27 Nisan 2024 Cumartesi

Hatay Merkezli İkinci Deprem Hayatı Tamamen Durdurdu

Hatay, 20 Şubat 2023 tarihinde saat 20.04’te Samandağ ve Defne merkezli meydana gelen depremler ile bir kez daha sarsıldı. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen yıkıcı ve büyük depremin ardından Hatay merkezli 2. deprem hayatı tamamen sekteye uğrattı. Defne ve Samandağ merkezli depremde 6 kişi hayatını kaybederken birçok kişinin çadırlarda veya konteynırlarda kalması ya da şehir dışında olmaları nedeniyle belki de facianın daha da büyük olmasını engelledi. İlk depremde hasar gören bazı binalar ikinci sarsıntı ile tamamen yıkıldı.

Kent içinde vatandaşların hayatlarına devam etmeye çalışırken ikinci kez yaşanan sarsıntı Hatay’ın birçok ilçesinde hayatı durma noktasına getirdi.


Öte yandan İskenderun ve Antakya başta olmak üzere Hatay’ın diğer ilçelerinde de enkaz kaldırma çalışmalarına hız verildi. 200’ün üstünde binanın yıkıldığı İskenderun’da ve 3 binin üstünde binanın yıkıldığı Antakya’da kurtarma çalışmalarının bitirilmesinin ardından 23 Şubat Perşembe günü itibariyle enkaz kaldırma çalışmalarının başlayacağı da valilik tarafından duyuruldu. Birçok sivil toplum kuruluşu başta İskenderun ve Antakya olmak üzere Hatay’ın tüm ilçelerine yardım getirdi ve getirmeye devam ediyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgemize bu süreçte 3.kez geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İl Başkanı, Milletvekilleri ve Belediye Başkanları birlikte bölgede incelemelerde bulundu. Kılıçdaroğlu koordinasyon merkezini ziyaret ederek Büyükşehir Belediyeleri işbirliği ile gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Hatay Arsuz’da Acil Çadır İhtiyacı

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, tüm depremzede vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını belirtti.
Arsuz Belediyesi yaptığı çalışmalarla depremzede vatandaşların yaralarını sarmaya çalışırken, 20 Şubat akşamı yaşanan 6,4 ve 5,8’lik depremlerle sıkıntıları yeniden yaşamaya başladı. İkinci depremin ardından vatandaşların özellikle çadır talepleri neredeyse 10 kat arttı. Çadır temininin neredeyse imkânsızlaştığı bir ortamın içinde olduklarını belirten Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, “ ilçemizde yıkılacak ve hasar gören binaların olması sebebiyle dışarda kalan çok fazla vatandaşımız var. Bu da özellikle barınma ve yemek ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Buradaki vatandaşların depremzede olmasının yanında çeşitli ilçe ve illerden, özellikle İskenderun, Antakya, Antep, Maraş gibi yerlerden buraya yazlıklarına gelen vatandaşlarımızın olması ve beraberinde akrabalarını da getirmesiyle ilçe nüfusumuz neredeyse 2 kat arttı.

Her ne kadar çadır kentlere yönlendirsek de nüfusun fazla olması çadır ihtiyacının inanılmaz şekilde fazlalaşmasına neden oldu. Çok özel durumlarda (evi yıkılan, engelli, yaşlı ve yatalak üyesi olan ya da ağır kronik rahatsızlığı olan koşullarda) temin edebildiğimiz ölçüde çadırı ulaştırmaya çalışıyoruz. Ama belediyemizin çadır temini konusunda sıkıntılar yaşaması ve satın alacak çadırın da bulunmaması nedeniyle hem biz hem de vatandaşlarımız zorda kalıyoruz. Mutlaka devletin destek olup bu çadır sorununu çözmesi gerekiyor. Kaymakamlıklara da belirli oranda çadır geliyor. Ama kesinlikle yeterli değil. Çünkü ilçemiz çok dağınık bir yerleşim yerine sahip. Biz belirli alanlarda kurduğumuz çadır alanlarına yönlendiriyoruz, ancak vatandaşlarımız bunu ret ederek evlerinin yanına çadır isteklerinde bulundukları için bu durum daha da zorlaşıyor. Herkes bu durumda haklı olarak kendi bahçesinden ya da hayvanlarının beslenmesi yönünden evinin yanına çadır kurmak istiyor. Ama maalesef biz bu isteklerin tamamını yerine getiremiyoruz. Vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, Karaağaç Semt Pazarı, Karaağaç Expo Alanı ve Expo park Alanı, Karaağaç Belediye Ek Hizmet Binasının Yanındaki Park Alanı, Madenli Eski Belediye Binası Alanı, Gökmeydan Ayla Naci Uyar Anadolu Lisesi Alanı, Çetillik Semt Pazarı Alanı, Arsuz Kent Meydanı’nda şu an hazır halde çadır alanları ve yemek dağıtımı mevcut. Vatandaşlarımız buralara gidip burada barınabilir ve yemek ihtiyacını bu noktalardan karşılayabilirler.
Karaağaç Plajı Arkası, Karaağaç Konarlı Mahallesi, Gülcihan Kamp Alanı, Gözcüler Green Park civarında çadır alanları ve yemek dağıtımı en kısa sürede tamamlanıp vatandaşların mağduriyeti giderilecektir,” ifadelerini kullandı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi