19 Mart 2024 Salı

Haitili Episkoposlar, Katolik Rahiplerin ve Rahibelerin Kaçırılmasını Kınadı

Pazar günü Haiti’de yedi Katolik rahip ve rahibe fidye için kaçırıldı.

Beş rahip ve iki rahibe başkent Port-au-Prince şehrinin kuzeydoğusunda yer alan Croix-des-Bouquets’te kaçırıldı. Haiti medyası, ‘400 Mawozo’ adlı silahlı çetenin kaçırma olayından sorumlu olabileceğini belirtti. Serbest bırakılmaları için 1 milyon dolar fidye istendi.

Kaçırılan bir rahip ve bir rahibenin Fransız vatandaşı olduğu belirtildi. Haiti’deki kilise liderleri, kaçırılma olaylarını kınadı ve faillere karşı önlem alınması çağrısında bulundu. Haiti Din Konferansı genel sekreteri Peder Gilbert Peltrop, Reuters’e ulusun bu haydutlarla savaşmak için ayağa kalkması gerektiğini söyledi. Haiti Episkoposluk Konferansı başkan yardımcısı ve Anse-à-Veau et Miragoâne episkoposu Pierre-André Dumas, ‘‘Kilise dua ediyor ve bu korkunç eylemin tüm kurbanlarıyla dayanışma içinde kalıyor. İnsanlık dışı bu eylemlerin durma zamanı geldi’’ dedi.


Port-au-Prince Başepiskoposluğu yaptığı açıklamada, ülkede çete şiddetinin eşi görülmemiş seviyelere ulaştığı konusunda uyarıda bulundu. ‘‘Bir süredir, Haiti toplumunun cehenneme inişine tanık oluyoruz. Bu krizi çözmek adına hiçbir şey yapmayan kamu yetkilileri şüphelerden muaf değil’’ ifadeleriyle kayıtsızlık ve suç ortaklığıyla son zamanlarda Haiti’de fidye için adam kaçırma olaylarının sayısı arttı ve protestolar, ülkeyi saran şiddet dalgası da kınandı.


Facebook’ta canlı yayınlanan Paskalya Triduum’unda, kilisenin dört üyesi kaçırıldı. 1 Nisan’da Yedinci Gün Adventistleri Gospel Kreyòl Ministry Kilisesi’nin dört üyesi kaçırıldı. İbadet hizmetini izleyen birçok kişinin kaçırma olayını 1 Nisan şakası olarak düşündüğü bildirildi.


Kilisenin pastörü, piyanisti ve iki teknisyeni, Paskalya Pazarına kadar rehin olarak tutuldu ve fidye ödendikten sonra serbest bırakıldı. Babası Diquini’deki kiliseyi kuran Dr. Gregory M. Figaro, silahlı bir adamın kapıyı çaldıktan sonra kiliseye girdiğini söyledi. Dr. Figaro, ‘‘Eğer bu gerçekleşiyorsa, o zaman ülkede her şey mümkündür. Çünkü ister kilise ister okul olsun, hiçbir kuruma saygı kalmadı. İnsanları evlerinin içinden bile alıyorlar’’ dedi.


Ülke, doğal afetler ve sağlık hizmetlerinde altyapısının eksikliği gibi krizlerle mücadele ediyor. 2010 yılında meydana gelen deprem, 200bin kişinin ölümüne neden oldu ve bir milyon kişiyi evsiz bıraktı; on yıl sonra bile, on binlerce kişi çadır kamplarında yaşamaya devam ediyor. Ekim 2016’da Matthew Kasırgası karaya ulaştıktan sonra 1.4 milyondan fazla insan acil yardıma ihtiyaç duydu.


Temmuz 2018’den bu yana Haiti’de şiddetli protestolar yaşanıyor. Protestocuların istifa etmesini istediği Devlet Başkanı Jovenel Moïse, görevden ayrılma kararını duyurdu. (CNA)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi