark edebilir. Yardım grupları bağışlarını bize ulaştıramıyor’’ dedi. (Fides)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi