26 Nisan 2024 Cuma

Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Eçmiadzin’de katıldığı Yüksek Ruhani Şura toplantılarından döndü ve Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini’ne (Surp Badarak) riyaset etti.

Ana Taht Eçmiadzin’de bazı ziyaretlerde bulunup, Yüksek Ruhani Şura toplantılarına katılan ve 05 Kasım günü Ermenistan’dan yurda dönen, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 06 Kasım Pazar günü Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi’ndeki Surp Badarak’a riyaset etti ve vaaz verdi. 


Peder Melkon Pınarcıyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta Kilisenin Diyakos, kıdemli okuyucuları ve okuyucuları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Diyakos Sarven Bıçakçı günün İncil okuma parçasını okuyup “Kutsal Kase”yi getirdi. Kilisenin din görevlisi Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan, Gedikpaşa kilisesi vakfı başkanı Murat Özçelik, yönetim kurulu üyeleri, bazı kilise vakıf yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde, ilahileri kilisenin Zıvartnots Korosu üyeleri, şefleri Kıdemli okuyucu Kevork Çağlıçubukçu yönetiminde seslendirdiler. 


Surp Badarak sırasında, gelenek olduğu üzere, Ermenistan yolculuğundan dönen Patrik Kadasetli Sahak için “Hraşapar” duası okundu, ardından Patrik Hazretleri Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II için “Hayrabedagan Mağtank” okudu. Daha sonra Rab’bin duası okundu. Toplu tövbeyi Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan yaptırdı. Ardından “Hağortutyun” dağıtımına geçildi. 
Surp Badarak’ın ardından Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;


”Bazı şeyler ölür çünkü içinden ruh çekilmiştir, ruh içine girerse tekrar dirilir. Bu da bize Diriliş’in sırrını veriyor. Ölmüş olan her şeyi diriltebiliriz, ruhu geri verirsek. Bizim toplumumuzda, okullarımızda sorunlarımız var, Ermenice’yi yeterince öğretemiyoruz, dinimizi iyi aktaramıyoruz, çocuklarımıza inancımızı aktaramıyoruz, bunlar ölüm işaretidir. Ama ölüm çaresiz değildir. Çünkü ruhu içine tekrar koyabilirseniz dirilir. Elçilerin İşleri kitabında görüyoruz, insanlar toplanmışlar ve orada Havari konuşuyor, birden bire Kutsal Ruh üstlerine iniyor. Bu bize şunu gösteriyor, her çeşit ruh bulaşıcıdır. Kiliselerimiz bu kadar boş, niye? Çünkü o ruhu aktaracak din adamlarımız azaldı. Çoğu meslek olsun diye yapıyor. O ruhun aktarılması lazım çünkü o ruh diriltir. Bizim hepimizde Ermeniliğin, Hristiyanlığın o tohumları ekili, ama birinin sulaması lazım, birinin hayata çevirmesi lazım. İşte bu bize düşüyor. Onun için sizde olan ruhu aktaracaksınız. Bunu da sözünüzle yapabilirsiniz. Ermenice vaazımda sözün gücünü, sözün dönüştürücü gücünü konuştum. İsa, sözüyle gerçekleştirdi o mucizeyi. Biz de sözümüzle mucizeler gerçekleştiririz. Öyle bir söz söylersiniz ki o kişinin bütün hayatını etkiler. Ve maalesef toplumumuzda, güzel, doğru söz, Hristiyanca söz azalıyor. Onları çoğaltmalıyız. İnsanlar niçin Hristiyan olduklarını anlamalılar. İncil’in sözleri çınlamalı evlerde. Kilisemizin öğretileri, halkımızın tarihi konuşulmalı. Onlar konuşulmadan nasıl ruh geri gelecek. Ruh hep sözle geri gelecek. Tanrı’da umutsuzluğa yer yok. Yeter ki bizim ruhla olan bağımızı kaybetmeyelim. Ruhumuzu kaybetmeyelim. İnsan vücudunda da ruh küçücüktür, nerde olduğunu da bilemezsiniz ama hayat verir. Ruhu taşıyanlarsınız, Hristiyanlığın ruhunu, Kutsal Ruh’u taşıyanlarsınız, bu ruh sizden başkalarına bulaşabilir, O’nu bulaştırın, sizde olanı aktarın. O zaman yenilenme gerçekleşecek. Gelin ruh için dua edelim. Ruh içimizde harekete geçsin. Bizi birleştirsin. Önce sahip çıkın sizde olana, kötünün sizden çalmasına izin vermeyin. Sonra da Rab İsa Mesih’in dediği gibi, çevrenize ışık ve tuz olun. Rab hepimize bu gücü versin.”

Vaazların ardından başta kiliseye çok emek vermiş, onlarca okuyucu yetiştirmiş, yıllarca Zıvartnots Korosu’na şeflik yapmış olan merhum Vartkes Kaprielyan olmak üzere, tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd duaları okundu. Patrik Hazretleri’nin kutsaması ile tören son buldu. Sonrasında vakıf yönetim kurulu üyeleri ve yeni yönetici adayları toplu halde fotoğraf çektirdiler. Fotoğraf çekiminin ardından tüm inanlılar kilisenin “Harutyun Şanlı” salonunda kahvaltıya davet edildiler. Patrik Hazretleri’nin duası ile başlayan kahvaltıda inanlılar ve yöneticiler bolca sohbet etme fırsatı buldular.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi