fbpx
21 Mayıs 2024 Salı

İskenderun’da İkonalar Pazarı, Dua ve Kutsamalarla Kutlandı

İskenderun’da bulunan Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’nde, geçtiğimiz Pazar günü ‘İkonalar Pazarı’ Ayini gerçekleştirildi. İncil’den bölümlerin okunduğu, mumların yakılıp duaların edildiği kutsal ayinde ayrıca cemaat üyelerinin evlerinden getirdikleri ikonalar kutsandı.

Yılların geleneği olarak gerçekleştirilen bir ritüel ‘İkoanalar Pazarı Ayini’ İskenderun’da bu yıl yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Ayine iştirak eden cemaat üyeleri, Kilise Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu, öncülüğünde, evlerinden getirdiği ikonalarla birlikte kilise içinde tur atarken, güne özel dualar da okundu. Peder Dimitri Yıldırım’ın önderliğinde gerçekleştirilen Kutsal Ayinin sonunda ise tüm cemaat üyeleri kutsal ikonalara saygı çerçevesinde İsa Mesih’in ikonasını öptü. Kutsanan İkonalar da sevinçle evlere götürüldü.

İkona Eziyeti Yüz Yıl Sürdü

Kutsalların İkonaları, insanın ‘Tanrı’nın suretinde ve benzerliğinde yaratıldığına’ ve arınma yoluyla Tanrı’nın yaşayan imgesi olarak kutsallaştığına tanıklık eder. Mesih’in Kilisesi, yüz yıldan fazla bir süre boyunca kötü inançlı ikona kırıcıların (ikonaklast) eziyetlerine maruz kaldı. Theophilos’un ölümünden sonra onun dul kalan eşi İmparatoriçe Theodora, Patrik Methodios ile birlikte Ortodoksluğu korumak için savaş verdi. Kraliçe, Patrik Methodius’un, diğer iman tanıklarının ve doğru kişilerin önünde Tanrı’nın ikonasına saygı gösterirken yüz yıllık eziyeti de bitirdi.

‘Bilin ki Kutsal İkonalar her yere yayılmış Tanrılar değildir ve onlara asla tapılmaz ama gerekli saygı gösterilmeli!’ diyen İmparatoriçe sonra da büyük oruç devresinin ilk haftası boyunca dua ve oruç aracılığıyla kocası için Tanrı’dan af diledi.

Oruç devresinin ilk Pazar günü İmparatoriçe Theodora ve oğlu Mikail, din adamları ve inanlılarla bir geçit töreni düzenleyip Kutsal İkonaları Kiliseye yeniden kabul ettiler ve Mesih’in Kilisesi’ni onlar ile süslediler.

İşte ‘İkonalar Pazarı’nda Ortodokslar bu kutsal olayı hatırlıyor, bu parlak ve saygıdeğer günü, gerçek öğretinin sapkınlığa karşı zaferinin Pazar’ı olarak adlandırıyor. (SAT-7 Türk/İlyas Edip Terbiyeli-İskenderun)

Saldırının Ardından Katolik Okulun Kapatılması Emredildi

Nijerya'daki Makurdi Episkoposluğu, düzenlenen saldırının ardından öğrencilerin ve personelin güvenliği için Peder Angus Frazer Memorial Lisesi'nin derhal...

BBC, Dini Yayınların Önemini Paylaştı

Dini yayınlarda 100. yılını kutlayan BBC, günümüz medyasında dini içeriklerin önemini vurgulayarak televizyon ve radyo programlarına devam...

İran Cumhurbaşkanı Reisi Öldü: Ülkede Olağanüstü Hal İlan Edildi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, helikopter kazasında yaşamını yitirdi. Reisi'nin bulunduğu helikopter, zorlu hava koşulları nedeniyle Doğu Azerbaycan...

Okulda Kutsal Kitap Ayetlerinin Paylaşılmasına Yönelik Engel Kaldırıldı

Amerikan Hukuk ve Adalet Merkezi (ACLJ), iki öğrencinin inanç özgürlüğünün kısıtlandığı davadan sevinçle ayrıldı. 9 yaşındaki iki ilkokul...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi