27 Nisan 2024 Cumartesi

Hatay’da Azize Tekla’yı Anma Günü Etkinlikleri

Konyalı olan ancak yaşamının önemli bölümünü Silifke’de geçiren Azize Thekla (Tekla), Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle anıldı.

Hatay/Samandağ Azize Thekla (Mar Takla) Kilisesi’nde önceki yıllarda görkemli bir şekilde yapılan etkinlikler, bu yıl salgın dolayısıyla sınırlı katılımla gerçekleştirildi. Samandağ Rum Ortodoks Kilisesi cemaat üyelerinin hep birlikte yaptığı hazırlıklar göz doldurdu. Kazanlarda kaynayan geleneksel ‘Hrisi’ ise yine bayramın vazgeçilmezi oldu.

Azize Thekla’yı Anma Ayini azizenin isminin verildiği kilisede yapılırken, buradaki Kutsal Ayin, Pederler Trifon Yumurta ile Dimyan Yakupoğlu tarafından icra edildi. Kutsal Ayinin sonunda ayine katılan cemaat üyeleri hep birlikte kazanlarda pişirilen Hrisi’den yiyerek bayramın tadını doyasıya çıkardılar.

Her yıl 24 Eylül’de gerçekleştirilen Azize Thekla’yı Anma Törenlerinin bir diğeri de Altınözü/Tokaçlı Meryem Ana Kilisesinde yapıldı. Mumların yakıldığı ve duaların edildiği anma töreni, kilisenin bahçesinde gerçekleştirildi. Kilise Pederi Musa Papas, anma töreninde Azize Thekla’nın hayatı ve imanı hakkında açıklamalarda bulundu.

Kendini, Hristiyanlığa Daha İlk Anda Adamıştı

Aya Thekla’nın yaşam hikâyesi Aziz Paulus’un yaşam öyküsüyle iç içedir. Thekla Konyalı idi ve kendini Rab İsa’nın havarisi Paulus’un sesinden dinlediği yeni din Hıristiyanlığa daha ilk anda adamıştı. Tüm yasaklara ve işkencelere direnirken, 90 yıllık zorlu yaşamını da Konya’dan Isparta, Karaman ve Silifke’ye uzanan yolda tüketti.

Thekla mağarası, Silifke’de Meryemlik denilen yerdedir. Thekla bu mağarada yaklaşık 70 yıl yaşadı. Burada hem yeni dini tanıttı, hem de mucizeleriyle yöre halkına şifa dağıttı.

Thekla’nın mucizeleri, bir yandan Yahudileri bir yandan da Silifke çevresindeki hekimleri rahatsız ediyordu. Paulus’un düşüncelerine sadık kalarak sürdürdüğü 90 yıllık dünya yaşamı, rivayete göre iki saldırganın mağaraya gelmeleri ile son buldu. Söylentilere göre Thekla mağaranın derinliklerindeki kayaların yarılmasıyla saldırganların elinden kurtuldu fakat onu bir daha kimse göremedi.

Günümüzde 23–24 Eylül tarihlerinde dünyanın dört bir yanından gelen Hıristiyanlar, hem Katolik hem de Ortodoks Kilisesi tarafından resmen azize olarak tanınmış Thekla’nın yaşadığı Mersin/Silifke’deki mağarayı ve kilise kalıntılarını ziyaret ederek hacı oluyorlar. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi