26 Nisan 2024 Cuma

İzmir’de Aziz Vaftizci Yuhanna Bayramı

İzmir’in Buca ilçesindeki kilise cemaatinin Koruyucusu ve kiliseye adına veren Aziz Vaftizci Yuhanna’nın Bayramı, 25 Haziran Cumartesi günü, İzmir Latin Katolik Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilen ayin ile kutlandı.

Genel Viker Peder Felianus Dogon ve İstanbul Büyükdere Kilisesi’nden gelen Peder Mihaita ayine eşlik ettiler.

Peygamber Yeşaya’nın Kitabı’ndan ve Havarilerin İşleri Kitabı’ndan sözler okunduktan sonra, Peder Felianus, Aziz Luka tarafından yazılan Mesih İsa’nın İncil’inden sözleri okudu.

Ardından verdiği vaazında Monsenyör Martin: “Kilise, diğer azizlerle kıyaslandığında, Meryem Ana gibi, onu da doğum günü olan 24 Haziran’da kutlar; trajik sonunu ise 29 Ağustos’ta şehit edilişini kutlayarak anar. Vaftizci Aziz Yuhanna’yı kutlarken, bugün sizlerle üç nokta üzerinde düşünmek istiyorum: Arınma, Aydınlanma veya Ayırt Etme ve Allah ile Yakınlık – Tanrı ile samimiyet.”

Başepiskopos, Arınma’yla ilgili: “Vaftizci Yuhanna gençken, çölde yaşamayı seçti. Yuhanna, gençlik çağından sonra çölde bir yaşam sürmek üzere inzivaya çekildi. Bu yetişkin yaşamının ilk yönüydü. Onun için gerekli olan tek şey: Allah’ı aramaktı” dedi.


Aydınlanma veya Ayırt Etme olarak ikinci konuda: “Yuhanna, Işığın tanığıdır. Kendimizi aydınlanmaya bırakalım. Onun hayatı Işığı aramakla geçti. Böylece ışığın, yani Mesih’in tanığı oldu. İncilci Yuhanna İncil’inin Girişinde şöyle der: ‘Allah’tan gönderilen bir adam geldi: O, ışığa tanıklık etmek üzere bir tanık olarak geldi’ (Yuhanna 1:7)” dedi.

Son olarak Tanrı ile yakınlık-birliktelik konusundan bahsederken Monsenyör Martin: “İnsan yaşamının ve tüm ruhani yaşamın nihai amacı Tanrı’yla bir araya gelmektir. Mesih’in Ürdün’deki vaftizinde MESİH’LE BULUŞMA gerçekleşir. Bu vaftizde, Vaftizci Yuhanna ile İsa arasındaki en samimi karşılaşma gerçekleşir” diyerek açıkladı.

Fotoğraf: Mesut Kalaycı

Orgu çalan Serkan Şahin ve Katedral’in görevlisi Mesut Kalaycı, uygun ilahilerle törene renk kattılar. Ayin bittikten sonra herkes kilisenin avlusunda toplandı ve ikram paylaşıldı. (SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi