8 Mayıs 2024 Çarşamba

Ermeni Apostolik Kiliselerinde “Büyük Perşembe” Ayinleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde, 6 Nisan Perşembe günü, Kutsal Diriliş Yortusu öncesi “Büyük Perşembe” törenleri yapıldı. 

Perşembe sabah Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, “Intriyats Badarak” (Son Akşam Yemeği) töreninde Bakırköy Dzınunt Surp Asdvadzadzni Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu Ayini’ne (Surp Badarak) riyaset etti ve vaaz verdi. 

Surp Badarak’ı kilisenin din görevlisi Peder Şahen Uhanyan sunarken Kilisenin diyakos ve okuyucuları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler.

Akşam üstü Patriklik Merkez Meryem Ana Katedrali’ndeki “Vodınlıva” Ayak Yıkama törenini Patrik Kadasetli Sahak II gerçekleştirdi. Tören, Patrik Sahak II’nin ve İsa Mesih’in 12 öğrencisini temsilen Horan’da bulunan 12 çocuğun birlikte söylediği Rab’bin Duası ile başladı. Okunan İncil parçaları, dualar ve ilahilerin ardından Patrik Sahak II ayakların yıkanacağı suyu ve sürülecek yağı kutsadı sonrasında diz çökerek ilahiler eşliğinde 12 çocuğun ayaklarını yıkadı ve onları kutsadı. Ardından Ermenice vaaz verdi. Vaazın ardından Patrik Sahak II’nin kutsaması ile tören sona erdi.

Aynı saatlerde Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’ndeki “Vodınlıva” törenini ise Kilise’nin din görevlisi Peder Şirvan Mürzyan gerçekleştirdi. Buradaki törende önce sunakta bulunan 12 yetişkinin ardından çocukların ayakları yıkandı. Bu töreni ilginç kılan ise 12 yetişkinin PSYK gönüllüsü olup, tüm ülkeyi sarsan deprem sonrası Hatay ve çevresindeki Hristiyanlara yapılan yardımlarda gece gündüz içtenlikle çalışmış olmalarıydı. 

Tören hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ile başladı. Okunan İncil parçaları, dualar ve ilahilerin ardından Peder Şirvan ayakların yıkanacağı suyu ve sürülecek yağı kutsadı sonrasında diz çökerek, diyakos Armenak Kazancıyan önderliğinde okuyucuların seslendirdiği ilahiler eşliğinde 12 PSYK gönüllüsünün ardından çocukların ayaklarını yıkadı ve onları kutsadı. Ardından Ermenice olarak verdiği vaazda da Tanrı’nın sevgi buyruğu üzerine konuşup “komşunu kendin gibi seveceksin” emri uyarınca insanları sevmemiz gerektiğini belirtti. Deprem bölgesindeki yurttaşlara gönderilen yardımlarda emeklerini esirgemeyen tüm PSYK üyelerine ve gönüllülerine teşekkürlerini belirtip, hepsinin takdir edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

“Latsi Kişer” (Elem Gecesi – İsa Mesih’in Getsemani bahçesinde Yehuda tarafından ihanete uğraması ve tutuklanması) töreninde, Patrik Kadasetli Sahak II, Kumkapı Patriklik Merkez Meryem Ana Kilisesi’ndeki ayine riyaset etti ve vaaz verdi. 


Ayinde Ermenistan Ana Taht Surp Eçmiadzin’den misafirler Üstrahip Nerseh Halatyan ve Rahip Minas Hakverdiyan, ayrıca Rahip Hovagim Seropyan, Kilise’nin din görevlisi Rahip Kasbar Garabedyan da hazır bulundular. 
İncil parçalarının, duaların ve ilahilerin okunmasının ardından akşamın son İncil parçasını Patrik Hazretleri sunakta okudu. Daha sonra kilisenin tüm ışıkları söndürüldü ve hep birlikte 40 kere “der voğormya” (Rab Merhamet et) söylendi, sonrasında karanlıkta, Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Vaazlarında Tanrı’dan merhamet dileyerek yakarışlarda bulundu. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle:

”Bu gece Rab İsa Mesih’in en zor gecesini paylaşıyoruz. Biz bu gece işimizi, eğlencemizi bıraktık ve Efendimiz İsa Mesih’in acılarına bir parça da ortak olmak için, ölümü daha iyi anlamak, bir parça paydaş olmak için geldik. İsa Mesih’in karanlığına paydaşız şimdi ki O da bizim karanlığımıza paydaş olsun. O’nun önüne geldik imanlılar olarak, yüreğimizi koyduk ve atalarımız gibi söz veriyoruz O’nu takip etmeye.

Kardeşlerim lütfen karanlıkları sevmeyin. Bu dünya karanlıkta diyor İncil. Bu dünyanın ışık sandığı şeyler Tanrı’yı unutturan ışıklar, insanları bir birine düşman kılan ışıklar, cehennemin ışıkları. Asıl ışık, asıl nur, hakikatin ışığıdır ve biz o ışığın ardınca gidelim. Mesih’in peşine takılalım. Çünkü karanlıklardan da geçsek O bizimle olacak. Mezmurun dediği gibi; ‘Rab benim çobanımdır. Ben hiç bir şeyden korkmam, karanlık ölüm vadisinden geçsem bile. Sen bana güven verirsin ve korursun beni’ Tanrı’nın ellerine teslim edelim hayatımızı, Mesih’in acılarına paydaş olalım, hayattaki zorluklardan kaçmayalım ama o zorluklardan daha büyük bir Tanrımız olduğunu, zorlukların üzerine haykıralım. Bu imanla işte bu geceyi yaşadık.

Bu dünyada hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Sonsuz olan sadece Tanrı’dır ve o da bizim Babamızdır.

İşte onun için bu karanlıkta biz kendimizi Rab’bin kollarında buluyoruz. İncil diyor ki; ‘Gündüzken çalışın çünkü bir gece geliyor ki hiç kimse işleyemez.’ Ölüm gecesinden, ölüm karanlığından söz ediyor.

Her şeyin başlangıcında ışık vardı. Rab dedi; ‘Işık olsun’ ve ışık oldu. Var olan her şey o ışık vasıtası ile yaratıldı. Gökler, yeryüzü ve bütün canlılar o Işık’tan yaratıldı. Şimdi biz de Rab’be yalvarıyoruz ve o Işığı istiyoruz, ışığımız çoğalsın istiyoruz.”

Vaazların ardından ışıklar yandı, okunan son dualar, hep birlikte söylenen Rab’bin duası ve Patrik Sahak II’nin kutsaması ile tören son buldu. 

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi