28 Nisan 2024 Pazar

İskenderun Ortodoks Kilisesi’nde ‘Kutsal Cuma’ Ayini

Ortodokslarca bu hafta sonu kutlanacak Paskalya Bayramı öncesindeki ‘Kutsal Elem Haftası’nın son ritüeli olan ‘Kutsa Cuma’ Ayini, İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’nde, 2 yıllık aranın ardından oldukça kalabalık bir katılımla gerçekleştirildi.

Hristiyan dünyasının en büyük bayramlarından olan Paskalya Bayramı, Ortodoks Cemaati tarafından bu gece kutlanacak. İskenderunlu Ortodoks vatandaşlar, Paskalya Bayramı öncesinde, Mesih İsa’nın zulüm görüp çarmıha gerilerek ölümünün anıldığı “Kutsal Cuma” ayinini oldukça hüzünlü yaşadı. İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Pederleri Dimitri Yıldırım ile Yusuf Nicholas Papasoğlu’nun yönettiği kutsal ayinde, Mesih’in İsa’nın yakalanıp, haç üzerinde öldürülmesine kadar yaşadığı ıstıraplar, İncil’den bölümler halinde okundu.

Kutsal Ayin sonunda Mesih İsa’nın temsili tabutu kilise içerisinde gezdirildi. 2 yıl aradan sonra kısıtlama olmadan bu Kutsal Ayine iştirak eden cemaat üyeleri de temsili tabutun altından geçerek dualarını ettiler.

Paskalya Bayramı nedeniyle İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’nde yapılacak olan Bayram Ayini ise bu gece gerçekleştirilecek. Ayine katılacak olan İskenderunlu Hristiyanlar, yanan mumlar eşliğinde, ilahiler söyleyip, dualar ederek İsa Mesih’in ölümünün ardından 3’cü günde dirilişini coşkuyla kutlayacaklar.

Paskalya Bayramı, Hıristiyan âleminin en büyük bayramlarından biri olarak kabul edilirken, Kurtarıcımız olan Mesih İsa’nın havarileriyle birlikte yediği son yemeğinin, haça gerilerek öldürülmesinin ve tüm insanlar için kendini feda edişinin ardından, üçüncü günde “Ölüler Arasından Dirilişi” anlamına geliyor. Paskalya Bayramı başta İskenderun olmak üzere tüm Hatay bölgesinde her yıl coşku ve mutlulukla kutlanıyor. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ/İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi