4 Mayıs 2024 Cumartesi

Eski Roma Villasının Kalıntıları Ortaya Çıktı

İngiliz arkeologlar Scarborough Kasabası’nda lüks bir Roma villasının temeli olduğu tahmin edilen bir takım inşaat kalıntılarına rastladı. Uzmanlar, tarihi yapının Britanya’da kendi türünün tek örneği ve eski Roma İmparatorluğuna ait ilk mimari keşfin olabileceğini açıkladı.

İngiltere’nin tarihi eser uzmanı Kate Emerick türünün ilk örneği olan tarihi yapının keşfi hakkında: “Bu gerçekten kültürel anlamı olan heyecan verici bir keşif. Hatta son 10 yıl içinde Romalılar hakkındaki en önemli keşiflerden biri olduğu söylenebilir. Scarborough topraklarında keşfedilen yapı, yuvarlak salon yapısı, birkaç oda ve bir adet banyoya sahip olduğundan bir evi anımsatmaktadır” açıklamalarında bulundu.

Arkeologların yaptığı açıklamaya göre İngiltere topraklarında bunun gibi bir mimari düzene daha önce hiç rastlanılmadı.

Kate Emerick: “Bu konu hakkında birçok Roma tarihçisiyle görüştük fakat buna benzer bir ev mimarisine dair hiçbir veriye ulaşamadık. Keşfedilen yapı ya yüksek statülü birilerinin evi ya da kutsal tapınak olarak kullanılıyordu. Bir diğer tahminimiz ise yapının özel günlerde ibadethane normal günlerde ise ev olarak kullanılıyor olması ya da önce ev olan bu yapı bir süre sonra sadece ibadet yeri olarak kullanılmaya başlanmış olabilir” dedi.

Uzmanların yapının hem ibadethane hem ev olarak kullanıldığına dair fikirlerin ortaya çıkmasına neden olan faktör mimari plana dahil edilen banyo oldu. Bu yüzden söz konusu keşif şu ana kadar bir ilk ve hala gizemi tam olarak çözülebilmiş değil.

Tarihi İngiltere Vakfı, keşif bölgesinin anıt statüsü taşıması için işlemlere başladı. Ayrıca bölgede yapılacak tüm arkeolojik keşifleri de finanse edeceğini duyurdu.

Kuzey Yorkshire İlçe Konseyi’nin çevre hizmetleri Direktörü Carl Buttersby: “Bu keşif, Kuzey Yorkshire’daki Roma yerleşiminin tarihini tanımamıza bir adım daha yaklaştırdı. Arkeologların yaptığı analizler, bölgede keşfi yapılan mimari yapıların zamanın en iyi Kuzey Avrupa mimarları tarafından tasarlandığını ve en iyi ustalar tarafından inşa edildiğini ortaya koydu” bilgisini verdi.

Buttersby, bundan sonraki araştırmaların tarihi mimari yapının ne için kullanıldığını ve neden diğer yerleşim komplekslerinden uzakta inşa edildiğini anlamaya yönelik olacağını açıkladı. (O.D/cnl.news)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi