fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ermeni Apostolik Kilisesi, Büyük Oruç Dönemine Girdi

Görevlisi bulunan kiliselerde yapılan kutsal sunu ayini ile 27 Şubat 2022 Pazar günü, Paregentan (Karnaval)’ı kutlayan Ermeni Apostolik kilisesi 17 Nisan 2022, Paskalya gününe kadar sürecek olan Büyük Oruç dönemine girdi. 


Feriköy Surp Vartanants Ermeni Apostolik kilisesindeki Kutsal Sunu Ayini’ne (Surp Badarak) ise Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyaset etti. Törende aynı zamanda Surp Vartanants Kilisesi’nin ve Vartanants korosunun isim günü de kutlandı. 


Kutsal Sunu Ayini’ni kilisenin din görevlisi Peder Şirvan Mürzyan sundu. Yardımcılığını kilisenin baş Diyakos’u Setrak Davuthan yaparken, diyakoslar ve okuyucular Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Feriköy Surp Vartanants Kilisesi vakfı başkanı Murat Öğer, yönetim kurulu üyeleri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, şefleri Diyakos Adruşan Hallacyan yönetimindeki Vartanants Korosu üyeleri seslendirdi. 
Kutsal Sunu Ayini’nin ardından Patrik Kadasetli Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle:

Tanrı’ya doğru yürümeye başlıyacağız, 7 haftalık bir yürüyüş olacak bu. Paskalya’ya kadar. Dirilmiş kurtarıcıyı karşılayacağız biz. O’nu karşılamanın en güzel yollarından biri de kendimizi gözden geçirmek ve kendimizi o karşılaşmaya hazırlamaktır. Bu gün “paregentan”.

Paregentan iyi yaşantı, mutlu yaşantı demektir ve mutlu yaşantının sırlarını bize kilise öğretmek ister. Kilisemiz büyük oruç döneminde bize şunu diyor ; şimdiki hayatın seni mutlu etmiyor, o zaman şimdiki hayatından biraz daha kötü yaşa, şimdikinden biraz daha zorluklar çek, kendini sık, biraz aç kal, biraz daha evinden çık kiliseye git, biraz daha senin canını sıkan İncil’ini oku, yani şimdiki durumundan biraz daha aşağıya in. Dolayısı ile, Kilisemizin önerdiği şey büyük oruç döneminde, hayatına bir disiplin koy, hayatında olan değerlerin yeniden farkına var, bizim bunu öğrenmemizi istiyor kilise.

Tanrı’dan çok şeyler istemeden önce, O’nun önüne bir istekler listesi ile çıkmadan önce oturalım bize verdiği şeylerin listesini çıkaralım. Ben bazen bunu yaparım, listenin yarısına geldiğimde ağlamaya başlarım, o kadar çok şey vermiş ki Tanrı bana. Hepiniz de böylesiniz ama bu disiplini edinmek gerekir. Onun için dua eden insanda tatmin duygusu da gelişir. Dua etmediğimizde, Yaradanın yüzüne bakmadığımızda biz, o zaman kendi kendimize kurmaya başlarız, kuruntulara başlarız. Bütün bunlarda bu tatminsizlik duygusu, doğru bazen başarının şartıdır tatminsizlik duygusu ama bazen neye yarar ki.

Hayatınızın 50 yılını para kazanmak için heba ediyorsunuz. Ondan sonra kalan yıllarda kazandığınız parayla, kaybettiğiniz sağlığınızı kazanmaya çalışıyorsunuz. Çok karlı alışveriş değil. Tanrı’nın sözü diyor; 6 gün çalışacaksın 7.gün istirahat edeceksin. Kutsal Kitap’ta 365 günün 100 günü bayram günü. Bizi yaratan Tanrı cennet için yarattı bizi. Ve içimize rahatlama, huzur bulma, kendimizi dinleme ilkelerini koydu. Bunları biz suistimal ettiğimizde, bizi karşılayacak şey mutsuzluktur.

Mutlu olmak istiyorsak her şeye hakkını vermek zorundayız. Tanrı’nın hakkını Tanrı’ya, Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek yetmez, bedenimizin hakkını bedene vereceğiz. Ailemizin hakkını ailemize vereceğiz. Büyük Oruç dönemi kardeşim, kilise diyor ki; biraz başka türlü bir bilgelik takın, başka türlü bir bakış açısı geliştir. Sana tv’nin gösterdiğinden başka türlü yaşama biçimleri de var. İradeni kontrolün altına aldığında, ağzına girenleri, kulağına girenleri kontrol etmeye başladığında, Tanrı ile olan ilişkini düzelttiğinde, başka türlü bir mutluluk oluşur. Ebedi hayatın mutluluğunu hissetmeye başlarsın sen. İşte bunun ilk günü, bugün aslında bir bayram günü ama sunağın perdesi kapalı. Kilise bize diyor ki; dikkatli olun, “paregentan”dır doğru, eğleneceksiniz, eğlenmelisiniz ama perde kapalı yani Tanrı ile ilişkilerin mükemmel değil, düzeltmelisin onu. Nefsini kontrol ederek, önce ağzına, sonra gözlerine, kalbine dizgin vurarak ve aklını Tanrı’nın sözleri ile aydınlatarak tekrar o perdenin açılmasını beklemelisin. Tanrı ile mükemmel kominyon’a ilişkiye geçebilmek için. Bu yolculuk kutsal olsun hepinize, yolunuz aydınlık olsun.

Vaazların ardından Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde hizmet etmiş ve Rab’de uyuyan tüm din görevlileri, diyakoslar, okuyucular, koro şeflerinin isimleri okunarak, “Hokehankisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. 
Tören Patrik Hazretleri’nin kutsaması ile son buldu. 

Sonrasında Vartanants Korosu üyeleri ve Kilise vakfı başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Patrik Kadasetli Sahak II ile toplu halde hatıra fotoğrafı çekildiler.

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi