19 Mart 2024 Salı

Katolik Kilisesi Yoksulların ve Savunmasızların Hizmetinde

Etiyopya’daki Katolik Kilisesi, Sosyal ve Kalkınma Komisyonu aracılığıyla, ihtiyaç sahiplerine destekte bulunmaya çalışıyor. Komisyon geçen yıl ülkenin çeşitli yerlerinde 189 proje gerçekleştirdi. 2021 yılında ise Kilise, yedi milyondan fazla insana destekte bulunabilmek adına 2,8 milyon Etiyopya Birri (6,05 milyon ABD Doları) harcamayı planlıyor.

Etiyopya, Covid-19 salgını, çekirge istilası ve bazı bölgelerdeki çatışmalar nedeniyle kötüleşen sosyo-ekonomik zorluklarla mücadele ederken, Kilise savunmasızlara yardım etmeye kararlı.

Kilise, yalnızca geçen yıl ülkenin farklı bölgelerinde yaklaşık 2.5 milyar Etiyopya Birri (yaklaşık 6,05 milyon ABD Doları) değerinde 189 sosyal ve kalkınma projesi gerçekleştirdi ve altı milyondan fazla insana destekte bulundu.

Pazartesi günü, Etiyopya Episkoposlar Konferansı (CBCE) tarafından yayınlanan açıklamada, Kilise’nin 2020’deki projelerinin 31 Mart’ta düzenlenen Etiyopya Katolik Kilisesi Sosyal ve Kalkınma Komisyonu’nun yıllık Genel Kurulunda bir dış denetçi tarafından sunulduğu açıklandı. Sosyal ve Kalkınma Komisyonu 31 Mart’ta toplandı. Kilise, toplantı sırasında sunulan, tartışılan ve onaylanan 2021 çalışma planında yedi milyondan fazla vatandaşa destek olabilmek adına 2.8 milyar Birr (6.78 milyon USD) değerinde projeleri hayata geçirmeyi planladığını açıkladı.

Etiyopya Katolik Kilisesi Sosyal ve Kalkınma Komisyonu

Etiyopya Katolik Kilisesi Sosyal ve Kalkınma Komisyonu, din, ırk, cinsiyet veya statüden bağımsız olarak 13 episkoposluk kalkınma ofisi ve dini cemaatler aracılığıyla Etiyopyalılara yardım hizmeti sunuyor. Sunulan hizmetler arasında sağlık, eğitim ve gıda güvenliğinin yanı sıra kadın ve çocuk hayatının desteklenmesi de yer alıyor. Komisyon ayrıca mülteciler ve geri dönenlere manevi destek sağlamaktadır.

Çatışmalar, Salgınlar ve Doğal Afetler

Açıklamada, 2020 yılındaki doğal ve insan kaynaklı afetlerin toplum üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğu belirtilirken, ‘‘Covid-19 salgını, çöl çekirgeleri ve seller toplumun genel hayatını etkiledi. Savaş ve çatışmalar, ülkenin çeşitli yerlerinde birçok kişinin ölümüne, yerinden edilmesine, yağmalanmasına ve mülklerinin yok edilmesine neden oldu’’ ifadeleri yer aldı.

Etiyopya’nın Kuzey Tigray bölgesinde devam eden çatışmalar nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti ve yüz binlercesi yerlerini terk etmek zorunda kaldı. Ülke çatışmadan önce bile, devam eden sağlık sorunu ve çöl çekirgelerinin istilası nedeniyle kötüleşen bir sosyo-ekonomik durumla karşı karşıyaydı.

Kilisenin Çatışma Bölgelerine Yakınlığı

Ülkedeki Katolik Kilisesi, salgının acil durumlara yanıt verebilmek adına uluslararası bağış ortaklarından kırk milyondan fazla Birr (yaklaşık 969bin ABD Doları) bağış topladı. Bağışlar, Katolik sağlık kurumlarında çalışan personel için yiyecek, Temel Yardım Malzemeleri ve Covid-19 koruyucu ekipmanlarını satın almak ve dağıtmak amacıyla kullanıldı. Kilise ayrıca Tigray, Amhara, Benishangul Gumuz ve diğer bölgelerdeki çatışmalardan ve savaşlardan etkilenen insanlara maddi ve gıda yardımı sağlamak adına seksen milyon Birr (1,9 milyon dolar) bağış topladı.

Ülkedeki Caritas yardım örgütü ise; Episkoposluklar, cemaatler ve Kilise kurumları olmak üzere tüm Katolik Kilise yardım kuruluşları savaştan etkilenen insanlara destekte bulundu. Dahası, her bir episkoposluğun, çatışmalardan doğrudan etkilenenlere maddi ve manevi yardımda bulunduğu belirtildi.

Episkoposlar, anlaşmazlığın sona ermesi ve tüm tarafların diyalogu benimsemesi çağrılarını yineledi ve, ‘Tüm insan hakları ihlallerini, masum sivillerin hayatını kaybetmesini, insanların yerinden edilmesini ve mülklerinin yağmalanmasını’ kınadıklarını vurguladı. Etiyopya Episkoposlar Konferansı, ülkedeki insanlara fayda sağlayabilecek çeşitli projeleri uygulamaya devam etme kararlılığını da yeniden dile getirdi. (vaticannews)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi