4 Mayıs 2024 Cumartesi

Episkoposlar Peru’da Barış Köprüsü Kurmaya Çalışıyor

Peru’da Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık’ta görevinden alınıp cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan gösterilerde ölü sayısı 62’ye yükseldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak atandı. 

Protestocular, Boluarte’nin istifasını ve Kongre’nin feshedilmesini talep ediyor. Polis kaynaklarına göre, La Joya’da yaşanan çatışmalarda bir polis memuru kaçırıldı. Ülke genelinde yaralananların sayısı 1.200’ü aşarken, binalarda ciddi hasar meydana geldi.

Protestolar ve ardından güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalar, ülke genelinde yayıldı. Hükümet, 15 Ocak’tan itibaren çeşitli bölgelerde 30 gün süreyle olağanüstü hal ilan etti ve ülkenin güneyinde yer alan Puno’da sokağa çıkma yasağı uzatıldı. 

Papa Françesko: Şiddet, Sorunların Çözülmesini Engeller

Angelus kutsamasında konuşan Papa Françesko, ‘‘Sizleri Peru’daki şiddet eylemlerinin sona ermesi için dua etmeye davet ediyorum. Şiddet, sorunların çözülmesini engeller. Tüm tarafları, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygı duyarak diyalog yolunu izlemeye davet ediyorum. Episkoposların, ‘‘Şiddete son verin’’ çağrısını yineliyorum’’ dedi. Papa, 18 Aralık’taki Angelus kutsamasında da, şiddete değinerek, ‘‘Peru’da barışın sağlanması için dua edelim. Öyle ki, ülkedeki şiddet son bulsun ve diyalog yoluna girilebilsin’’ dedi. 

Yerel Kilise, episkoposlar aracılığıyla diyalogun sağlanması ve şiddete son verilmesi çağrısında bulunuyor. Çağrı, Episkoposlar Konferansı 124. Genel Kurulu’nda yayınlandı. Yetkililer, siyasi ve toplumsal uzlaşıyı sağlayacak çözümler bulmaya çağrıldı. Arabuluculuk rolünü üstlenen ve barış köprüsü kurmaya çalışan episkoposlar, ‘‘Kilise, insanlık ve tarih ile dayanışma içinde olmalıdır. Barışı ve adaleti birlikte inşa edelim’’ mesajını yayınladı.

”Barış İstiyoruz”

Çok sayıda kişinin ölümü nedeniyle duyulan üzüntüye değinen episkoposlar, ‘‘Yaşananlar, rotayı kararlı bir şekilde değiştirmeye mecbur ediyor: Barış istiyoruz’’ dedi. Episkoposlar Konferansı, kutuplaşmanın sona ermesi çağrısında bulunarak, ‘‘Yaşanan krizin sona ermesi için yetkililerin ve siyasi liderlerin derhal harekete geçmesi gerekiyor. Ayağa kalıp adaletle buluşmalı ve uzlaşı yolunda ilerlemeliyiz. Ülke kaygı, korku ve belirsizlik içinde devam etmemelidir. Peru’yu yeniden inşa etme sözünü yerine getirelim ve sivil toplumun sorumluluklarını üstlenmesini isteyelim’’ ifadelerinde bulundu. (Fides)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi