2 Mayıs 2024 Perşembe

Hristiyan Din Adamları Tükenmişlik Sendromu ile Mücadele Ediyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 salgınının ardından ABD’deki Hristiyan din adamları tükenmişlik sendromu ile mücadele ediyor. 

Ankete katılan din adamlarının yaklaşık yüzde 40’ı, COVID-19 salgınının ortaya çıktığı 2020’den bu yana en az bir kez cemaatlerinden ayrılmayı düşündüğünü dile getirdi. Din adamlarının yarısından fazlası ise ciddi şekilde hizmetlerini bırakmayı düşündüğünü paylaştı. Hartford Din Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmada, din adamlarının yaklaşık yüzde 10’unun bu düşüncelere sıklıkla sahip olduğu belirtildi.

Projenin araştırma direktörü Scott Thumma, din adamlarının ve cemaatlerin 2020’den bu yana çeşitli sıkıntılarla mücadele ettiğini söyleyerek, ‘‘Herkes acı çekti ve travmalara maruz kaldı. Din adamları kiliseye katılımın azaldığını ve üyelerin değişime direndiğini bildiriyor’’ dedi.

Ankete katılan bir pastör, ‘‘Çok yoruldum. İnsanlar uzaklaştı ve kiliseye gelenlerin sayısı azaldı. İnsanlar yorgun ve bunalmış durumda’’ dedi. Raporda kiliseye katılım oranının düştüğü ve cemaatlerdeki genç nüfusun azaldığı belirtildi. Din adamlarının kendilerini tükenmiş hissetmesinin çeşitli nedenleri olabileceğini söyleyen Thumma, ‘‘Genellikle odak noktası cemaat oluyor. Ancak büyük resmi düşünmemiz gerekir’’ dedi.

Raporda din adamlarının yaklaşık üçte birinin hem cemaatlerini hem de hizmetlerini tamamen bırakmayı düşündüğü açıklandı. Kiliselerinden ayrılmayı düşünenler, genellikle cemaatlerinde çeşitli çatışmalar olduğunu belirtti. Ayrıca ayrılık düşüncesinin küçük kiliselerde daha yaygın olduğu bildirildi.

Ana akım Protestan liderleri ayrılmayı en çok isteyen grup olurken, onları müjdeci Protestanlar takip etti. Katolik ve Ortodoks rahipler ise ayrılmayı en az düşünen grup oldu.

Raporda olumlu gelişmeler de mevcut. Din adamlarının çoğu fiziksel ve ruhsal sağlıklarının iyi olduğunu ve ibadete daha fazla zaman ayırdığını belirtti. Ankete Katolik, Ortodoks ve Protestan mezheplerin de bulunduğu yaklaşık 40 farklı cemaatten 1700 din adamı katıldı. Pew Araştırma Merkezi, ayda en az bir defa kiliseye katılanların sayısının azaldığını ve bu durumdan en çok siyahi kiliselerin etkilendiğini açıkladı.

(Kaynak: Christian Today)

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi