26 Nisan 2024 Cuma

Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde “Meryem Ana’nın Doğuşu” Ayinleri

‘Canım Rabbi yüceltir. Ruhum, kurtarıcım Tanrı sayesinde sevinçle coşar. Ne mutlu Tanrı’nın sözünü dinleyip uygulayanlara!’ diyerek Tanrı’nın validesi olmayı kabul eden Meryem Ana’nın doğum günü, Ortodoks Kiliselerinde yapılan Kutsal Ayinlerle kutlandı.

Meryem Ana’nın Doğumu, kilise geleneklerine göre, her yıl 8 Eylül tarihinde kutlanıyor. Bu kutsal gün için, başta İskenderun ve Antakya olmak üzere Hatay’ın tüm kiliselerinde de özel merasimler gerçekleştirildi. Bu merasimler, salgın tedbirleri çerçevesinde kurallara uygun ve kısıtlı katılımlarla yapıldı.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki ayin Peder Yusuf Nichola Papasoğlu tarafından yönetilirken, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki ayin ise Peder Dimitri Doğum ile Peder Can Dellüler önderliğinde gerçekleştirildi. Samandağ Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesindeki ayini de Peder Dimyan Yakupoğlu ile Peder Trifon Yumurta yönettiler.

Mumların yakılarak duaların edildiği ayinlerde, Meryem Ana’nın doğumu, dini eğitimi ve Tanrı’ya adanışı hakkında açıklamalarda bulunuldu. Ayinlerin sonunda katılımcılara kutsanmış ekmek de dağıtıldı.

Meryem, Yovakim ile Anna’dan Mucizevi Bir Şekilde Doğdu 

Kilise geleneklerine göre, Tanrı validesi Meryem, Yovakim ile Anna adında yaşlı ve kısır olan bir ebeveynden doğdu. Eski Ahit anlayışına göre Kısırlık ayıp sayılırdı. Bir yönden günahla bağlantılı olan bu durum, diğer yönden de onların neslinden bir kurtarıcının doğması nimetinden mahrum edilirlerdi. Gelenekler bize, Allah’ın meleğini, Yovakim ve Anna’ya gönderdiğini ve Allah’ın bu ayıbı onlar üzerinden, Meryem Ana’yı doğurmalarıyla sileceğini müjdelediğini bildirir. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ – İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi