fbpx
19 Mayıs 2024 Pazar

Hatay’da Kiliselerin Birliği için Dua Haftası

Hristiyan birliği adına İskenderun’dan 4 dilde yakarış: “Kilise Bir, Beden Bir, Vaftiz Birdir”

Hristiyan Birliği İçin Dua Haftası, ‘İyilik Yapmayı Öğrenin Adaleti Arayın’ (Yeşaya 1:17) temasıyla gerçekleştirildi. Hatay İskenderun’da yapılan Hristiyan Birliği Dua Günü etkinliği hem Türkiye’ye hem de Dünyaya örnek teşkil edecek şekilde icra edildi. Türkçe’nin yanı sıra Ermenice, Arapça ve İtalyanca edilen dualar etkinliğin zenginliğini gösterdi.

Her yıl 19-25 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen Hristiyan Birliği İçin Dua Haftası münasebeti ile İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinin ev sahipliğinde ‘Ekümenik Dua Günü’ gerçekleştirildi.

Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti, Anadolu Havarisel Vekilliği ve Episkoposluğu Genel Vekili Antuvan Ilgıt, İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi Başrahibi Dariusz Dogondke, İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Pederi Abuna Yusuf Nicholas Papasoğlu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan’ın birlikte yönettiği dua gününe, İskenderun’da ve çevre ilçelerde yaşayan Rum Ortodoks, Latin Katolik, Ermeni Katolik ve Süryani Katolik cemaat üyeleri katılım gösterdi.

Giriş ilahisinin hep birlikte söylenmesi ve ‘Göklerdeki Pederimiz’ duasının Ermenice, Türkçe ve Arapça okunması ile başlayan dua günü, Mezmur’dan ve İncil’den bölümlerin okunmasıyla da devam etti.

İyilik Yapmayı Öğrenin, Adaleti Arayın

Dua haftasının bu seneki ana başlığı Eski Ahitten ve Yeşaya’dan “İyilik Yapmayı Öğrenin, Adaleti Arayın” oldu. Yeşaya 1:17’deki Okuma parçasında; “Bu yıl ‘İyilik Yapmayı Öğrenin, Adaleti Arayın’ cümlesi Hristiyan Birliği Dua Haftası için seçildi. Adalet önemli bir konudur. Zemininde eşitsizlikler, şiddet ve önyargılar olan bir toplumun barış ve birlik kültürüne tanıklık etme mücadelesi pek kolay değildir.

İyilik yapmayı öğrenmek ne demektir? Öğrenmeye hazır olmak, bunun için de bir çaba göstermek gerektiğini bilmektir. Günlük hayatta her zaman daha iyi anlayacak, geliştirecek bir şeyimiz var, bir hata yaparsak ta yeniden başlayabiliriz.

Adaleti aramak ne demektir? Aranması, arzulanması gereken bir hazine gibidir, eylemimizin amacıdır. Adaleti uygulamak, iyilik yapmayı öğrenmeye yardımcı olur. Allah’ın iradesini yapmanın bizim iyiliğimiz olduğu kanısına varmaktır.

Yeşaya peygamber somut örnekler sunar. Allah’ın öncelikle tercih ettiği insanlar, en çok savunmasız olanlardır; mazlumlar, yetimler ve dullardır. Allah; başkalarına, özellikle de haklarını savunamayanlara somut olarak sahip çıkmaya davet etmektedir. İyilik yapılmıyor ve adalet aranmıyorsa dini ibadetler, sunulan kurbanlar, yapılan dualar kabul görmez” ifadelerine yer verildi.

İlahiler eşliğinde, birliğin simgesi olarak mumların yakılması ile devam eden dua gününde Yuhanna İncil’inden seçilen bölümü de Peder Avedis Ermenice, Peder Antuvan Türkçe, Peder Yusuf Nicholas Arapça okudu. İlahi ve Yakarışlar kısmında ise önce pederler kendi dillerinde birlik duaları etti, daha sonra isteyen cemaat üyeleri de Kiliselerin Birliği için kısa birer dua ettiler. Duaların ardından önce pederler, ardından törene katılan herkes mumlarını tablaya bıraktılar.

Senin Bende, Benim Sende Olduğum Gibi Onlar da Bizde Olsunlar

Günün anlam ve önemine yönelik bir vaaz veren Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan, kiliselerin birliğinin önemine vurgu yaparak; “Yüzyıllardır kiliselerimiz birlik ve beraberlik içindedir. Rab İsa Mesih Göklere alınmadan önce son akşam Rab’bin önünde dua ediyordu. En çok öğrencileri için ettiği dua etmesi önemliydi. Onun en çok istediği şey onların birlik içinde kalmalarıydı. Ve bu bölümde Rab İsa Mesih, ettiği duanın içinde bize bir sinyal verdi.

2000 yıl önce şu duayı ediyordu; ‘Yalnız onlar için değil, onların sözüyle bana iman edenler için de istekte bulunuyorum’ dedi Tanrı’ya! ‘Hepsi bir olsunlar. Baba, senin bende olduğun ve benim de sende olduğum gibi onlarda bizde olsunlar. Dünya da beni, senin gönderdiğine iman etsin…’

Çok içten bir sözdü bu. Rabbimiz Mesih İsa, 2000 yıl önce bu duayı ederken öğrencilerine verilen o gücü hissetsinler diye dua etti. O dua bugün bizler için de geçerli. Birlik dualarının amacı, kiliseler arası birliğin öne çıkması değil, halkların bir arada yaşamasını sağlamaktır. Çünkü Tanrı’nın sözünde dediği gibi, Kilise Tanrı’nın bedenidir. Ve o beden kilisenin içinde barınır, Rab İsa Mesih’tir.

O yüzden ‘Kilise bir, Beden bir, Vaftiz birdir!’ der Aziz Pavlus mektubunda. Bizler de bugün, o birlik tekrar hayatımızda olsun diye duasındayız. Ve diyoruz ki, ‘Rab senin bir olduğun gibi bizleri de bir yap. Çünkü bizler yeryüzünde senin öğrencilerinin devam ettirdiği o sözlerle hayatımıza devam etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Hristiyan Birliği İçin Dua Haftası münasebetiyle İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dua Günü, Episkopos Bizzeti ve Pederlerin yine kendi dillerinde son takdisleri ile sona erdi. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi