9 Mayıs 2024 Perşembe

İzmir’de Aziz Polikarp Bayramı Kutlandı

Her sene 23 Şubat tarihinde kutlanan İzmir Katolik Kilisesi’nin Aziz Polikarp Bayramı bu sene Aziz Polikarp Kilisesi’nde süren restorasyondan dolayı Aziz Yuhanna Katedrali’nde kutlandı.

Daha öncesinde İzmir’in Koruyucusu Aziz Polikarp’ın onuruna, bayrama hazırlık olarak 9 günlük Dua (Novena) zamanı, 14 Şubat gününden itibaren her akşam yine Aziz Yuhanna Katedrali’nde yapıldı. Son 3 Dua’da Anadolu Havarisel Vekilliği Yardımcı Episkoposu Monsenyör Antuan Ilgıt vaaz verdi ve her birinde bir aziz hakkında konuştu, birinci duasında Antakyalı Aziz İgnatius, ikinci akşam Konyalı Azize Tekla ve son akşam duasında Nusaybinli Aziz Efrem’den vaaz verdi.

Aziz Polikarp Bayramı Görkemli Kutsal Ayini Monsenyör Ilgıt tarafından yönetildi; İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec’in yanı sıra hem İzmir Rum Ortodoks Metropoliti Monsenyör Bartholomew Samaras hem de İzmir Anglikan Kilisesi’nin Rahibi James Buxton ve de Slovenya’dan gelen birkaç rahip ile birlikte İzmir Başepiskopoluğu’ndan farklı kiliselerinden gelen rahipler kalabalık bir cemaat eşliğinde bu özel litürjiye katıldı. 

Monsenyör Martin, kısa açılış konuşmasında çeşitli misafirlerini sıcak şekilde selamladı ve Mons. Antuan’ı bu buluşma vesilesiyle ağırlamaktan çok mutlu olduğunu dile getirdi. 

Bilgelik Kitabı’ndan Sözler ve Apokalipsis Kitabı’ndan Sözler okunduktan sonra, Peder Adrian Baciu Aziz Yuhanna İncil’inden Sözleri okudu.

Ardından Mons. Ilgıt verdiği vaazında: “Bugün burada büyük bir coşkuyla İzmir Episkoposu Şehit Polikarp’ı anıyoruz. Aziz Polikarp’ı ve tüm İman Şehitlerini birleştiren en ayırt edici özellik onların İsa’ya olan bağlılıklarıdır…

Nedir gerçek kimliğimiz? Tıpkı Oğul İsa’nın Baba olan Tanrı’ya kayıtsız bağlılığı gibi, bizler gerçek Asma olan İsa’ya bağlı olarak asma dallarıyız. Budur bizim kimliğimiz…” dedi. 

Episkopos Aziz Polikarp hayatını anlatırken: “…İşte Polikarp, tıpkı pek çok diğer aziz gibi, kendini önce hayat veren bu asmanın bir dalı olarak tanıdı sonra da tüm yaşamı süresince bu hayat programını takip etti. İzmir’in zengin ailelerinden birinin evladıydı. Yine zengin bir ailenin kızıyla evlenebilir, zenginliğine zenginlik katabilir, rahat bir yaşam sürebilirdi. Ama İsa’yı bizzat tanıyan tanıkların müjdesinden etkilenerek İsa’nın yoksulluğunu yaşamayı, O’na tanıklık etmeyi seçti. Bunun üzerine bizzat havariler onu Episkopos yaptılar. 

Polikarp, bütün hayatını bizleri İsa’nın sevgisinden uzaklaştıran şeylerden kaçınmaya davet etmeye adadı. Filipililere Mektubunda Polikarp şöyle yazar: “[İsa’yı] ölümden dirilten [Baba], eğer onun iradesini yerine getirirsek, emirlerinin yolunda yürürsek, sevdiği şeyleri sever, kendimizi her türlü adaletsizlikten, açgözlülükten, para sevgisinden, iftiradan, yalan şahitlikten uzak tutarsak, kötülüğe kötülükle, hakarete hakaretle, yumruğa yumrukla ya da lanete lanetle karşılık vermezsek bizi de diriltecektir.”

Aziz Polikarp bütün bunları kendi hayatında yaşadı ve yaşadıkça da çok sayıda meyve verdi. Antakyalı Aziz İgnatius Roma’da vahşi hayvanlara yem olmaya mahkûm edildiğinde İzmir’den geçtiğinde Polikarp’ın hayatına tanıklık etti…” söyledi.

Mons. Ilgıt, vaazında da: “…İşte bugün Aziz Yuhanna’ya ithaf edilmiş bu güzel Katedral’de Aziz Polikarp Bayramı’nı kutlayan bizler Polikarp’ın Mesih’e olan sadakatinin ve imanının meyveleriyiz. Eğer 1900 sene evvel Polikarp Hristiyan olduğunu inkâr etmiş ve Gerçek Asma’dan ayrılmış olsaydı bugün belki bizler olmayacaktık. Polikarp’ın tanıklığı bizler için şükran vesilesi olduğu kadar, aynı zamanda omuzlarımıza büyük bir sorumluluk yüklemektedir. 

Bu yüzden sevgili kardeşlerim; gelin bugün, bu Kutsal Ayinde Aziz Polikarp’ın da şefaatleriyle İsa Mesih’e olan bağlılığımızı yenileyelim. Asmaya bağlı dallar gibi daha iyi meyveler vermeye gayret edelim. Meyve verenler ‘meyve veren her dalın, daha çok meyve versin diye’ arada bir budanması gerektiğini iyi bilirler.” dedi.

Omar Mario Servisoğlu org çalarak ve Katedral görevlisi Mesut Kalaycı söylediği ilahilerle bu görkemli Ayine renk kattılar.

Aziz Polikarp’ın kafatasının bir parçası hürmet edilmek üzere hem Novena süresince hem de tüm Bayram Ayini boyunca takdim edildi. 

Bayram Ayininden sonra Katedral’in bahçesinde cemaate ikram sunuldu. 

(Nathalie Ritzmann, Sat-7 TÜRK – İzmir)

İskenderun’da Bayramlaşma Etkinliği

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi salonunda protokol bayramlaşma...

Hristiyan Yardım Kurumundan, Çocukların Eğitimine Destek

Somali'de Halima ile çocukları Sahra, Ahmed ve Yasir inançları nedeniyle zulüm gören Hristiyanlardan bazıları. 2012 yılında İsa'yı...

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Radyo Kanalı Kuzey Kore’de Müjde’yi Duyurmaya Devam Ediyor

Dünyanın en baskıcı yönetimi altında, İsa Mesih'in Müjdesi radyo kanalı aracılığıyla duyuluyor. Özgür Kuzey Kore Radyosu (Free...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi