2 Mayıs 2024 Perşembe

Ermeni Apostolik Kiliselerinde Noel Coşkusu

Ermeni Apostolik Kiliselerinde Noel coşkusu 06 Ocak günü sunulan Kutsal Sunu Ayinleri (Surp Badarak’lar) ile sürdü. 

06 Ocak Cumartesi günü Kumkapı Patriklik Merkez Meryem Ana Katedrali’nde Patrik Kadasetli Sahak II eli ile Surp Dzınunt (Kutsal Doğuş) Yortusu Surp Badarakı sunuldu. Badarak sonunda dualarla su kutsanıp içine Haç bırakıldı ve Rab İsa Mesih’in vaftiz töreni sembolik olarak yapıldı. 

6 Ocak Cumartesi sabah Surp Dzınunt (Kutsal Doğuş Yortusu) Badarak’ı Tr. Erm. Patr. Kads. Sahak II. eli ile sunuldu. Surp Badarak Khorhurt Khorin ilahisi ile Patrikhane binasından başladı. Patrik Hazretleri, Surp Asdvadzadzin Kilisesi vakfı başkanı Hrant Moskofyan ve yön.kurulu üyelerinin tuttuğu “Anphovani” ile Patrikhaneden çıktı ve kortej halinde yürünerek “Hıraşapar” duaları ile Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin Katedraline girildi. 

Sunak önüne gelen Patrik Sahak II, Kıdemli Peder Krikor’a tövbesini ettikten sonra sunağa çıktı. Surp Badarak’ta, yardımcılıkları Patrik vekili Kıd. Peder Krikor Damadyan ve Diyakos Rober Küçükakbulut yaptılar. Kilisenin kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 
Günün İncil okuma parçasını Kıdemli Peder Krikor okudu, daha sonra Kutsal Kase’yi Diyakos Rober getirdi. 

Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı başkanı Hrant Moskofyan, vakıf yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, Kilise’nin Koğtan korosu üyeleri, şefleri Hovsep Kuyumcuyan yönetiminde seslendirdiler. 

Patrik Hazretleri Surp Badarak sırasında Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle; 

Değerli kardeşlerim bugün Doğuş Yortusu, Efendimiz İsa Mesih’in Betlehem’de Kutlu Doğuşu’nu hatırlıyoruz ve kutluyoruz. Elbette ki bu bayramın bize anlatmak istediği çok özellikler, ayrıntılar var ve onlardan en önemlilerinden biri de bu bayramda biz bir trajedinin bayrama dönüşmesini görüyoruz.

Şimdi dünyanın kurtarıcısı doğuyor, Tanrı’nın oğlu doğuyor, hiç kimse yok, kutlayan kimse yok, bu bir trajedi, bir kâbus. Bu kâbusu kutlamak için geldik biz. Nasıl bu kâbus güzelleşiyor? İşin içine Tanrı giriyor. Tanrı’nın değdiği her yerde kıvılcımlar saçılır ve güzelleşir orası. Tanrı değiyorsa karanlık kaçar aydınlık gelir. Tanrı dokunuyorsa oraya orada lanet biter bereket başlar. Tanrı işin içine karışmışsa başarısızlık başarıya dönüşür, yenilgi zaferle sonuçlanır. Tanrıyla bir kişi çoğunluktur. İşte bunun için kutluyoruz biz.

Meryem’le Yusuf, onlar diyorlardı ki; Ne olursa olsun, başımıza ne gelirse gelsin, nerye gidersek gidelim Tanrı bizimle beraber, bu güvenle ve bu İman’la yürüdüler. Bu bayram bize bunu öğretmeyecekse hiç bir şey öğretmesin. Sen nasıl yürüyorsun? Tanrınla beraber mi? Yüreğinde imanın var mı? Her şeyin O’nun kontrolünde olduğunu, başına gelen her şeyden dersler çıkartman gerektiğini, bu dünyaya öğrenmek ve büyümek için geldiğini biliyor musun? En büyük öğretmeninin Tanrı olduğunu biliyor musun? Tanrı yumuşak bir öğretmen değil. Tanrı bizi bu hayatın çetin dalgalarına bıraktı, ama bize yeterli imkanları ve fırsatları da tanıdı, onları yenmek, ruhumuzda altın bir karakter oluşturmak için bize yeterli fırsatları sundu.

İsa’nın misyonu günahları üstüne almaktı. Ürdün nehrine girişi, o nehre girmiş, günahlarını oraya bırakmış olan insanların günahını almak içindi. Yani İsa’nın Ürdün nehrine girmesi ile günahkarların o nehre girmesi aynı şey değildi. İsa o günahkarların nehre girdi, günahları üstlenmek için, günahkar olduğu için değil. Evet sevgili kardeşlerim bu bayramın sevinci sizlerle beraber olsun. Bu bayramın sevincini ancak Meryem ve Yusuf gibi Tanrı’nın sizinle beraber olduğunu anladığınızda hissedebilirsiniz. Zamanı değerlendirin, Tanrı’nızla, imanınızla yürüyün, günler kötü ama hepsinden büyük Tanrı’mız var. Krisdos Dzınav yev haytnetsav Tsezi mezi medz Avedis (İsa doğdu ve belirdi, size bize büyük Müjde).

Vaazların ardından Rab’bin Duası okundu. Toplu tövbeyi Kıdemli Peder Krikor yaptırdı, sonrasında “Hağortutyun” (komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın ardından, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin aynı gün İsa Mesih’in Vaftiz edilişini de kutladığı sebeple, Haç suya bırakıldı, ardından Patrik Hazretleri’nin suyu o “Haç”la dualar ve ilahiler eşliğinde kutsaması ile, İsa Mesih’in sembolik olarak vaftiz edilişi yaşatıldı. 

Sonrasında Patrik Sahak II, kortej halinde kiliseden çıkarak, ilahiler eşliğinde Patrikhane binasında kabul salonuna geçti. Burada önce Ekmek, tuz ve suyu kutsayan Patrik Kadasetli Sahak II. Yeni Yıl’ın Patriklik için de bereketli geçmesi dileğinde bulundu. Sonra salondakilere ikramlar sunuldu, Patrik Hazretleri salonda bulunanların Noel Yortusu’nu bir kez daha kutladı. Ardından söz almak isteyenler kısa konuşmalar yaptılar. Sonrasında Patrik Hazretleri’nin son kutsaması ve “İsa doğdu ve belirdi, size bize büyük müjde” sözleri ile tören son buldu.

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi