7 Mayıs 2024 Salı

Kutsal Cuma Ayini Ayakta Kalan Kilisede Yapıldı

İsa Mesih’in yargılanmasının ardından, Haç üzerinde öldürülmesinin anıldığı ‘Hüzünlü Cuma’ Ayini İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’nin asrın felaketinde tamamen yıkılması nedeniyle Aziz Corç Rum Katolik Kilisesi’nde gerçekleştirildi. Hüzünlü ayini, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti yönetti. Anadolu Havarisel Vekilliği ve Episkoposluğu Genel Vekili Antuan Ilgıt ve Kilise Pederlerinden Dariusz Dogondke de Kutsal Ayine eşlik etti. Anma Töreni öncesinde, İskenderun Müjdeleme Katolik Kilisesi bahçesinde geleneksel ‘Haç Yolu’ ritüeli gerçekleştirildi.

İsa Mesih’in Haç Yolunda çektiği acıların her durağında okunan duaların ardından ‘Kutsal Cuma’ ayini Aziz Corç Rum Katolik kilisesinde yapıldı. Kutsal Ayin, Monsenyör Paolo Bizzeti ve beraberindeki pederlerin, sadeliği ve hüznü anımsatan boş sunağın önünde yere uzanması ile başladı, ardından Mesih İsa’nın yargı süreci ve yaşadığı ıstırapların anlatıldığı İncil bölümleri okundu. Kutsal Komünyon’un kurulmadığı ayin ‘Haç’a Hürmet’ ile devam etti.

Üstü örtülmüş ‘Kutsal Haç’ sessizce sunağa doğru taşındı. Sunakta haçı alan Monsenyör Bizzeti ve pederler, haçın üzerindeki örtüyü üç aşamada açarken, her seferinde, ‘Dünyanın kurtarıcısının Çarmıh’a gerildiği Haç’ın tahtası budur’ şeklinde dualar edildi. Cemaatin de ‘Gelin O’na tapalım’ cevabı ile örtüsü açılan Kutsal Haç, yanında mumlarla birlikte sunağın önüne bırakıldı.

Pederlerin Haç önünde eğilerek hürmetini göstermesinin ardından, ayine katılan tüm cemaat üyeleri de Kutsal Haçın önünde eğilerek, hürmetlerini sundular.

Tören sırasında konuşan Anadolu Havarisel Vekilliği ve Episkoposluğu Genel Vekili Antuan Ilgıt; “Kutsal hafta içerisinde Yahuda’nın ismi sürekli geçiyor. Kutsal hafta içerisinde yaptığımız tüm okumalarda bu isim karşımıza çıkıyor. Kim Rabbe ihanet ederse kendi ruhuna ihanet eder ve kardeşlerine de ihanet etmiş olur. Mutsuz olur. Yahuda’nın ihaneti de Rabbin kalbine tarifi imkansız bir ızdırap vermişti. Yahuda’dan bahsederken sürekli onun ihanetinden, günahından söz ediyoruz. Böyle yaparak sanki kendi günahlarımızı görünmez kılıyoruz. Oysa Yahuda’nın bizden hiçbir farkı yok. Bizi sevdiği gibi İsa Mesih Onu da sevdi, bizi aradığı gibi Onu da aradı, bizi çağırdığı gibi Onu da çağırdı. Bu yüzden her kutsal Perşembe ve kutsal Cuma okumalarında ben Yahuda’nın adını okudukça, Yahuda’yı bir hain olarak değil, bir kardeş olarak aramaya gayret ediyorum. Sizler de bu kardeşliği üstlenmekten kesinlikle utanmayın. Şahsen ben utanmıyorum, çünkü Rabbe defalarca ihanet ettiğimi biliyorum. Ona sözlerimle, eylemlerimle ve ihmallerimle ihanet ettim. Nitekim her ayinin başlangıcında Allah’tan af dilerken bunları söylüyoruz. Sözlerimizle, eylemlerimizle, ihmallerimizle ihanet ettiğimiz için af diliyoruz. Bu yüzden eğer sizlerde günahkar olduğunuzun bilincindeyseniz Yahuda’yı bir kardeş olarak görmekten utanmayın” diye konuştu.

Kutsal Kilise, Azizler, Ruhaniler, İdareciler ve tüm İnsanlar adına yakarışlarda bulunulması ile devam eden Kutsal Cuma Ayinin sonunda, törene katılan cemaat üyeleri bir süre daha sessizce kalarak dualar ettiler ve Mesih’in Haç üzerindeki bedensel ölümünün hüznünü yaşamaya ve onun acılarını anlamaya çalıştılar.

(SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi