30 Nisan 2024 Salı

Episkoposlar, Kamerun’da Gerçekleşen Saldırıyı Kınadı

Kamerun’un kuzeybatı Anglofon bölgesindeki episkoposlar, yerel bir kiliseye yönelik düzenlenen ve beş rahip ile bir rahibe de dâhil olmak üzere dokuz kişinin kaçırıldığı saldırıyı sert bir dille kınadı.

Mamfe Episkoposluğu’ndaki St Mary de Nchang Kilisesi, 16 Eylül Cuma akşamı kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından saldırıya uğradı. Kaçırılan kişilerin nerede oldukları henüz bilinmiyor. Bamenda Episkoposluk Konferansı’ndan (BAPEC) episkoposlar, Tanrı’nın evine ve Tanrı’nın hizmetkârlarına yönelik emsali görülmemiş saldırısı karşısında şok olduklarını söyleyerek, kaçırılanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Kaçırılanlar arasında bir kateşist, bir kadın aşçı ve bir genç bulunuyor.

Saldırı haberinin ardından Episkopos Aloysius Fondong Abangalo, kilisedeki Kutsal Sakramenti ve Haç’ı almak için olay yerine koştu. Saldırı, çatışmaların yoğun olduğu Anglofon bölgelerindeki yerel kilise üyelerini hedef alan en son şiddet olayıdır. Episkoposlar, saldırının artık kırmızı çizgiyi geçtiğini söyleyerek, saldırganları ve onları destekleyenleri tövbe etmeye çağırdı. Bölgede devam eden ayrılıkçı çatışmaların kiliseleri hedef alması gerçeğini kınayan episkoposlar, ‘‘İnsanlara ulaşmak için yaşamlarını feda eden müjdecilere karşı her türlü tehdit mesajı gönderilmektedir’’ dedi. Episkopos Abangalo, yaşanan dehşet verici olayda Tanrı’nın bereketini aramak için ayin düzenleneceğini duyurdu.

Sorunlar barışçıl bir şekilde çözülmeli

Faillere atıfta bulunan episkopos, ‘‘Onlar da Tanrı’nın çocukları olduğunu ve Rab’bin bağışlamaya hazır olduğunu bilsinler’’ dedi. Ayrıca, ayrılıkçı gruplar ile merkezi hükümet arasındaki anlaşmazlıkların, öldürerek veya mülke zarar vererek değil, barışçıl bir şekilde giderilmesi gerektiğini söyledi. Episkopos Abangalo, ‘‘Halkımızı etkileyen sorunlar varsa, birlikte oturup tartışmalıyız. Bunu yaparken insanları öldürmemeliyiz ve mülklerine zarar vermemeliyiz’’ dedi.

Anglofon bölgesinde çatışmalar devam ediyor

2022’de altıncı yılına giren Kuzeybatı ve Güneybatı Kamerun’daki silahlı çatışmalar nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca insan yerinden edildi ve mülklerini kaybetti. Yaşananlar bölgede ciddi bir insani kriz yarattı. Okullara yönelik saldırılar, yargısız infazlar ve adam kaçırmalar Kuzeybatı ve Güneybatı bölgelerindeki sivil nüfusa ağır bir zarar verdi.

Kiliseden uzlaşı çağrısı

Kilise, şiddetin sona ermesi ve çatışan taraflar arasında uzlaşı sağlanması çağrısında bulundu. Çatışmalarda kilise üyeleri de saldırıya uğradı veya taciz edildi. Bunlar arasında 5 Kasım 2020’de eski Douala Başepiskoposu Kardinal Christian Wiyghan Tumi de bulunuyor. (Vatican News)

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi