26 Nisan 2024 Cuma

Ermeni Apostolik Kiliselerinde Diriliş Yortusu

Tüm dünyayı saran Covid 19 pandemisi ve kısıtlamalarına rağmen, Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından alınan izinler ve önlemlerle, halka kapalı da olsa, din adamı olan kiliselerde düzenlenen Zadig Surp Badarak (Kutsal Sunu) ayinleri bu yılki Paskalya’nın coşkulu geçmesini sağladı.

Büyük haftada olduğu gibi, Cırakaluyts (Diriliş Yortusu Arefesi), Surp Zadig (Diriliş Yortusu) ve Merelots (Rab’de uyuyanları anma) törenleri patrikliğin fb sayfasından yayınlanarak, inanlıların ayinlere evlerinden eşlik etmesi sağlandı.

Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde 03 Nisan Cumartesi günü, Rahip Hovagim Serovpyan eli ile halka kapalı gerçekleşen Cırakaluyts Surp Badarakı, patrikliğin Facebook sayfasından yayınlandı. Kilisenin Diyakosları ve okuyucuları Rab’bin Sofrasına hizmet ederken, Vartanants Korosu üyeleri de ilahileri seslendirdiler.

Din görevlisi bulunan kiliselerde 04 Nisan Pazar günü, Surp Zadig Badarak (Diriliş Yortusu Kutsal Sunu Ayini) gerçekleşirken, Patrikliğin Facebook sayfasından, Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II eli ile gerçekleşen Surp Badarak yayınlandı.

Tören, Patrik Sahak II, “Hıraşapar” ile ana kapıdan girişi ile başladı. Patriklik makamına bağlı, Rahipler, Pederler, Diyakoslar ve okuyucular törende hazır bulundular. İlahileri Patriklik Armaş Korosu üyeleri, Diyakos Edvin Galiboğlu yönetiminde seslendirdi.

Patrik Sahak II, “Hağortutyun” (Kutsal Ekmek-Komünyon) dağıtımına geçmeden Ermenice ve Türkçe olarak Surp Zadig vaazlarını konuştu. Kutsal Ekmek dağıtımından sonra, Patrik Hazretlerinin “Tapor”la (Kortej) çıkması ile tören son buldu.

Patrik Sahak II Ermenice vaazına “Krisdos Haryav i Merelots. Orhnyal e Harutyunın Krisdosi” (İsa Mesih ölülerden dirildi. Kutsaldır İsa Mesih’in Dirilişi) sözleri ile başladı. Herkesin Surp Zadig’ini (Diriliş Yortusu) kutladı. Özetle; Ermeni Kilise takviminin en büyük Yortusu olduğunu, her Hristiyan’ın bu büyük günün önemini kavraması gerektiğini, insanlığın en büyük hayali olan ölümü yenme isteğini, Rab İsa Mesih’in Dirilişi ile gerçekleştirdiğini, her inanlının ölümden dirilişinin anahtarının Rab İsa Mesih’te olduğunu dile getirdi. Patriklik makamına bağlı tüm din adamlarının, Ermeni toplumu kurum ve kuruluşlarının, kardeş kiliselerin Diriliş Yortusunu kutladı.

Türkçe vaazından bazı başlıklar ise şöyle:

“Bu bayram özünde, imkansızın gerçekleşmesidir. Bizim gözlerimizden hep gizlenen, bir sırrın açılışıdır.

Eğer Tanrı lütfetmez de, bizi ölüm karanlığından kurtarmazsa, ruhumuz diriliş gününe kadar acı çekecek. İsa onu dış karanlık olarak tanımladı. <Orada, ağlayış ve diş gıcırtıları olacak> dedi.

İsa ne yaptığını biliyordu. İsa’nın ölümü ve acıları tesadüf değildi. Kara bir yazgı değildi. Tam tersine, Tanrı’nın bütün yaratılış boyunca izlediği, yaratma, hayat verme, öldürme ve tekrar hayat verme düzeniydi.

İsa Mesih, hepimize örnek bıraktı, son nefesin nasıl verilmesi gerektiğini bize öğretti. <Ey Baba, ruhumu ellerine teslim ediyorum.> ve dedi <Tamam oldum.>

İsa, asıl en gür sesi ile öldükten sonra konuşmaya başladı, Zadig’le (Diriliş) konuşmaya başladı ve bütün dünyaya ilan etti. <Ben geldim ve yer yüzüne ateş getirdim. Şimdiden tutuştuysa ne mutlu bana.> Sevginin ateşini attı dünyaya, umudun ateşini attı dünyaya ve büyük bir imanla doldurdu yüreklerimizi.

Sevgili kardeşlerim, bu mutlu gün, hepimizin en mutlu günü. Bu hepimizin bireysel bayramı olmalı. Çünkü sadece biz imanla paydaş olabiliriz bu büyük umuda. İsa’yla birleşmemiz lazım, önce İman ederek, sonra O’nun ışıktan sözlerini içimize alarak, O’ndan öğrenerek…

Krisdos Haryav i Merelots. Orhniyal e Harutyunın Krisdosi. Tsezi mezi medz Avedis. (İsa Mesih Dirildi. Kutsaldır İsa Mesih’in Dirilişi. Size bize büyük Müjde).

Merelots (Rab’de uyuyanları anma günü) Surp Badarak’ı (Kutsal Sunu Ayini) Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde Peder Natan Arabyan eli ile 05 Nisan Pazartesi günü gerçekleşti. Rab’bin Sofrası’na Diyakos Setrak Davuthan ve Diyakos Armenak Kazancıyan hizmet ettiler. İlahileri, Vartanants korosu üyeleri, Şefleri Adruşan Hallaçyan yönetiminde seslendirdiler.

Öğlen saat 13.30 da ise Şişli Ermeni mezarlığında tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankist duaları töreni, Peder Şirvan Mürzyan ve Peder Natan Arabyan tarafından gerçekleştirildi. Az sayıda inanlı dualara eşlik ettiler.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi