26 Nisan 2024 Cuma

Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Surp Tateos, Surp Santuht Yortusu ve Rumelihisarı Surp Santuht Kilisesi Yıllık Kutlaması

Rumelihisarı Surp Santuht Kilisesi’nde, 17 Temmuz Cumartesi günü Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetindeki Kutsal Sunu Ayini ile Surp Santuht Yortusu ve Kilisenin yıllık kutlaması gerçekleşti.

Peder Nerses Ayvazyan eli ile gerçekleşen Kutsal Sunu Ayini’nde, patrikliğin ruhani eğitim alanları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. İlahileri Diyakos Edvin Galiboğlu’nun orgu eşliğinde, Kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Peder Şirvan Mürzyan, Peder Natan Arabyan seslendirdiler. Törende Rumelihisarı Surp Santuht Kilisesi vakfı başkanı Nuritsa Yasurkal ve yönetim kurulu üyeleri yanısıra inanlılar da hazır bulundu. Kominyon dağıtımının ardından Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Ermenice ve Türkçe bu özel yortu günü hakkında vaazlar verdi.

Türkçe vaazında “Azize Santuht” Yortusu’nun nasıl oluştuğunu ve Ermeni Kilise takvimine girişini özetle anlattı.
Patrik Sahak II’nin, Türkçe vaazından bazı başlıklar şöyle:

”Efendimiz İsa Mesih dedi “Bir kişi bütün dünyayı kazansa, kendi canını kaybetse, ne kazanmış olur”. Aslında şunu soruyor bize, hayattan daha değerli olan şey nedir? Hayattan daha değerli olan şey, daha iyi bir hayattır. Çünkü hayatla kıyaslayabileceğiniz başka bir değer yok. Biz kilise tarihimize baktığımızda, İsa’nın öğrencilerinden başlayarak, bizim azizlerimiz, binlerce insan bu İman için ölmüşler. Onlara fırsat sunulmuş bu imandan vaz geçip kurtulmaları için. Vaz geçmemişler, ölmüşler. Niye ölmüşler? Daha iyi bir hayat için. Ebedi bir hayat için. Mezarda tükenmeyecek bir hayat için… Hayatın ne olduğunu anlamak lazım. Hayatın bir kaynağı olduğunu keşfetmek lazım. Şu anda yaşadığımız bu hayatın zaten bizim olmadığını, bize verildiğini anlamamız gerekiyor. Hayatın yaratıcısının olduğunu, sahibinin olduğunu, insanı özel yarattığını, onun içine ölümsüz bir ruh koyduğunu fark etmemiz gerekiyor. Onu anladığımızda biz de içimizde sonsuz hayatın deneyimini hissedebiliriz… İsa, öğrencisi Tomas’a dedi ; “sen gördün ve inandın, görmeden inanana ne mutlu.” Ancak İsa Tomas’a, kanıtsız, hissetmeden, kör olarak inanacaksın demiyor. Diyor ki “görmeden inanacaksın”. Tanrı ve ebedi hayat görülmez ama hissedilir. Bu Azizlerimiz nasıl hissettiler onu? Duada. Dua etmeye başladığınızda yavaş yavaş bu dünyadan ayrılırsınız, aklınız temizlenmeye başlar, kutsallaşmaya başlarsınız siz de. Kutsallaşmaya başlayınca ruhunuz başka şeyleri algılamaya başlar.”


Vaazın ardından bu kilisenin yapımında emeği olanlar ve tüm Rab’de uyuyanlar için “Hokehankist” duaları okundu. Kutsal Sunu Ayini ve vaaz, patrikliğin Facebook sayfasından da canlı olarak yayınlandı.


Törenin ardından Rumelihisarı Surp Santuht Kilisesi kadınlar kolunun hazırladığı sofraya geçildi. Patrik Sahak II ve din adamlarının yanı sıra kilisede bulunan tüm inanlılar bu sofrada bir araya geldiler. Patrik Sahak II’nin şükran duası ile başlayan yemekte inanlılar Patrik ile sohbet etme fırsatı da buldular. 

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi