28 Nisan 2024 Pazar

Girne’de Tarihi Kilise Tehlike Altında

Girne-Karakum Bölgesinde bulunan tarihi kilise ve antik mezarların olduğu bölgede kimsenin izni alınmadan başlatılan inşaat çalışmaları gerek yazılı basın gerekse de sosyal medyada büyük tepki çekiyor.

Girne’de izin prosedürleri tamamlanmadan Girne Üniversitesi’ne ait inşaat kazısından tarihi kiliseye zarar verecek şekilde insan kemikleri çıktı. Antik döneme mi ait yoksa 1974 öncesi kayıplara mı ait olduğu bilinmeyen kemiklerle ilgili yapılan araştırma, kemiklerin alelacele ortadan kaldırılması nedeniyle yapılamıyor. Kayıp Şahıslar Komitesi devrede ama tedirgin.

Girne Üniversitesi sahibi Suat Günsel’e ait olduğu belirtilen inşaat çalışmasında Girne’nin doğusunda bulunan Karakum Bölgesindeki kazı çalışmalarında, bölgede bulunan tarihi kilisenin etrafı dozerle kazıldı, toprak alanı düzeltildi. Bölgede ayrıca antik çağlardan kalma kral mezarlarının bulunduğu bilgisi de verilirken, yine bölgede kayıp insanlara ait kemiklerin bulunması işin içine Kayıp Şahıslar Komitesi’ni de kattı.

İnşaatın Girne Üniversitesi sahibi Suat Günsel’e ait olduğu belirtilirken, basına açıklamalarda bulunan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise söz konusu inşaatın herhangi bir izni olmadığını belirtti. Güngördü, inşaatın alınan ihbar üzerine mühürlendiğini belirtti.

YAPILAN KAZILARDA KAFATASI VE KEMİKLER ORTAYA ÇIKTI!

Önceki gün Girne Postası ve Kıbrıs Postası’nın gündeme getirdiği, Girne’de başlayan kazı ve inşaat çalışmalarını sosyal medyada ciddi tepkilere neden olurken dün bölgenin demir korkuluklarla kapatıldığı görüldü.

Yapılan kazılarda birçok kafatası ve kemiğin gün yüzüne çıktığı öğrenilirken, bu kemiklerin kimin tarafından toplandığı bilinmiyor.

Kazılarda ortaya çıkan kafatası ve kemiklerin Kıbrıslı Rum kayıplara da ait olabileceği konuşulurken kemiklerin Kayıp Şahıslar Komitesi üyelerinin değil başka kişiler tarafından toplandığı ifade edildi.

BÖLGE HALKI BELEDİYEYE TEPKİLİ

Öte yandan inşaatın bulunduğu alanın çevresinde yaşayan vatandaşlar çalışmalara tepki gösteriyor. Sürdürülen çalışmanın tarihi eserlere zarar vermesini ve buna yetkililerin sessiz kalmasına kızan vatandaşlar ‘belediye inşaatı durdurdu ama verilen zarar ne olacak? Yarın öbür gün bir yolunu bulup yeniden inşaata başlarlar’ şeklinde eleştirilerde bulunurken, çalışmaların bölgede hem gürültü hem de toz kirliliği yaratmasına da tepki gösterdiler. Vatandaşlar, Girne’deki inşaat patlamasının artık kontrolden çıktığını da ifade ederlerken, isteyenin istediği yere bina diktiği, istediği yeri kimselere sormadan kazdığını belirttiler ve Girne Belediyesini göreve çağırdılar.

TUNCAY: “YIKILMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR”

19. yüzyıldan kalma olan Ayios Vasileios kilisesinin yanında yapılan kazı çalışmasının Kültürel Miras Komitesi uzmanlarının bölgede yaptıkları ziyaret sonucunda fark edildiğini belirten Tuncay, yaptıkları ilk tespitlere göre bölgede yaklaşık 3 metrelik bir kazı yapıldığı söyledi. 3 metrelik çalışma nedeniyle kazı alanı ve kilise arasındaki tabanın oldukça zayıfladığını vurgulayan Tuncay, kilisenin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olabileceğine değinerek, kazı yapılan tabanda acilen güçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini ifade etti.

Ülke genelinde etkili olan aşırı yağışları hatırlatan Tuncay, olası bir şiddetli yağışta durumun daha kötüye gidebileceğini ve kilisenin zarar göreceğine dikkat çekti. Uzmanlarla birlikte konuyla ilgili değerlendirmelere devam edeceklerini bildiren Tuncay, Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve Eski Eserler Dairesi ile de temasta olduklarını kaydetti.

İnşaatın bulunduğu alanda kemik ve kafatası bulunduğunun hatırlatılması üzerine Tuncay, kilisenin 19 yüzyıldan kalma bir kilise olduğunu belirterek, kilise etrafının genellikle mezarlık olarak kullanıldığını, yapılan derin kazı çalışmaları nedeniyle gün yüzüne çıkmış olabileceğini söyledi.

“KAZI YAPILAN BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNACAĞIZ”

İlgili kurumların konuya hassasiyetle yaklaşması gerektiğini söyleyen Tuncay, kilise dibine yapılan kazı nedeniyle hali hazırda zayıf olan yapının yok olacak duruma geldiğini ifade etti. Tuncay, önümüzdeki hafta içinde Kültürel Miras Teknik Komite uzmanlarıyla birlikte kazı yapılan bölgede inceleme gerçekleştireceklerini ve konuyla ilgili ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Baybars, Girne’deki Tarihi Kilise İçin Konuştu: Şehir Planlama Gereğini Yapacak

Eski Turizm Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Girne Postası’nın “Tarihi Kilise” ile ilgili haberini paylaşarak, inşaatla ilgili sitemini sosyal medyadan paylaştı.

Aşıkoğlu, “Vallahi pardon artık… Kaymakam ne yapar, belediye ne yapar… Kim izin verir böyle bir şeye? Hani yapanın yanına kalmayacaktı? Hiç mi vicdan yapmıyorsunuz? Kim bu kiliseyi sahiplenecek, kim bu bizim kültürel mirasımızdır diyecek…” diye yazdı.

Aşıkoğlu’nun sitemine kayıtsız kalmayan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ise, inşaatın mühürlendiğini anımsattı.

Girne’nin sevilen isimlerinden öğretmen Oya Kutsal da aynı paylaşım altına “Sevgili Ayşegül Baybars, Girne Belediyesi mühürledi. Bu tabi ki devlete olan güveni olumlu etkileyen bir tavir. Ancak vatandaşlar fark etmemiş olsa bu tarihi eserin akıbeti ne olurdu? Bunu düşününce üniversitenin yaptığı suçun derecesi artıyor. Mühürlenmeyle kalmayıp bu saygısızlığın çok ciddi karşılık bulması gerekmiyor mu? Bu üniversite ciddi bir ceza almazsa bu diğer tarihi eserlerimiz adına çok büyük risk taşıyor. Bütün tarihi eserlerimiz adına bu üniversiteye çok ciddi ceza verilmesi gerekiyor. Kamu vicdanında çok büyük yara açmışlardır” paylaşımı yaptı.

Baybars da bu yazıya karşılık “Gereğini hem belediye hem şpd (Şehir Planlama Dairesi) yapacak” diye yazdı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi