26 Nisan 2024 Cuma

Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Büyük Hafta Ayinleri Başladı

Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Diriliş Yortusu (Zadig) öncesi, “Büyük Hafta (Avak Şapat’ta) özel ayinler başladı. Ermeni Kilise takvimine göre, Pazartesi başlayıp, Pazar günkü “Diriliş Yortusu” na (Zadig), (Paskalya) kadar her güne özel ayinler düzenlenmeye başladı.

Diriliş Yortusu öncesi büyük hafta ayinleri; Büyük Perşembe günü, “Kutsal Sunu Ayini” (Intriyats Surp Badarak), “Ayak yıkama” (Vodınlıva) ayini ve “Elem Gecesi” (Latsi Kişer) duaları, Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II riyasetinde gerçekleşti.

Covid-19 salgını önlemleri nedeni ile tüm ayinler halka kapalı olarak gerçekleşirken, Büyük Hafta’nın tüm özel ayinleri Patrikliğin, Facebook sayfasından yayınlandı.

“Büyük Salı” (Avak Yerekşapti) günü, 30 Mart Salı, Bakırköy Meryem Ana (Dzınunt Surp Asdvadzsdzni ) Kilisesi’nde “On Bakireler” (Dası Gusanats) anısına sabah duaları gerçekleşti. Törenin sonunda, Başrahip Zakeos Ohanyan Ermenice ve Türkçe günün anlamını anlatan vaazlar verdi.

”Büyük Perşembe” (Avak Hinkşapti) ise 1 Nisan Perşembe günü, Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde, Patrik Sahak II riyasetinde “Son Akşam Yemeği Kutsal Sunu Ayini” (Intriyats Surp Badarak) gerçekleşti.

Kilisenin din görevlisi Peder Şirvan Mürzyan tarafından sunulan Surp Badarak’ta, Rahip Hovagim Serovpyan da hazır bulundu. Patrikliğin Ruhani eğitim alanları Rab’bin sofrasına hizmet ederken, ilahileri Patriklik Armaş Korosu üyeleri, Diyakos Edvin Galiboğlu yönetiminde seslendirdi.

“İman, Tanrı’nın Hazinelerini, Önümüzde Açan Anahtardır”

Ayin sonunda Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Vaazlarında özetle, Rab’bin sofrasının ve Kutsal Ekmeğin anlamı ve önemi üzerine konuştu. Yılda bir kez “Büyük Perşembe” günü, İsa Mesih’in gerçekleştirdiği ilk Kutsal Sunu Ayini anısına bu “Intriyats Surp Badarak”ın Ermeni Kilisesi tarafından da gerçekleştirildiğini dile getirdi. Kutsal Ekmek’in (Komünyon’un) Tanrı ile bir bağ oluşturduğundan, tüm İnanlıların uzak kalmaması gerektiğini söyledi. Komünyon’un sadece Tanrı ile bağ kurmamızı değil, aynı zamanda inanlı kardeşlerle de birleşmemizi sağlıyor diye de ekledi. Tören, Patrik Sahak II’nin kutsaması ile son buldu.

Patrik Sahak II’nin Katıldığı ve Uyguladığı İlk “Ayak Yıkama” Töreni

Büyük Perşembe’nin ikinci töreni, Patriklik Merkez Meryem Ana (Surp Asdvadzsdzin) Kilisesi’nde gerçekleşti. Patrik Saha II riyasetindeki “Ayak Yıkama” (Vodınlıva) töreni, Rab İsa Mesih’in, son akşam yemeğinde, öğrencilerinin ayaklarını yıkamasını temsil ediyor. Geçen yıl, salgın önlemleri sebebi ile Kiliseler kapalı olduğundan, bu tören aynı zamanda Patrik Sahak II’nin katıldığı ve uyguladığı ilk “Vodınlıva” töreni oldu. Törende Patriklik makamına bağlı, Üstrahipler, Rahipler ve Pederler hazır bulundular. İlahileri Diyakos Edvin Galiboğlu yönetiminde patriklik Armaş Korosu üyeleri seslendirdi. Rab’bin duası ile başlayan törende, okunan duaların ve ilahilerin ardından su ve yağ kutsanarak “ayak yıkama” törenine geçildi. Patrik Hazretleri diz çökerek, sıra ile önüne din adamlarının ayaklarını yıkadı ve kutsanmış yağ ile mesh etti. Ardından Patrik Sahak II Ermenice ve Türkçe vaaz verdi.

Vaazlarında özetle, Rab İsa Mesih’in son akşam yemeğinin ve özellikle de öğrencilerinin ayaklarını yıkaması üzerinde durdu. İsa Mesih’in sözlerinden yola çıkarak, tüm insanların alçak gönüllü olması gerektiğini dile getirdi. Bu törenin anlamını ve önemini açıkladı. Tören Rab’bin duası ve Patrik hazretlerinin kutsaması ile son buldu.

Büyük Perşembe’nin son töreni “Latsi Kişer” “Khavarum” (Elem Gecesi) duaları akşam 21.30 da başladı. Rab İsa Mesih’in Getsemani bahçesindeki gecesinin anıldığı, Patrik Sahak II riyasetindeki ayinde, patriklik makamına bağlı, Rahipler, Pederler, Diyakoslar ve okuyucular hazır bulundular. Patrik Sahak II başladığı ve sıra ile okunan İncil’den parçaların ardından, Rab İsa Mesih’in, Getsemani bahçesinde geçirdiği karanlık geceyi sembolize ederek tüm ışıklar söndürülüp Kilise karartıldı ve “Rab merhamet et” (Der Voğormya) yakarmalarına geçildi. Sonrasında karanlıkta, Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaazlar verdi, Getsemani bahçesinde, karanlık içinde yaşanan ihaneti anlattı. İncil’deki “uyanık olun ve dua edin” sözü üzerine konuştu. Her iki vaazın ardından, sağlık, huzur ve barış için Tanrı’ya yakardı.

Işıkların yanmasının ardından okunan son duaların ardından, hep birlikte söylenen Rab’bin duası ve Patrik hazretlerinin kutsaması ile tören son buldu.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi