26 Nisan 2024 Cuma

Ermeni Apostolik Kilisesi, Doğuş ve Beliriş Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Apostolik Kilisesi’nin 06 Ocak’ta kutladığı Doğuş (Noel) ve Beliriş Yortusu, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’ne bağlı, Din görevlisi bulunan tüm kiliselerinde büyük bir coşku ile kutlandı. 

Geleneksel olarak, Türkiye Ermenileri 85. Seçilmiş Patriği Episkopos Kadasetli II. Sahak Maşalyan, patriklik merkez Meryem Ana (Surp Asdvadzadzin) Kilisesi’ndeki ayine riyaset etti. 

06 Ocak pazartesi sabah saatlerinde başlayan kutsal sunu ayinini kilisenin din görevlisi Kıdemli Peder Antreas Hagopyan sundu. Yine aynı kiliseye bağlı diyakos ve muganniler de sunakta yardımcılıkları üstlendiler. Ayin süresince ilahileri kilisenin Koğtan korosu, şefleri Hovsep Kuyumcuyan yönetiminde seslendirdiler.

Komünyon dağıtımının ardından Patrik Maşalyan Ermenice ve Türkçe olarak verdiği vaazda özetle; 2000 yıldır büyük sevinç ve coşku ile kutlanan, İsa Mesih’in doğuşunun aslında içinde birçok anlam barındırdığını, bunlardan birinin de, doğduğu günün aslında İsa Mesih ve ailesi için zorluklarla dolu bir yaşamın başlangıcı olduğunu, ancak tüm Hristiyanlar için de bir bayrama dönüştüğünü, bizlerin de hayatımızda birçok sıkıntılı dönemler olduğunu, yaşadığımız anlarda çektiğimiz acı ve zorlukları, geçtikten sonra gülerek hatırladığımızı, bunlardan ders çıkarmamız gerektiğini dile getirdi. 

“İsa Mesih’in ahırda doğuşundaki en önemli gizem, aslında Tanrı’nın bize söylediği şey ” Ben oradaysam, en kötü durum, en yaşanamayacak  olay bile bir efsaneye dönüşür” dür. Bu yüzden bizler de içimizde mutlaka Tanrı’yı barındırmalıyız. 

İsa Mesih’in doğuşu bizler için bir umuttur. Tanrı’nın bizle beraber olması umudu. En kötü anlarda bile bu umudu yitirmemeliyiz. 

İsa Mesih’in melek tarafından verilmiş isimlerinden biri Emanuel yani “Tanrı bizimle beraber” dir. Öyle ki bebek İsa Mesih doğumu ile bize bu mesajı verdi. O bir kurtarıcı olarak doğdu, bizi Tanrı’sızlıktan, ümitsizlikten, karanlıktan kurtarıyor” diyerek sözünü sürdüren Patrik Maşalyan, kilisede bulunanların ve tüm cemaatinin Doğuş ve Beliriş Bayramı’nı kutladı. Ayine katılan, Santa Maria Katolik Kilisesi temsilcilerine de teşekkürlerini sundu. 

Vaazın ardından, İsa Mesih’in Ürdün Nehrindeki vaftizini temsilen Su Haç ile kutsandı ve Haç suya bırakıldı. 

Ardından kortej halinde kiliseden çıkılıp Ğazaz Artin Amira salonuna geçildi. Burada Su- Ekmek ve Tuz kutsanması ile tören son buldu. 

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi