2 Mayıs 2024 Perşembe

İskenderun Ortodoks Kilisesi’nde İkonalar Pazarı Ayini

İskenderun’da Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde, 24 Mart Pazar günü ‘İkonalar Pazarı-Ortodoksluk Pazarı’ Ayini gerçekleştirildi. İncil’den bölümlerin okunduğu, mumların yakılıp duaların edildiği kutsal ayinde ayrıca cemaat üyelerinin evlerinden getirdikleri ikonalar da kutsandı.

Yılların geleneği olarak, Paskalya Oruç devresinin ilk Pazar’ın da gerçekleştirilen bir ritüel olan ‘İkoanalar Pazarı Ayini’ İskenderun’da geçtiğimiz Pazar günü cemaatin geniş katılımı ile gerçekleştirildi.

Ayine iştirak eden cemaat üyeleri, Arşimendrit Pavlus Orduluoğlu, Kilise Pederleri Dimitri Yıldırım ve Yusuf Nicholas Papasoğlu ile Atakya Kilisesi pederlerinden Dimitri Doğum öncülüğünde, evlerinden getirdiği ikonalarla birlikte kilise içinde tur atarken, güne özel dualar da okundu.

Gerçekleştirilen Kutsal Ayinin sonunda ise tüm cemaat üyeleri kutsal ikonalara saygı çerçevesinde İsa Mesih’in ikonasını öptü. Kutsanan İkonalar da sevinçle evlere götürüldü.

İkona Eziyeti Yüz Yıl Sürdü

Kutsalların İkonaları, insanın ‘Tanrı’nın suretinde ve benzerliğinde yaratıldığına’ ve arınma yoluyla Tanrı’nın yaşayan imgesi olarak kutsallaştığına tanıklık eder. Mesih’in Kilisesi, yüz yıldan fazla bir süre boyunca kötü inançlı ikona kırıcıların (ikonaklast) eziyetlerine maruz kaldı. Theophilos’un ölümünden sonra onun dul kalan eşi İmparatoriçe Theodora, Patrik Methodios ile birlikte Ortodoksluğu korumak için savaş verdi. Kraliçe, Patrik Methodius’un, diğer iman tanıklarının ve doğru kişilerin önünde Tanrı’nın ikonasına saygı gösterirken yüz yıllık eziyeti de bitirdi.

‘Bilin ki Kutsal İkonalar her yere yayılmış Tanrılar değildir ve onlara asla tapılmaz ama gerekli saygı gösterilmeli!’ diyen İmparatoriçe sonra da büyük oruç devresinin ilk haftası boyunca dua ve oruç aracılığıyla kocası için Tanrı’dan af diledi.

Oruç devresinin ilk Pazar günü İmparatoriçe Theodora ve oğlu Mikail, din adamları ve inanlılarla bir geçit töreni düzenleyip Kutsal İkonaları Kiliseye yeniden kabul ettiler ve Mesih’in Kilisesi’ni onlar ile süslediler.

İşte ‘İkonalar Pazarı’nda Ortodokslar bu kutsal olayı hatırlıyor, bu parlak ve saygıdeğer günü, gerçek öğretinin sapkınlığa karşı zaferinin Pazar’ı olarak adlandırıyor. 

(SAT-7 Türk/İlyas Edip Terbiyeli-İskenderun)

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi